email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contabilitatea capitalului social

contabilitatecapital social

Multumim Consilierului Contabilitate

Ec. Adriana Carlea

Contabilitatea capitalului social

Capitalul social reprezinta o componenta a capitalurilor proprii care exprima valoarea totala a aporturilor subscrise si/sau depuse de actionari sau asociati.

Capitalul social se poate majora prin noi aporturi in natura sau numerar, prin incorporarea rezervelor si a profiturilor etc. Uneori se impune micsorarea capitalului social, care poate avea drept cauze retragerea unor asociati, acoperirea pierderilordin anii precedenti, redimensionarea capitalului in functie de volumul activitatii etc.

Contabilitatea analitica a capitalului social se tine pe actionari sau asociati, cuprinzand numarul si valoarea nominala a actiunilor sau partilor sociale subscrise si varsate.

In prezent, s-a simplificat procedura de constituire a societatilor comerciale, care cuprinde, in principal, urmatoarele etape:

  • intocmirea si autentificarea actului de constituire;
  • depunerea actului constitutiv la Oficiul Registrului Comertului in vederea inmatricularii si eliberarea certificatului de inregistrare, in termen de 15 zile de la data incheierii actului constitutiv;
  • inscrierea la organul fiscal teritorial si obtinerea codului unic de inregistrare fiscala.

Capitalul social este divizat in actiuni la societatile de capitaluri si in parti sociale la societatile de persoane.

Actiunile sau partile sociale se pot evalua la urmatoarele valori:

a) Valoarea nominala este data de raportul dintre valoarea capitalului social si numarul de titluri emise (actiuni sau parti sociale);

Exemplu

La infiintarea unei societati cu raspundere limitata se constituie un capital social de 1.000 lei, care este divizat in 20 de parti sociale. Valoarea nominala a unei parti sociale: 1.000 : 20 = 50 lei.

b) Valoarea de piata sau cotatia titlurilor este valoarea de vanzare cumparare a titlurilor, care se stabileste, de regula, prin negociere la bursa de valori, pe baza raportului dintre cerere si oferta.

Pretul de piata al unei actiuni depinde de mai multi factori, cum ar fi: marimea dividendelor asteptate de catre actionari, stabilitatea financiara a societatii, situatia generala a pietei de capital, rata dobanzilor etc.

c) Pretul de emisiune sau cursul actiunilor este pretul care trebuie platit de catre persoanele care subscriu actiunile sau partile sociale.

Pretul de emisiune poate fi egal sau mai mare decat valoarea nominala.

d) Valoarea financiara exprima echivalentul corespunzator capitalizarii dividendului anual pe o actiune la o rata medie a dobanzii pe piata.

Valoarea financiara = dividentul distribuit pe actiune/rata medie a dobanzii pe piata

Exemplu

Pentru o actiune s-a primit un dividend de 5 lei, iar rata medie a dobanzii este de 8%. Valoarea financiara = 5 : 8/100 = 62,50 lei.

Suma de 62,50 lei corespunde sumei totale care ar trebui plasata la dobanda de 8% pentru a obtine un avantaj egal cu marimea dividendului de 5 lei.

e) Valoarea de randament este valoarea corespunzatoare profitului net pe o actiune care se poate capitaliza in cursul exercitiului financiar la o rata medie a dobanzii pe piata. Venitul titlurilor este egal cu dividendele plus profitul incorporat in rezerve.

Valoarea de randament = ( dividentul distribuit pe actiune + cota parte din profit pe actiune incorporata in rezerve): rata medie a dobanzii pe piata

Exemplu

Dividendul pe actiune este de 5 lei, partea din profit incorporata in rezerve este de 2 lei pe actiune, iar rata dobanzii este de 8% pe an. Valoarea de randament = (5 + 2) : 8/100 = 87,50 lei.

f) Valoarea contabila sau bilantiera se calculeaza ca un raport intre activul net contabil si numarul de titluri; activul net contabil = activ total datorii active fictive sau activul net contabil = capitaluri proprii active fictive.

Activele fictive sunt formate din cheltuieli de constituire, active de regularizare.

Exemplu

SC ALFA SA prezinta urmatoarea situatie a patrimoniului:

ACTIV

Sume

PASIV

Sume

Imobilizari corporale

2.500

Capital social (1000 actiuni)

3.000

Stocuri

800

Rezerve

500

Creante

300

Profit

1.000

Disponibilitati

1.000

Furnizori

200

Active de regularizare

400

Credite bancare

300

TOTAL

5.000

TOTAL

5.000

Pe baza datelor de mai sus, se pot calcula urmatoarele elemente:

  • Valoarea nominala: 3.000 : 1.000 = 3 lei;
  • Valoarea contabila: (5.000 500 400) : 1.000 = 4,10 lei.

Constituirea capitalului social se face prin subscriere de aport social de catre asociati sau actionari.

Prin actiunea de subscriere, asociatii sau actionarii se angajeaza in actul de constituire la o contributie in bani sau in natura, in vederea infiintarii sau dezvoltarii unei societati comerciale.

Pentru ca intre subscriere si depunerea efectiva a capitalului promis poate exista un anumit decalaj in timp, capitalul social imbraca doua forme:

- capital subscris nevarsat;

- capital subscris varsat.

La constituirea societatilor pe actiuni trebuie varsat cel putin 30% din capitalul subscris. Restul de capital se va varsa in termen de 12 luni de la inmatriculare.

In cazul societatilor cu raspundere limitata, capitalul social subscris se varsa, de regula, integral inainte de inceperea formalitatilor de constituire.

Aporturile in numerar sunt obligatorii la constituirea oricarei forme de societate.

Daca societatea comerciala are asociat unic, valoarea aportului in natura va fi stabilita pe baza unei expertize de specialitate.

De stiut! Asociatul unic poate avea calitatea de salariat al societatii cu raspundere limitata, al carui asociat unic este cu exceptia cazului in care are calitatea de administrator unic sau de membru al consiliului de administratie conform Legii nr. 31/1990 art. 196 1 alin (2).

Orice modificare a capitalului social se poate face numai pe baza hotararii adunarii generale a actionarilor sau asociatilor si cu indeplinirea tuturor formalitatilor juridice legate de aceasta hotarare.

In tabelul de mai jos sunt sintetizate principalele caracteristici ale societatilor comerciale:

Tip de societate

Indicatori

Societati in nume colectiv S.N.C.

Societati in comandita

Societati pe actiuni S.A.

Societati cu raspundere limitata S.R.L.

Simpla S.C.S.

Pe actiuni S.C.A.

0

1

2

3

4

5

Marimea minima a capitalului social

25.000 euro, in echivalent lei

25.000 euro, in echivalent lei

200 lei

Capitalul este divizat in:

parti sociale

parti sociale

actiuni

actiuni

parti sociale

Valoarea nominala minima a unei actiuni/parti sociale

0.10 lei

0.10 lei

0.10 lei

Numar de proprietari

minim 2

minim 2

minim 50

Responsabilitatea proprietarilor

nelimitata si solidara

nelimitata si solidara a tuturor asociatilor comanditati; comanditarii sunt obligati numai pana la concurenta aportului lor

sunt obligati numai la plata actiunilor lor

sunt obligati numai pana la concurenta aportului lor

 

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Atentie: ANAF a dat STARTUL controalelor in 2022!


Puteti sa demonstrati realitatea incontestabila a tranzactiilor dvs.?

Descoperiti acum modelele documentelor justificative pe care NU le reglementeaza NIMENI si NIMIC! Dar LE CER toti inspectorii fiscali!

Lucrarea Documente (suplimentare) obligatorii in caz de control va ofera acum colectia de acte si documente justificative pe care niciun inspector nu se asteapta sa le prezentati ca argument indestructibil in favoarea dvs.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contabilitatecapital social

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 01 Octombrie 2008


Votati articolul "Contabilitatea capitalului social":
Rating:

Nota: 4.28 din 5 din 25 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 01 Octombrie 2008 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X