Intreprinderea legata este intreprinderea care face parte dintr-un grup, prin controlul direct sau indirect al majoritatii drepturilor de vot sau al capitalului social, inclusiv prin acorduri, sau, in anumite cazuri, prin intermediul actionarilor, persoane fizice, ori prin posibilitatea de a exercita o influenta dominanta asupra unei intreprinderi.
Se considera ca o persoana controleaza in mod efectiv o persoana juridica daca se stabileste faptul ca, atat din punct de vedere faptic cat si legal, prin utilizarea informatiilor sau a documentelor, administratorul sau personalul de conducere, are capacitatea de decizie asupra activitatii persoanei juridice vizate, prin incheierea de tranzactii cu alte persoane juridice care sunt sub controlul aceluiasi administrator sau personal de conducere sau ca persoana de conducere din cadrul persoanei juridice este actionar sau administrator in cadrul persoanei juridice vizate.
Pentru justificarea controlului exercitat in mod efectiv sunt luate in considerare contractele incheiate intre persoanele vizate, drepturile atribuite prin: acte constitutive ale persoanelor juridice, procuri, contracte de munca sau de prestari de servicii.
Intreprinderi legate - studiu de caz
Spre exemplu, o persoana fizica detine peste 25% parti sociale in 3 societati SRL-uri cu coduri CAEN diferite. Doua dintre societati vor fi alese pentru a fi platitoare de impozit pe profit. Avand in vedere noile modificari fiscale, societatea care va fi aleasa sa aplice impozitul pe veniturile microintreprinderilor va trebui sa analizeze CA cumulat cu celelalte 2 societati pentru a se incadra in plafonul de 500.000 EUR pentru a ramane micro avand in vedere ca au domenii de activitate diferite?
In functie de tipul de relatie pe care intreprinderea in cauza ar putea sa o aiba cu o alta intreprindere, legislatia relevanta distinge trei categorii diferite:
- intreprinderi autonome: daca intreprinderea este fie complet independenta, fie are unul sau mai multe parteneriate minoritare (fiecare sub 25%) cu alte intreprinderi;
- intreprinderi partenere: daca participatiile in alte intreprinderi sunt de cel putin 25%, dar nu mai mult de 50%, relatia este considerata a fi una intre intreprinderi partenere; si
- intreprinderi legate: daca participatiile in alte intreprinderi depasesc pragul de 50%, acestea sunt considerate intreprinderi legate.
In conformitate cu Legea 346/2004, art. 44:
Contractul de mandat Optimizare fiscala Avantaje si dezavantaje
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Manual de politici contabile - Stick USB
Art. 44. -
(1) Intreprinderile legate sunt intreprinderile intre care exista oricare dintre urmatoarele raporturi:
a) o intreprindere detine majoritatea drepturilor de vot ale actionarilor sau ale asociatilor celeilalte intreprinderi;
b) o intreprindere are dreptul de a numi sau de a revoca majoritatea membrilor consiliului de administratie, de conducere ori de supraveghere a celeilalte intreprinderi;
c) o intreprindere are dreptul de a exercita o influenta dominanta asupra celeilalte intreprinderi, in temeiul unui contract incheiat cu aceasta intreprindere sau al unei clauze din statutul acesteia;
d) o intreprindere este actionara sau asociata a celeilalte intreprinderi si detine singura, in baza unui acord cu alti actionari ori asociati ai acelei intreprinderi, majoritatea drepturilor de vot ale actionarilor sau asociatilor intreprinderii respective.
(2) Se prezuma ca nu exista o influenta dominanta daca investitorii prevazuti la alin. (3) al art. 42 nu sunt implicati direct sau indirect in conducerea intreprinderii respective, fara ca drepturile pe care le detin in calitatea lor de actionar sau asociat sa fie prejudiciate.
(3) Sunt considerate intreprinderi legate si intreprinderile intre care exista oricare dintre raporturile descrise la alin. (1), prin intermediul uneia ori mai multor intreprinderi sau prin oricare dintre investitorii prevazuti la alin. (3) al art. 42.
(4) Intreprinderile intre care exista oricare dintre raporturile descrise mai sus, prin intermediul unei persoane fizice sau al unui grup de persoane fizice care actioneaza de comun acord, sunt, de asemenea, considerate intreprinderi legate, daca isi desfasoara activitatea sau o parte din activitate pe aceeasi piata relevanta ori pe piete adiacente.
(5) O piata adiacenta, in sensul prezentei legi, este acea piata a unui produs sau a unui serviciu situata direct in amonte ori in aval pe piata in cauza.
Asadar, in cazul in care o persoana fizica detine parti sociale in mai multe firme, prin intermediul acelei persoane fizice se pot stabili legaturi in sensul Legii 346 (nu si parteneriate), cu respectarea oricaror dintre cele 2 conditii:
a) exista un raport de tipul celor enumerate la Art. 4.4 alin (1) lit. a)-d)
b) si ambele firme analizate actioneaza pe aceeasi piata/ piete adiacente.
Ex.1: Persoana fizica X detine 80% in firma A si 55% in firma B
Presupunand ca ambele firme actioneaza pe aceeasi piata (e.g. presteaza aceeasi activitate economica), ele vor fi considerate legate, intrucat A "detine" prin intermediului lui X, 55% din B.
Ex. 2: Persoana fizica X detine 80% in firma A (solicitant) si 30% in firma B
Firmele sunt considerate independente.
Daca in firmele respective nu exista procente de detinere de peste 50% ale aceleiasi persoane, persona nu este administrator in cele 3 societati si firmele au coduri CAEN diferite, factureaza servicii/bunuri diferite, atunci nu se considera intreprinderi legate, iar cifra de afaceri relevanta este doar cea la nivelul microintreprinderii din situatia dvs.. Nu se aduna cifrele de afaceri ale celor 3 firme, ci analizati plafonul de 500.000 euro doar la nivelul unei singure microintreprinderi.
Informatii oferite in luna decembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pexels.com