email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Voucherele de vacanta - un avantaj atat pentru angajatii de la stat si pentru cei din mediul privat, cat si pentru angajatori

Voucherele de vacanta - un avantaj atat pentru angajatii de la stat si pentru cei din mediul privat, cat si pentru angajatori
voucher vacantacard de vacantabonuri masa

Conform ultimelor precizari ale Ministerului Turismului, angajatii de la stat pot beneficia anul acesta de vouchere de vacanta. Mai exact este vorba despre personalul din sectorul public, dar si despre angajatii companiilor in care statul este actionar unic sau majoritar. Totodata, acestea reprezinta un avantaj de care se pot bucura si companiile private si angajatii lor.

Voucherele vor fi in valoare de 1.450 de lei in cazul bugetarilor (valoarea salariului minim pe economie) si in cazul altor angajatori de maximum sase salarii minime pe economie. Vor putea fi folosite la hotelurile, pensiunile ori agentiile de turism autorizate, unde sunt acceptate.

 

Cine poate beneficia de vouchere si cum se acorda

Voucherele de vacanta sunt asemanatoare tichetelor de masa, insa cu ajutorul lor se pot cumpara servicii turistice la noi in tara. Acestea sunt practic un mod de recompensare si motivare a angajatilor, carora le ofera, de asemenea, o mai mare putere de cumparare. In plus, optiunea este avantajoasa si pentru companii. Ea aduce cu sine o economie de 37% in buget, comparativ cu acordarea aceleiasi sume in bani, si o deductibilitate de 100%.

Pot beneficia de vouchere angajatii din sistemul public si privat, care au un contract de munca valabil, cu norma intreaga sau part-time.

In cazul in care o persoana are mai multe functii, tichetele ii vor fi acordate de catre angajatorii la care detine functia de baza declarata. Valoarea totala a acestora nu poate depasi insa suma de 1.450 de lei in cazul angajatilor la stat si contravaloarea a maximum sase salarii minime pe economie in cazul altor salariati.

Categoriile salariatilor eligibili din cadrul sistemului public, sunt urmatoarele: salariatii din institutiile si autoritatile publice; primariilor si consiliilor judetene; salariatii unitatilor aflate in subordinea consiliului local sau consiliului judetean, din cadrul institutiilor de cultura, de invatamant special, de sanatate, DGASPC, evidenta persoanelor, politia locala, salvamont etc; salariatii din institutiile de invatamant din subordinea Ministerului Invatamantului; angajatii din institutiile deconcentrate; angajatii din sistemul national de aparare si ordine publica; salariatii institutiilor de sanatate publica din subordinea Ministerului Sanatatii.

Fiecare din institutiile publice de mai sus va stabili unitatea emitenta a voucherelor de vacanta printr-o procedura de achizitie publica.

Tichetele se pot acorda pana in 30 noiembrie 2018 si sunt valabile un an de la data emiterii.

 

Folosirea tichetelor de vacanta

Voucherele pot avea o valoare de 50 sau 100 de lei si pot fi utilizate la agentiile de turism si unitatile turistice afiliate, precum hotelurile sau pensiunile. Acestea trebuie sa aiba autorizatie /  licenta de la Autoritatea Nationala pentru Turism si sa accepte voucherele ca metoda de plata. In cazul achizitionarii de pachete turistice este obligatoriu ca ele sa cuprinda minimum o noapte de cazare, la care se pot adauga daca se doreste si alte servicii precum cele de transport, tratament balnear, agrement sau servirea mesei.

Lista destinatiilor turistice aflate la dispozitia beneficiarilor poate fi gasita cu usurinta pe internet. De asemenea, unele companii emitente au creat aplicatii ce permit localizarea rapida a acestora, in functie de distanta sau locatie.


 

Sanctiunile prevazute in cazul nerespectarii prevederilor

Nerespectarea prevederilor legale poate aduce cu sine contraventii destul de mari unitatilor afiliate, dar si angajatorilor. Acestea sunt specificate in Art. 7 al OUG 8/2009 iar, dupa aplicarea modificarilor ulterioare, printre ele se numara urmatoarele: acceptarea de catre unitatea afiliata de vouchere de vacanta de la alte persoane decat titularul voucherului de vacanta (7 puncte - amenda); acceptarea de catre unitatile afiliate de vouchere de vacanta pentru achizitionarea de servicii care nu indeplinesc conditiile pachetului minim de servicii prevazut (14 puncte - amenda si retragerea certificatului de clasificare, respectiv a licentei de turism). Tot cu 14 puncte - amenda vor fi sanctionate si urmatoarele: acordarea de rest in bani la voucherul de vacanta; comercializarea voucherelor de vacanta; diminuarea valorii nominale a voucherelor de vacanta utilizate de angajati; emiterea de vouchere de vacanta cu alte valori nominale decat cele prevazute; emiterea de vouchere de vacanta de catre alte entitati decat cele prevazute

De asemenea, agentiile de turism care vor emite pachete de servicii turistice pentru achizitionare cu vouchere de vacanta la un pret mai mare fata de pretul pachetului similar de servicii achizitionat prin alte mijloace de plata se va sanctiona cu 14 puncte - amenda si retragerea licentei de turism.

Un punct amenda reprezinta contravaloarea unui salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata stabilit, in conditiile legii. Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre personalul cu atributii de control din cadrul Autoritatii Nationale pentru Turism.

In ceea ce priveste inregistrarea in contabilitate a operatiunilor privind emiterea, achizitionarea si utilizarea voucherelor de vacanta, aceasta se face cu respectarea prevederilor Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, si a reglementarilor contabile aplicabile.

 

Sursa foto: Shutterstock


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
voucher vacantacard de vacantabonuri masa


Data aparitiei: 21 Mai 2018

Votati articolul "Voucherele de vacanta - un avantaj atat pentru angajatii de la stat si pentru cei din mediul privat, cat si pentru angajatori":
Rating:

Nota: 4.21 din 5 din 7 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri





Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X