email
Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Modificari in completarea REVISAL, inclusiv pentru servicii externe de contabilitate autorizate de CECCAR

Modificari in completarea REVISAL, inclusiv pentru servicii externe de contabilitate autorizate de CECCAR
completare REVISALmodificari revisalservicii externalizate

Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale a publicat un proiect de act normativ ce are in vedere modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor. Iata care sunt schimbarile preconizate!

Fiecare angajator are dreptul de a-si organiza activitatea de resurse umane si salarizare prin una dintre modalitatile reglementate de lege, respectiv prin asumarea de catre angajator a atributiilor specifice, prin desemnarea unuia sau mai multor angajati carora sa le repartizeze, prin fisa postului, atributii privind activitatea de resurse umane si salarizare sau prin contractarea unor servicii externe specializate in resurse umane si salarizare (inclusiv servicii externe de contabilitate autorizate de CECCAR) si activitatea de completare si transmitere a datelor in registru, astfel cum este reglementata in cuprinsul Hotararii Guvernului nr. 905/2017, se poate realiza in una dintre modalitatile enumerate anterior, cu informarea in termen a inspectoratului teritorial de munca in legatura cu incheierea, sau dupa caz, incetarea contractelor de furnizare servicii.

De asemenea, se va stabili obligatia serviciilor externe, ca la incetarea contractului de furnizare servicii sa elibereze angajatorului baza de date in format electronic care contine toate inregistrarile facute de prestator pe durata contractului.

Se va stabili obligatia angajatorului de a transmite suspendarea contractului individual de munca ca urmare a absentelor nemotivate, in termen de 3 zile lucratoare de la data emiterii deciziei de suspendare, in conditiile prevazute la art. 51 alin. (2) din Legea nr.53/2003 – Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Se va stabili posibilitatea angajatorilor de a solicita inspectoratului teritorial de munca o copie a datelor existente in registru, in format electronic sau letric , pentru situatia in care, din diferite motive nu mai detin aceste date.

Redam, mai jos, textul proiectului:

Hotarare pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor

1. Alineatul (5) al articolului 2 se completeaza si va avea urmatorul cuprins:

”(5) Angajatorii prevazuti la art. 1 lit. a) pot contracta serviciul de completare si transmitere a datelor in registru prin incheierea de contracte de prestari servicii cu prestatori care isi desfasoara activitatea in conditiile prevederilor legale in vigoare, inclusiv ale prevederilor privind protectia datelor cu caracter personal, dupa cum urmeaza:
a) cu servicii externe specializate in resurse umane si salarizare coordonate de catre un expert
in legislatia muncii;
b) cu servicii externe de contabilitate autorizate de Corpul Expertilor Contabili si Contabililor
Autorizati din Romania.

2. Alineatul (6) al articolului 2 se modifica si va avea urmatorul cuprins: 

”(6) Completarea si transmiterea datelor in registru se realizeaza de catre reprezentantul legal al angajatorului ori de catre una sau mai multe persoane desemnate de catre acesta si care au aceste atributii stabilite prin fisa postului, ori, dupa caz, de catre prestatorii prevazuti la alin.
(5)”.

3. Alineatul (8) al articolului 2 se modifica si se completeaza si va avea urmatorul cuprins:

„(8) Angajatorii prevazuti la art. 1 lit. a) au obligatia de a notifica, in scris, in format letric sau electronic prin e-mail, inspectoratul teritorial de munca in a carui raza teritoriala isi au sediul/domiciliul, despre incheierea/incetarea contractelor de prestari servicii prevazute la alin.

(5) in termen de 5 zile lucratoare de la data incheierii/incetarii contractului, precum si urmatoarele informatii:
a) datele de identificare ale prestatorului si ale expertului in legislatia muncii care coordoneaza serviciul extern specializat in resurse umane si salarizare, precum si data incheierii/incetarii contractului;
b) datele de identificare ale prestatorului si ale contabilului autorizat sau, dupa caz, ale expertului contabil, precum si data incheierii/incetarii contractului”.
4. Alineatul (9) al articolului 2 se completeaza si va avea urmatorul cuprins:
”(9) Contractarea serviciului de completare si transmitere a datelor in registru, in conditiile prevazute la alin. (5), nu exonereaza angajatorul de obligatiile si raspunderea stabilite de prezenta hotarare”.
5. La articolul 2, dupa alineatul (9), se introduce un nou alineat, alineatul (91), care va avea urmatorul cuprins:

”( ) La incetarea contractului de prestare servicii pentru completarea si transmiterea datelor in registru, serviciul extern este obligat sa elibereze angajatorului baza de date in format electronic, care contine toate inregistrarile facute de prestator pe durata contractului”.

6. La articolul 4 alineatul (1) litera e) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„ e) datele prevazute la art. 3 alin. (2) lit. o) se transmit cel tarziu in ziua anterioara datei suspendarii / datei incetarii suspendarii, cu exceptia situatiei absentelor nemotivate cand transmiterea in registru se face in termen de 3 zile lucratoare de la data emiterii deciziei de suspendare, in conditiile prevazute la art. 51 alin. (2) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare”.

7. La articolul 5, dupa alineatul (3), se introduce un nou alineat, alineatul (3), care va avea urmatorul cuprins:
”(3) In situatia in care angajatorul nu mai detine din diferite motive datele din registru, poate solicita inspectoratului teritorial de munca sa-i elibereze o copie a acestora. Inspectoratul teritorial de munca elibereaza o copie a acestor date, pe suport electronic/letric in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii”.

8. La articolul 8, alineatul (3), dupa litera d) se introduce o noua litera, litera e), care va avea urmatorul cuprins:
”e) nerespectarea prevederilor art. 2 alin. (91) privind obligatia serviciului extern de a elibera angajatorului baza de date in format electronic, care contine toate inregistrarile facute de prestator in registru pe durata contractului”.

Foto: pixabay.com


de Alina Ilie

NOUTATI din Legislatia Contabila

NOU: Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, Editia 139


Tehnici de supravietuire masurilor legislative din OUG care zguduie din temelii sistemul fiscal romanesc

PRECIZARE IMPORTANTA!
 
Rezervati acum participarea dvs. la eveniment si aflati:
    • care sunt masurile fiscale nou preconizate, cand intra in vigoare
    • cum va afecteaza
    • ce impact au asupra activitatii / afacerii dvs.
    • ce masuri luati dvs. pentru implementarea corect a legii in vigoare
    • cum va protejati impotriva amenzilor generate de erorile de aplicarea legii.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
completare REVISALmodificari revisalservicii externalizate


Data aparitiei: 09 Iunie 2023

Votati articolul "Modificari in completarea REVISAL, inclusiv pentru servicii externe de contabilitate autorizate de CECCAR":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri





Subiectele saptamanii

  • Politici Contabile esentiale pentru orice firma - 42 modele editabile

    • Politicile contabile influenteaza dimensiunea rezultatului contabil, a elementelor bilantiere si, ca o consecinta, valoarea indicatorilor economico-financiari. Ele trebuie alese astfel incat sa reflecte cat mai fidel imaginea firmei. Modificarea politicilor contabile poate fi efectuata numai la inceputul unui exercitiu financiar si doar daca apar schimbari legislative sau daca noile politici ofera informatii mai relevante si mai credibile referitoare la operatiunile...» citeste mai departe aici

  • Cota de TVA creste la 9% pentru achizitia unei locuinte noi in 2024

    • Anul 2024 vine cu o modificare importanta privind TVA-ul pentru locuinte. Astfel, potrivit proiectului de lege privind masurile fiscale pus marti in dezbatere publica, TVA pentru locuintele cu o valoare sub 600.000 lei se va majora de la 5% la 9% incepand cu 1 ianuarie 2024. Desigur, cota redusa de 5% se va mentine pana la final...» citeste mai departe aici

  • Amenzi de la 5.000 lei la 30.000 lei pentru bunuri fara documente de provenienta

    • Documentele de provenienta, precum factura, avizul de insotire a marfii, documentele vamale sau orice alte documente justificative, sunt esentiale pentru a stabili legalitatea si autenticitatea bunurilor. Acestea ofera informatii despre provenienta, proprietarul si traseul bunurilor, ceea ce este crucial pentru a asigura conformitatea cu legile vamale, fiscale si comerciale. In plus, sunt esentiale pentru a preveni evaziunea fiscala. In acest context, in c...» citeste mai departe aici

  • Ce cote de TVA se vor modifica de la 1 ianuarie 2024

    • Anul 2024 aduce noi modificari privind cotele de TVA. Iata o sinteza a celor mai importante masuri care vizeaza TVA, asa cum arata proiectul cu care Guvernul va merge in Parlament pentru asumarea raspunderii. Modificari fiscale 2024: noile cote de TVA anuntate de Guvern Astfel, va creste TVA de la 5% la 9% pentru: - livrarea de locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, incl...» citeste mai departe aici

  • Cum se completeaza Ordinul de plata multiplu electronic (OPME): instructiuni pas cu pas

    • Reamintim ca Ordinul de plata multiplu electronic (Formularul F1129) poate fi utilizat pentru a efectua plati online. Acesta se foloseste de catre institutiile publice care sunt inregistrate in Registrul entitatilor publice si de catre operatorii economici si alte entitati decat institutii publice pentru efectuarea de plati din conturile deschise la unitatile Trezoreriei Statului prin care isi desfasoara activitatea proprie. Administratia Judeteana a Finan...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2023!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X