email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Normele pentru aplicarea concediului paternal, actualizate OFICIAL (HG 1577/2022)

Normele pentru aplicarea concediului paternal, actualizate OFICIAL (HG 1577/2022)
concediu paternalconcediu medicalvenituri

Normele metodologice de aplicare a legii concediului acordat tatilor care participa efectiv la ingrijirea nou-nascutilor au fost actualizate si publicate in Monitorul Oficial. Actul normativ reprezentantiv este HG 1577/2022 pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii concediului paternal nr. 210/1999, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 244/2000. 

HG 1577/2022 a aparut in Monitorul Oficial nr. 6 din 4 ianuarie 2023, anunta legislatiamuncii.ro. Actul normativ stabileste ca tatii care participa efectiv la ingrijirea copilului au dreptul la un concediu paternal cu durata de 10 zile lucratoare, fata de 5 zile lucratoare cum era inainte, indiferent daca parintii copilului sunt casatoriti sau nu, ori daca copilul este adoptat.

Durata concediului paternal poate fi extinsa la 15 zile lucratoare, potrivit actului normativ, pentru fiecare copil nou-nascut sau pentru fiecare nastere in cazul sarcinilor multiple, daca tatal urmeaza cursuri de puericultura, in care sunt prezentate notiuni teoretice si practice de ingrijire a copilului mic.

Cursurile de puericultura se pot desfasura in perioada de sarcina a mamei sau dupa nasterea copilului, in cabinetul medicului de familie al tatalui sau in cadrul unitatilor sanitare sau altor unitati de profil care organizeaza astfel de cursuri. La finalul acestora, medicul de familie elibereaza tatalui un atestat de absolvire.

De 15 zile lucratoare de concediu paternal beneficiaza si tatii care sunt medici sau asistenti medicali, in cazul carora nu mai este necesara absolvirea cursului de puericultura, ci numai obtinerea atestatului.

Pentru acordarea dreptului, tatal trebuie sa se adreseze angajatorului, in scris, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului sau copiilor, in cazul sarcinilor multiple.

Actul normativ mai prevede ca in cazul decesului mamei, in timpul nasterii sau in perioada concediului de lauzie, tatal beneficiaza de o indemnizatie egala cu indemnizatia de maternitate cuvenita mamei decedate, al carei cuantum brut lunar este de 85% din media veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar.

Indemnizatia este acordata indiferent daca tatal indeplineste sau nu stagiul de asigurare pentru acordarea unui drept de concediu medical si se suporta din fondul de salarii al angajatorului la care tatal isi desfasoara activitatea. Concediul paternal se acorda numai daca titularul acestui drept este salariat, indiferent de modul de organizare si de finantare a angajatorului.

Aflati informatii complete si profesioniste despre orice tip de concediu din ghidul practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu. Indiferent ca este vorba despre un concediu medical, de risc maternal, de acomodare, de odihna, fara plata etc. – aici aflati raspunsul dorit.


HG 1577/2022 – actualizare norme concediu paternal: textul actului normativ


In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al art. II din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 117/2022 pentru modificarea si completarea Legii concediului paternal nr. 210/1999,Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.


ARTICOL UNIC

Normele metodologice de aplicare a Legii concediului paternal nr. 210/1999, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 244/2000, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 150 din 11 aprilie 2000, cu completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:

1. Articolul 1 va avea urmatorul cuprins:

Articolul 1Titularul dreptului la concediu paternal, prevazut la art. 1 alin. (1) din Legea concediului paternal nr. 210/1999, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare lege, cu durata de 10 zile lucratoare, este tatal copilului nounascut, respectiv al copiilor nou-nascuti, in cazul sarcinilor multiple, care participa efectiv la ingrijirea acestuia, indiferent daca copilul/copiii, in cazul sarcinilor multiple, este/sunt nascut/nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau este adoptat/sunt adoptati de titularul dreptului.

2. Articolul 2 va avea urmatorul cuprins:

Articolul 2

Solicitarea pentru acordarea concediului paternal se adreseaza in scris angajatorului, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului/copiilor, in cazul sarcinilor multiple. Acesta are obligatia de a dispune luarea masurilor necesare in vederea acordarii concediului paternal.

3. Articolul 3 va avea urmatorul cuprins:

Articolul 3

(1) Concediul paternal se acorda numai daca titularul acestui drept are calitatea de lucrator potrivit prevederilor art. 1 alin. (2) si (3) din lege, indiferent de modul de organizare si de finantare a angajatorului.

(2) In cazul personalului prevazut la art. 2 alin. (1^1) din lege, angajatorul reprezinta institutia din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala in care isi desfasoara activitatea acesta.

4. La articolul 4, alineatul (2) va avea urmatorul cuprins:

(2) Indemnizatia prevazuta la alin. (1) se plateste din fondul de salarii al angajatorului si se include in veniturile impozabile ale lucratorului.

5. Articolul 5 va avea urmatorul cuprins:

Articolul 5

(1) In cazul in care tatal copilului nou-nascut satisface serviciul militar in calitate de militar in termen, potrivit legii, el are dreptul la o permisie de 10 zile lucratoare, ce se acorda de unitatea militara in conditiile prevazute la art. 1 si 2, care se aplica in mod corespunzator.

(2) Permisia prevazuta la alin. (1) se acorda si in cazul in care tatal care indeplineste obligatoriu serviciul militar in calitate de militar in termen solicita acordarea acestei permisii in vederea recunoasterii paternitatii, intocmita in conditiile legii.

(3) Permisia solicitata si acordata va fi justificata, la intoarcere, cu certificatul de nastere al copilului, din care sa rezulte calitatea de tata a militarului in situatia in care declaratia de recunoastere a paternitatii s-a facut simultan cu inregistrarea nasterii sau, dupa caz, numai pe baza declaratiei de recunoastere a paternitatii, daca aceasta s-a facut ulterior inregistrarii nasterii copilului la serviciul de stare civila.

6. Articolul 6 va avea urmatorul cuprins:

Articolul 6

(1) Tatal copilului nou-nascut, care participa efectiv la ingrijirea acestuia, are dreptul la un concediu paternal platit de 15 zile lucratoare, prin majorarea duratei concediului paternal de 10 zile lucratoare cu inca 5 zile lucratoare, daca a obtinut atestatul de absolvire a unui curs de puericultura.

(2) Dreptul la majorarea duratei concediului paternal in conditiile alin. (1) se acorda pentru fiecare copil nou-nascut, respectiv pentru fiecare nastere in cazul sarcinilor multiple pe baza atestatului de absolvire a cursului de puericultura, indiferent cand este acesta obtinut.

7. Articolul 7 va avea urmatorul cuprins:

Articolul 7

(1) Cursul de puericultura consta in prezentarea unor notiuni elementare teoretice si practice necesare in vederea ingrijirii copilului mic, in vederea participarii efective a tatalui la ingrijirea propriului copil nou-nascut.

(2) Cursurile de puericultura se pot desfasura in perioada de sarcina a mamei sau dupa nasterea copilului in cabinetul medicului de familie al tatalui sau in cadrul unitatilor sanitare sau altor unitati de profil care organizeaza astfel de cursuri.

(3) In urma verificarii notiunilor dobandite, medicul de familie sau, dupa caz, personalul specializat din cadrul unitatilor sanitare sau altor unitati de profil va elibera atestatul de absolvire a cursului de puericultura.

(4) In cazul in care tatal are studii de specialitate, respectiv este medic sau asistent medical, nu mai este necesara absolvirea cursului de puericultura, ci numai obtinerea atestatului in conditiile prevazute la alin. (3).

(5) Atestatul reprezinta actul doveditor prin care se constata insusirea notiunilor prevazute la alin. (1) si cuprinde, suplimentar, datele personale din cartea de identitate a tatalui, data eliberarii, semnatura si parafa medicului de familie sau, dupa caz, a personalului specializat prevazut la alin. (3).

8. La articolul 8, alineatul (2) va avea urmatorul cuprins:

(2) Acordarea concediului de lauzie neefectuat se face de angajatorul la care tatal isi desfasoara activitatea, la cererea acestuia, pe baza actelor doveditoare privind calitatea de tata al copilului nou-nascut, precum si a certificatului de deces al mamei si, dupa caz, a certificatului de concediu de lauzie al mamei in situatia in care acesteia i s-a eliberat un certificat de acest fel.

9. Articolul 9 va avea urmatorul cuprins:

Articolul 9

(1) In cazul decesului mamei copilului, in timpul nasterii sau in perioada concediului de lauzie, tatal copilului beneficiaza, dupa caz, de urmatoarele drepturi:

a) indemnizatie egala cu indemnizatia de maternitate, cuvenita mamei decedate, calculata potrivit prevederilor art. 25 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, acordata in cazul in care tatal nu indeplineste stagiul de asigurare pentru a beneficia de dreptul la concediu medical;

b) indemnizatie stabilita in conditiile art. 25 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, acordata in cazul in care acesta indeplineste stagiul de asigurare pentru a beneficia de dreptul la concediu medical.

(2) Indemnizatia se suporta din fondul de salarii al angajatorului la care tatal isi desfasoara activitatea. 

 

Sursa foto: Unsplash.com


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu paternalconcediu medicalvenituri


Data aparitiei: 06 Ianuarie 2023

Votati articolul "Normele pentru aplicarea concediului paternal, actualizate OFICIAL (HG 1577/2022)":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X