email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Depunere D406: extragerea si generarea fisierului SAF-T in format PDF

Depunere D406: extragerea si generarea fisierului SAF-T in format PDF
saf-td406soft-j
Data de 31 iulie 2023 este incercuita in calendarul oricarui contabil si administrator de firma fiindca este termenul scadent pentru depunerea D406 – declaratia informativa SAF-T.  In cele ce urmeaza vom afla cum extragem si generam fisierul SAF-T in format PDF (cu XML atasat).

Cine are obligatia depunerii D406 pana la 31 iulie 2023

- Contribuabilii incadrati in categoria marilor contribuabili la data de 1 ianuarie 2022, care au facut parte din aceasta categorie si in anul 2021, pentru alte informatii decat cele privind sectiunile "Stocuri" si "Active".
 
- Contribuabilii incadrati in categoria contribuabili mijlocii la data de 31 decembrie 2021. Obligatia de depunere a Declaratiei informative D406 incepe de la data de 1 ianuarie 2023, care reprezinta data de referinta pentru contribuabilii mijlocii.
 
Completarea Declaratiei 406 SAF-T: aflati care sunt cele mai frecvente dificultati intalnite in practica de contabili si ce solutii ofera expertii in lucrarea Declaratia 406 SAF-T. Cazuri practice!

Extragerea si generarea fisierului SAF-T in format PDF (cu XML atasat) - Validarea fisierului

Pentru pregatirea Declaratiei Informative D406, sunt urmarite o serie de activitati, dupa cum urmeaza: 
 
a. Generarea fisierului XML conform specificatiilor din Schema SAF-T pentru Romania folosind aplicatiile informatice proprii al contribuabilului si pe baza datelor din evidentele contabile, fiscale si de gestiune ale contribuabilului. 
 
b. Verificarea structurii fisierului XML si a unor corelatii intre date prin programul informatic Validator Soft J pus la dispozitie de A.N.A.F., sub forma Programului de asistenta.
c. Generarea Declaratiei Informative D406 ca document electronic in format PDF cu XML atasat (daca acesta a indeplinit conditiile de verificare) si semnat electronic cu semnatura digitala calificata a contribuabilului sau a reprezentantului fiscal al acestuia.
 
Pentru pregatirea Declaratiei Informative D406, A.N.A.F. pune la dispozitie contribuabililor doua forme de asistenta: 
 
• Specificatiile tehnice privind formatul si continutul Declaratiei Informative D406; 
• Programul Validator Soft J pentru fisierele in format SAF-T XML – reprezentat de un program independent, in format executabil, interpretat, scris in limbaj Java, cu care contribuabilii pot valida sintactic si in parte semantic raportarea inainte de a o incarca pe Portalul e-guvernare.ro, sectiunea Depunere declaratii A.N.A.F.. 
 
In cadrul procesului de pregatire a declaratiilor, contribuabilii au la dispozitie mai multe metode de lucru, cum ar fi: 
 
• Pentru cei care dispun de sisteme informatice de contabilitate sau sisteme ERP, „Generare Automata” a unui fisier in format XML prin programe informatice proprii;
• Pregatirea cu un editor de XML a declaratiei prin editarea pe schema SAF-T cu introducerea directa a datelor relevante. 
Validarea Declaratilor Informative D406 se poate face cu validatorul pus la dispozitie de A.N.A.F. 
Aceasta metoda poate fi utilizata de contribuabilii care nu dispun de sisteme informatice de contabilitate sau sisteme ERP. 
• Pentru cei care dispun de sisteme informatice, „Generare Externa” a unui fisier in format XML prin prelucrarea de catre un operator de date specializat pe e-reporting / e-filling cu programele informatice ale operatorului de date. Aceasta metoda poate fi utilizata de contribuabilii care folosesc servicii financiar-contabile externalizate. 
 
Generarea Declaratiei Informative D406 in format PDF cu XML atasat se va realiza cu ajutorul programului Validator Soft J, dupa validarea fisierului XML extras din sistemele informatice de contabilitate ale contribuabilului conform indicatiilor din Schema SAF-T pentru Romania. 

Soft J - pasi de urmat

In cadrul programului Soft-J se vor urmari pasii de mai jos: 
 
Pasul 1. Selectarea si incarcarea fisierului XML generat pentru validare, prin apasarea butonului „Alege fisiere” sau prin selectarea folder-ului in cazul in care se doreste procesarea mai multor declaratii in serie.
 
Pasul 2. Selectarea tipului de Declaratie SAF-T: 1. Declaratie informativa D406 pentru raportarea SAF-T sau 2. Declaratie informativa D406T pentru raportarea unei declaratii de test. 
 
Pentru etapa de validare exista trei optiuni din care se poate alege: 
 
Optiunea 1. 
 
Pasul 3. Validarea fisierului XML pentru verificarea corectitudinii modului in care a fost generat din punct de vedere sintactic, prin apasarea butonului „Validare”.
 
Optiunea 2. 
 
Pasul 4. Validarea fisierului XML si crearea Declaratiei SAF-T cu XML atasat, prin apasarea butonului „Validare + creare PDF”.
 
Optiunea 3. 
 
Pasul 5. Validarea fisierului XML, crearea Declaratiei SAF-T cu XML atasat si semnarea cu semnatura electronica prin selectarea tipului de semnatura si introducerea pinului pentru semnatura, urmat de:
 
Pasul 6. prin apasarea butonului „Validare + creare PDF semnat”. 
 
La sfarsitul acestei etape, contribuabilul are pregatita Declaratia informativa D406 pe care o transmite prin intermediul mediului on-line (Internet) – de la distanta – catre A.N.A.F. 
 
Pentru a putea incarca in portal, declaratia impreuna cu fisierul XML trebuie semnata electronic cu certificat digital calificat, rezultand astfel un fisier PDF cu XML atasat si semnat electronic. 
 
Atentie! Dimensiunea Declaratiei informative D406 sau D406T in format PDF cu XML atasat si semnata electronic nu trebuie sa depaseasca limita maxima de 500 MB. 
 
Daca Declaratia informativa D406 sau D406T are o dimensiune mai mare decat aceasta limita, documentul nu va fi acceptat la incarcare in portalul e-guvernare.ro. 
 
Pentru a putea incarca toate informatiile solicitate, la generare, declaratia va trebui impartita in segmente, pana cand toate informatiile aferente perioadei de raportat au fost transmise. 
 
Transmiterea unei Declaratii Informative D406 sau D406T se va face doar in situatia in care procesarea a fost realizata cu succes. 
 
 
Foto: pixabay.com

de Alina Ilie

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
saf-td406soft-j


Data aparitiei: 27 Iulie 2023

Votati articolul "Depunere D406: extragerea si generarea fisierului SAF-T in format PDF":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X