Noua lege a Asociatiilor de Proprietari a intrat in vigoare in data de 28 septembrie 2018 si a venit cu reguli mai stricte.
Va reamintim ca Legea 196/2018 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si administrarea condominiilor are rolul de a inlocui Legea 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari.
Proprietarii de firme stabilite in apartamente trebuie sa se informeze bine in privinta noilor reguli pentru ca pot risca amezi de pana la 10.000 lei.
Noua lege a Asociatiilor de Proprietari pastreaza prevederea din vechea lege potrivit careia „schimbarea destinatiei locuintelor, precum si a spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta, prezente in proiectul initial al imobilului, se poate face numai cu avizul scris al comitetului executiv al asociasiei de proprietari si cu acordul scris, prealabil, al proprietarilor direct afectati cu care se invecineaza, pe plan orizontal si vertical, spatiul supus schimbarii”.
Dar noua lege il va obliga pe proprietatul de firma facuta in bloc sa obtina acordul vecinilor.
„Odata cu acordul mentionat, proprietarii direct afectati cu care se invecineaza, pe plan orizontal si vertical, spatiul supus schimbarii, si proprietarul care solicita acordul pentru schimbarea destinatiei locuintei sau spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta semneaza si o conventie cu privire la declararea activitatii care se va desfasura in spatiul respectiv, precum si numarul de persoane in functie de care vor fi calculate cheltuielile pe numar de persoane”.
Se anunta reguli mai stricte si in ceea ce privec mijloacele de publicitate pe care le pot pune antreprenorii pe fatada blocului.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
„Art.39. - Modificarile constructive si utilizarea in alte scopuri a unor parti sau elemente de constructie ale condominiului, precum si amplasarea de mijloace publicitare pe fatada si/sau pe terasa/invelitoarea imobilului, suspendarea de stalpi, pereti, scari interioare si altele asemenea, se fac numai cu acordul a doua treimi din proprietarii membri ai asociatiei de proprietari, al tuturor proprietarilor direct afectati, si pe baza autorizatiei de construire, cu respectarea legislatiei in vigoare”.
Una dintre cele mai drastice reglementari are legatura cu introducerea mai multor amenzi.
- punerea in pericol de catre proprietari a integritatii structurale a condominiului sau a altor proprietati individuale, precum si a bunei functionari a instalatiilor aferente acestora se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 3.000 lei.
- schimbarea de catre proprietar a destinatiei locuintei sau spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta fara autorizatiile si aprobarile legale - amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei;
- modificarea aspectului proprietatii comune de catre proprietari, precum si a elementelor constructive ale condominiului fara respectarea prevederilor prezentei legi - amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei.