Prin intermediul informatiilor extrase din e-Factura si e-Case de marcat, sistemul e-TVA va genera deconturi de TVA precompletate. Aceasta metoda va fi de mare ajutor contribuabililor deoarece va simplifica procesul de declarare, oferind oportunitatea de a verifica, modifica si completa deconturile inainte de a le depune la ANAF. Masura este cuprinsa intr-un proiect de OUG pus recent in dezbatere de MFP, iar pentru a se aplica trebuie adoptat de Guvern si publicat in Monitorul Oficial.
Potrivit proiectului de Ordonanta, sunt sisteme informatice de interes strategic national urmatoarele:
a) Sistemul national privind factura electronica RO e-Factura;
b) Sistemul National RO e-Transport;
c) Sistemul National RO e–Sigiliu;
d) Sistemul Informatic National RO e-SAF-T;
e) Sistemul Informatic National RO e-Case de marcat electronice;
f) Sistemul Informatic National RO e-TVA
Scopul Sistemului Informatic National RO e-TVA este de a precompleta informatii privind operatiunile impozabile in deconturile de TVA si de a le pune la dispozitia persoanelor impozabile prin intermediul Spatiului Privat Virtual.
"Prin intermediul sistemului prevazut la alin. (1), informatii din deconturile de TVA se precompleteaza, in sistemul informatic, pentru fiecare perioada de raportare, pana la data de 20 inclusiv a fiecarei luni urmatoare incheierii perioadei fiscale.
Cartea verde a contabilitatii
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Deconturile precompletate se pun la dispozitia persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, prin intermediul Spatiului Privat Virtual.
Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA prevazute la alin.(2), care utilizeaza Sistemul Informatic National RO e-TVA, au urmatoarele obligatii:
a) sa verifice, sa modifice si sa completeze informatiile din decontul de TVA, potrivit starii de fapt fiscale reale.
b) sa semneze si sa depuna decontul de TVA conform legislatiei fiscale in vigoare."
Calendar digitalizare ANAF
Termenele pentru utilizarea si/sau implementarea de catre Ministerul Finantelor a modulelor de valorificare a datelor si informatiilor sunt urmatoarele:
a) RO e-Factura: 1 martie 2024;
b) RO e-Case de marcat electronice: 1 aprilie 2024;
c) RO e-Sigiliu: 1 ianuarie 2025;
d) RO e-Transport: 1 septembrie 2024;
e) RO e-TVA: 1 august 2024;
f) alte module: 1 martie 2025.
De asemenea, incepand cu data de 1 ianuarie 2024 se infiinteaza, la nivelul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Evidenta operativa a veniturilor din digitalizare, care are drept scop evidentierea/urmarirea/monitorizarea lunara a veniturilor suplimentare rezultate din utilizarea S.I.I.S.N. si a modulelor de valorificare pentru gestionarea veniturilor publice.
Foto: pexels.com