email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Legea 127/2021 - modificari in Codul de procedura fiscala

Legea 127/2021 - modificari in Codul de procedura fiscala
codul de procedura fiscalaanaflitigii

In Monitorul Oficial nr. 476 din 7 mai 2021 a fost publicata Legea 127/2021 privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 19/2019 pentru modificarea si completarea Codului de procedura fiscala.

Iata care sunt noutatile introduse prin Legea 127/2021.
 

Legea 127/2021: continutul actului normativ

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

ARTICOL UNIC

Se aproba Ordonanta Guvernului nr. 19 din 21 august 2019 pentru modificarea si completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, adoptata in temeiul art. 1 pct. I.6 din Legea nr. 128/2019 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante si publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 694 din 22 august 2019, cu urmatoarele modificari si completari:

1. La articolul I punctul 3, la articolul 283^3, litera d) si punctul 2 al literei e) ale alineatului (6) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

d) o trimitere la normele legale in vigoare si la acordurile sau conventiile prevazute la art. 283^1 alin. (3) lit. a). In cazul in care se aplica mai multe acorduri sau conventii, persoana afectata precizeaza acordul sau conventia care genereaza chestiunea litigioasa;


........................................................
2. detalii privind caile de atac administrative si judiciare exercitate de persoana afectata, procedurile initiate de persoana afectata in ceea ce priveste tranzactiile relevante, precum si copii ale deciziilor de solutionare a contestatiei si/sau ale hotararilor judecatoresti pronuntate, dupa caz, in legatura cu chestiunea litigioasa;

2. La articolul I punctul 3, alineatul (1) al articolului 283^7 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

Articolul 283^7

(1) In cazul in care comisia consultativa nu este infiintata in termenul prevazut la art. 283^6 alin. (4), persoana afectata poate sa adreseze o sesizare pentru infiintarea comisiei consultative unei instante competente sau oricarui alt organism national imputernicit sa faca numiri din statele membre in cauza.

3. La articolul I punctul 3, dupa alineatul (1) al articolului 283^7 se introduc doua noi alineate, alineatele (1^1) si (1^2), cu urmatorul cuprins:

(1^1) In cazul in care A.N.A.F. nu a numit cel putin o persoana independenta si un supleant al acesteia in comisia consultativa, persoana afectata poate adresa o sesizare organismului national imputernicit sa faca numiri pentru a face numirile in comisia consultativa din lista prevazuta la art. 283^9. In Romania organismul national imputernicit sa faca numiri este Ministerul Finantelor.

(1^2) In cazul in care nici A.N.A.F. nu a numit cel putin o persoana independenta si un supleant al acesteia in comisia consultativa si nici celelalte autoritati competente ale statelor membre in cauza nu au facut acest lucru, persoana afectata poate adresa o sesizare Ministerului Finantelor, instantelor competente sau organismelor nationale imputernicite sa faca numiri din celelalte state membre pentru a numi cele doua persoane independente din lista prevazuta la art. 283^9.

4. La articolul I punctul 3, dupa alineatul (5) al articolului 283^7 se introduce un nou alineat, alineatul (6), cu urmatorul cuprins:

(6) Persoanele independente, desemnate potrivit alin. (1^2), numesc presedintele in conformitate cu art. 283^8 alin. (3), prin tragere la sorti din lista persoanelor independente prevazuta la art. 283^9.

5. La articolul I punctul 3, la articolul 283^8, alineatul (7) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(7) Reprezentantii fiecarei autoritati competente si persoanele independente numite potrivit alin. (1) aleg un presedinte din lista persoanelor prevazuta de art. 283^9. Cu exceptia cazului in care reprezentantii fiecarei autoritati competente si persoanele independente convin altfel, presedintele este un judecator.

6. La articolul I punctul 3, la articolul 283^9, alineatul (5) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(5) In situatia in care A.N.A.F. are motive intemeiate sa formuleze obiectii fata de mentinerea unei persoane independente pe lista prevazuta la alin. (1) din motive de lipsa de independenta, agentia informeaza Comisia Europeana, oferind elemente de proba adecvate in acest sens. Statul membru care a nominalizat persoana respectiva este informat cu privire la obiectiile si elementele de proba furnizate de A.N.A.F., prin intermediul Comisiei Europene.

7. La articolul I punctul 3, la articolul 283^13, alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(4) Persoanele independente sau oricare alt membru nominalizat de A.N.A.F. au obligatia de a pastra secretul profesional, in temeiul normelor legale in vigoare, in legatura cu informatiile pe care le primesc in calitatea lor de membri ai comisiei consultative sau ai comisiei de solutionare alternativa a litigiilor. Persoanele afectate si, dupa caz, reprezentantii acestora se angajeaza sa respecte obligatia de confidentialitate privind orice informatii, inclusiv documente pe care le primesc in timpul lucrarilor comisiei consultative sau ale comisiei de solutionare alternativa a litigiilor. Persoanele afectate si reprezentantii acestora fac o declaratie in acest sens la A.N.A.F., atunci cand li se solicita acest lucru in cursul lucrarilor.

8. La articolul I punctul 3, alineatele (1) si (4) ale articolului 283^15 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

Articolul 283^15

(1) In termen de 180 de zile de la notificarea avizului comisiei consultative sau al comisiei de solutionare alternativa a litigiilor, A.N.A.F. impreuna cu autoritatile competente ale statelor membre in cauza procedeaza dupa cum urmeaza:

a) se pun de acord asupra modului de solutionare a chestiunii litigioase si emit o decizie finala cu respectarea avizului comisiei consultative sau al comisiei de solutionare alternativa a litigiilor;
b) se pun de acord asupra modului de solutionare a chestiunii litigioase si emit o decizie finala fara respectarea avizului comisiei consultative sau al comisiei de solutionare alternativa a litigiilor;
c) nu se pun de acord asupra modului de solutionare a chestiunii litigioase si emit o decizie finala cu respectarea avizului comisiei consultative sau al comisiei de solutionare alternativa a litigiilor.
........................................
(4) A.N.A.F. pune in aplicare decizia finala prin modificarea impozitarii, indiferent de termenele de prescriptie prevazute de normele legale in vigoare.

9. La articolul I punctul 3, dupa alineatul (4) al articolului 283^15 se introduc doua noi alineate, alineatele (5) si (6), cu urmatorul cuprins:

(5) In cazul in care decizia finala nu a fost pusa in aplicare de A.N.A.F., persoana afectata poate adresa o sesizare Curtii de Apel Bucuresti pentru a solicita punerea in aplicare a deciziei finale.

(6) Prin exceptie de la alin. (4), decizia finala nu este pusa in aplicare de A.N.A.F. in cazul in care Curtea de Apel Bucuresti hotaraste ca, potrivit normelor legale in vigoare privind caile de atac si prin aplicarea criteriilor prevazute la art. 283^8 alin. (4) si (6), a existat o lipsa de independenta a persoanelor independente numite de catre A.N.A.F. in comisia consultativa.

Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
codul de procedura fiscalaanaflitigii


Data aparitiei: 13 Mai 2021

Votati articolul "Legea 127/2021 - modificari in Codul de procedura fiscala":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X