email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Decontare sume pentru transportul salariatilor. Regim fiscal

Decontare sume pentru transportul salariatilor. Regim fiscal
decontregim fiscalcheltuiala deductibila

In analiza de mai jos, prezentam cazul unei societatii care intentioneaza sa acorde salariatiilor o suma fixa de 70 lei pentru angajatii care se depleaseaza cu resurse proprii reprezentand decontare transport. Aceasta suma este mai mica decat orice abonament sau consum de combustibil cu autoturism personal pe care salariatul l-ar plati pentru aceste modalitati de transport. O mare parte dintre salariati se deplaseaza cu resurse proprii, iar o mica parte, cu un transport asigurat de o firma externa, cost suportat de firma, deoarece societatea nu are niciun salariat din localitatea unde isi desfasoara activitatea. S-a luat aceasta hotarare deoarece societatea nu isi permite costurile de decontare integrala a abonamentelor, a bonurilor fiscale de combustibil etc si nici nu intentioneza sa existe discrepante intre salariati cu privire la suma decontata in functie de distanta parcursa de fiecare.

Intrebarea este daca aceasta suma poate fi acordata fara documente justificative si, daca da, in ce conditii. De asemenea, este important de aflat daca suma poate fi suportata din fondul de protectie sociala. In ce alte conditii poate fi deductibila fiscal?
 

Iata raspunsul specialistului!

Conform art. 76 alin. (4) lit. g) din Codul fiscal nu constituie venit impozabil, in sensul impozitului pe venit, contravaloarea cheltuielilor de deplasare pentru transportul intre localitatea in care angajatii isi au resedinta si localitatea unde se afla locul de munca al acestora, pentru situatiile in care nu se asigura locuinta sau nu se suporta contravaloarea chiriei, conform legii. Aceste cheltuieli nu sunt incluse in baza de calcul a contributiilor sociale conform art. 142 lit. f) din Codul fiscal.
 
Pentru a se incadra in aceasta prevedere, respectiv pentru ca sumele acordate salariatilor sa nu intre in baza de calcul a impozitului pe veniturile din salarii si a contributiilor obligatorii, salariatii trebuie sa justifice cheltuielile de transport fie cu abonamentele pe mijloacele de transport fie prin intocmirea foilor de parcurs sau unui decont lunar al salariatului din care sa rezulte numarul de km parcursi de acasa la locul de munca precum si numarul de zile in care s-a deplasat la locul de munca.Aceasta justificare este necesara chiar daca sumele pentru transport nu sunt decontate in totalitate ci in limita de 70 lei/persoana.
 
Sumele acordate sunt deductibile in limita de  5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului conform art. 25 alin. (3) lit. b) pct. 4 din Codul fiscal („ 4. alte cheltuieli cu caracter social efectuate in baza contractului colectiv de munca sau a unui regulament intern”).
In  lipsa acestor justiifcari consider ca organele fiscale pot reincadra suma acordata drept avantaj de natura salariala si inclusa in baza de calcul a impozitului pe venit si contributiilor sociale.


 


Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Irina Dumitrescu - Economist.


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
decontregim fiscalcheltuiala deductibila


Data aparitiei: 02 Aprilie 2018

Votati articolul "Decontare sume pentru transportul salariatilor. Regim fiscal":
Rating:

Nota: 3.46 din 5 din 23 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X