Va invitam sa urmariti mai jos un videoclip care face parte din seria de seminare online realizata de Rentrop & Straton. Tema principala a acestuia o reprezinta impozitarea salariilor in anul 2018, cu accent pus pe taxe si pe monografii contabile.
Pentru a participa la un seminar specializat din domeniile fiscalitate, contabilitate, legislatia muncii sau salarizare, accesati http://www.seminare.ro/.
Cum se va face impozitarea salariilor in 2018?
Va reamintim ca prin OUG 79/2017 s-au mutat contributiile de la angajator la angajat. Incepand cu 1 ianuarie, se aplica numite taxe si impozite salariilor. Vom vedea in continuare ce are de platit salariatul si ce ii revine companiei angajatoare.
Taxe salariat
- impozit pe salarii - 10%;
- contributie CAS - 25%;
- contributie CASS – 10%.
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
De retinut faptul ca contributia la Pilonul II de pensii se reduce de la 5,1% la 3,75%.
Contributii companie
- contributii somaj, CCI, fond AMBP (fond accidente munca si boli profesionale), fond de garantare – toate au fost contopite intr-o singura contributie asiguratorie pentru munca - 2.25.
Observatii
Cu siguranta ati observat ca s-a modificat si monografia la salarii in aceasta perioada. Nu uitati cau au fost introduse 4 conturi conbtabile noi.
• 4315 "Contributia de asigurari sociale (P)",
• 4316 "Contributia de asigurări sociale de sanatate (P)",
• 436 "Contributia asiguratorie pentru munca (P)";
• 646 "Cheltuieli privind contributia asiguratorie pentru munca".
In cazul concediilor medicale, s-a modificat baza de calcul. Concediul oferit de companie va fi in continuare inregistrat in cheltuieli, iar concediu medical se va inregistra pe “alte creante”.
Urmariti in videoclip monografia contabila pentru salarii in 2018 si modul in care se modifica baza de calcul CAS pentru concediile medicale. Explicatiile sunt oferite de Gabriel Jinga, doctor in economie, domeniul contabilitate.
Ce intrebari mai aveti in ceea ce priveste impozitarea salariilor in 2018?