email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANAF modifica Formularul 107: cum se completeaza corect

ANAF modifica Formularul 107: cum se completeaza corect
declaratia 107model formular 107modificari formular 107sponsorizari

Formularul se utilizeaza pentru declararea bunurilor/serviciilor/sponsorizarilor/ mecenatelor acordate beneficiarilor, de catre platitorii de impozit pe profit, incepand cu 1 ianuarie 2024/anul fiscal modificat care incepe in anul 2024, avand primul termen de depunere in anul 2025.

Prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, incepand cu data de 1 ianuarie 2024, au fost aduse modificari si completari Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal in ceea ce priveste deducerea din impozit a sponsorizarilor/mecenatului/ burselor private, precum si a cheltuielilor privind bunurile, mijloacele financiare si serviciile acordate Fondului Natiunilor Unite pentru Copii - UNICEF, precum si altor organizatii internationale care isi desfasoara activitatea potrivit prevederilor unor acorduri speciale la care Romania este parte.

Modificarile/completarile au vizat, in principal, urmatoarele:
- abrogarea dispozitiilor referitoare la deducerea din impozitul pe veniturile microintreprinderilor a sponsorizarilor/mecenatului/burselor private, precum si a cheltuielilor privind bunurile, mijloacele financiare si serviciile acordate Fondului Natiunilor Unite pentru Copii - UNICEF, precum si altor organizatii internationale care isi desfasoara activitatea potrivit prevederilor unor acorduri speciale la care Romania este parte;
- abrogarea dispozitiilor privind deductibilitatea cheltuielilor cu bursele private din impozitul pe profit. 

Potrivit art.45 alin.(16) din Codul fiscal, ultimul an fiscal in care sumele reprezentand burse, ramase de reportat, potrivit legii, se scad din impozitul pe profit este anul fiscal 2023, respectiv anul fiscal modificat care se incheie in anul 2024.

Conform dispozitiilor art.42 alin.(3) din Codul fiscal, platitorii de impozit pe profit au obligatia depunerii unei declaratii informative privind beneficiarii bunurilor/serviciilor/sponsorizarilor/mecenatului, pana la termenul de depunere a declaratiei anuale de impozit pe profit.

Avand in vedere prevederile legale mai sus mentionate, prin proiectul de ordin ANAF se propune aprobarea modelului si continutului formularului 107 "Declaratie informativa privind beneficiarii bunurilor/serviciilor/sponsorizarilor/mecenatului", in vederea indeplinirii de catre platitorii de impozit pe profit a obligatiilor declarative stabilite de lege.

Formular 107 - instructiuni de completare

Instructiuni de completare a formularului 107 "Declaratie informativa privind beneficiarii bunurilor/serviciilor/sponsorizarilor/mecenatului"

I. Depunerea declaratiei

1.Declaratia informativa privind beneficiarii bunurilor/serviciilor/sponsorizarilor/mecenatului se completeaza si se depune de catre contribuabilii, platitori de impozit pe profit, care efectueaza sponsorizari si/sau acte de mecenat, precum si cheltuieli privind bunurile, mijloacele financiare si serviciile acordate Fondului Natiunilor Unite pentru Copii - UNICEF, precum si altor organizatii internationale care isi desfasoara activitatea potrivit prevederilor unor acorduri speciale la care Romania este parte.


2.In situatia indeplinirii de catre succesorii persoanelor/entitatilor care si-au incetat existenta a obligatiilor fiscale aferente perioadei in care persoana/entitatea a avut calitatea de subiect de drept fiscal, se bifeaza rubrica "Declaratie depusa potrivit art.90 alin.(4) din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala" si se completeaza codul de identificare fiscala al succesorului. De asemenea, la sectiunea "Date de identificare a contribuabilului", la rubrica "Cod de identificare fiscala" se inscrie codul de identificare fiscala al entitatii care si-a incetat existenta.
3.Declaratia se depune impreuna cu Anexa la Declaratia informativa privind beneficiarii bunurilor/serviciilor/sponsorizarilor/mecenatului, in situatia in care suma reportata aferenta sponsorizarilor/mecenatului acordate anterior anului 2018, respectiv anterior anului fiscal modificat care incepe in anul calendaristic 2018 nu poate fi individualizata pe fiecare beneficiar.
4. Termenul de depunere a declaratiei
Declaratia informativa se depune pana la termenul de depunere a declaratiei anuale de impozit pe profit, prevazut de lege.
In cazul grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit, persoana juridica responsabila are obligatia de a depune declaratia informativa privind beneficiarii bunurilor/serviciilor/sponsorizarilor/mecenatului efectuate de membrii grupului.  
 5. In cazul in care platitorul corecteaza declaratia depusa, declaratia rectificativa se intocmeste pe acelasi model de formular, inscriind "X" in spatiul special prevazut in acest scop.
6. Formularul se completeaza cu ajutorul programului de asistenta si se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

II. Completarea declaratiei

7. Perioada de raportare
In rubrica "Anul" se inscrie cu cifre arabe anul calendaristic pentru care se completeaza declaratia (de exemplu: 2024).

8.Rubrica "Perioada" se completeaza in situatiile in care raportarea se efectueaza pentru alte perioade decat anul calendaristic, ca de exemplu:
- perioada reprezentand anul fiscal modificat, in cazul contribuabililor care intra sub incidenta prevederilor art. 16 alin. (5), (5^1) si (5^2) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare;
- perioada cuprinsa intre prima zi a anului fiscal urmator celui in care a fost deschisa procedura lichidarii si data inchiderii procedurii de lichidare, in cazul contribuabililor care intra sub incidenta prevederilor art.16 alin. (6) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.

9.Sectiunea A "Date de identificare a contribuabilului"
9.1. In rubrica "Cod de identificare fiscala" se completeaza codul de identificare fiscala atribuit contribuabilului platitor de impozit pe profit care efectueaza sponsorizari si/sau acte de mecenat, precum si cheltuieli privind bunurile, mijloacele financiare si serviciile acordate Fondului Natiunilor Unite pentru Copii - UNICEF, precum si altor organizatii internationale care isi desfasoara activitatea potrivit prevederilor unor acorduri speciale la care Romania este parte.
9.2. In rubrica "Denumire" se inscrie denumirea contribuabilului  care efectueaza sponsorizari si/sau acte de mecenat, precum si cheltuieli privind bunurile, mijloacele financiare si serviciile acordate Fondului Natiunilor Unite pentru Copii - UNICEF, precum si altor organizatii internationale care isi desfasoara activitatea potrivit prevederilor unor acorduri speciale la care Romania este parte. 
Rubricile privind adresa se completeaza cu datele privind adresa domiciliului fiscal al contribuabilului.

10. Sectiunea B "Date privind beneficiarii bunurilor/serviciilor/ sponsorizarilor/mecenatului"
Contribuabilul, platitor de impozit pe profit, care efectueaza sponsorizari si/sau acte de mecenat, precum si cheltuieli privind bunurile, mijloacele financiare si serviciile acordate Fondului Natiunilor Unite pentru Copii - UNICEF, precum si altor organizatii internationale care isi desfasoara activitatea potrivit prevederilor unor acorduri speciale la care Romania este parte, completeaza sectiunea dupa cum urmeaza:
10.1. In coloana 1 "Denumire/nume si prenume beneficiar" se inscrie/se inscriu denumirea/numele si prenumele beneficiarului.
In cadrul acestei coloane se inscrie/se inscriu si denumirea/numele si prenumele beneficiarului caruia i-au fost acordate sponsorizari/mecenat, precum si bunuri, mijloace financiare si servicii, dupa caz, in anii precedenti/perioadele precedente si pentru care s-au inscris sumele reportate in col. 5, cu exceptia celor inscrisi in Anexa la Declaratia informativa privind beneficiarii  bunurilor/serviciilor/sponsorizarilor/mecenatului.
10.2. In coloana 2 "Cod de identificare fiscala" se inscrie codul de identificare fiscala al beneficiarului bunurilor/serviciilor/sponsorizarilor/mecenatului.
10.3.In coloana 3 "Adresa" se inscrie adresa beneficiarului bunurilor/serviciilor/sponsorizarilor/mecenatului. 10.4. In coloana 4 "Suma" se inscrie suma reprezentand valoarea bunurilor materiale sau mijloacelor financiare reprezentand sponsorizari/mecenat, conform legii, precum si a bunurilor, mijloacelor financiare si serviciilor, acordata fiecarui beneficiar in anul de raportare/perioada de raportare.
In cazul sponsorizarii sau mecenatului constand in bunuri materiale, suma va cuprinde valoarea acestora, evaluate prin actul juridic incheiat, la valoarea lor reala din momentul predarii catre beneficiar, conform art. 1 alin. (5) din Legea nr. 32/1994, cu modificarile si completarile ulterioare.
10.5. In coloana 5 "Suma reportata" se inscrie suma reprezentand valoarea bunurilor materiale sau mijloacelor financiare reprezentand sponsorizari/mecenat, conform legii, precum si a bunurilor, mijloacelor financiare si serviciilor, reportata din perioada anterioara anului de raportare/perioadei de raportare.
Randul "Beneficiarii sumelor reportate carora le-au fost acordate sponsorizari/mecenate anterior anului 2018, respectiv anterior anului fiscal modificat care incepe in anul calendaristic 2018" se completeaza in cazul sumelor reportate care nu pot fi individualizate pe beneficiari, aferente sponsorizarilor/mecenatelor acordate anterior anului 2018, respectiv anterior anului fiscal modificat care incepe in anul calendaristic 2018. In acest caz se completeaza, in Anexa la formular, datele de identificare ale acestor beneficiari.
10.6. In coloana 6 "Suma dedusa" se inscrie suma dedusa din impozitul pe profit potrivit legii in anul de raportare/perioada de raportare corespunzatoare sumei reprezentand sponsorizari/mecenat si/sau cheltuieli privind bunurile, mijloacele financiare si serviciile acordate Fondului Natiunilor Unite pentru Copii - UNICEF, precum si altor organizatii internationale care isi desfasoara activitatea potrivit prevederilor unor acorduri speciale la care Romania este parte, acordate fiecarui beneficiar in anul de raportare/perioada de raportare sau corespunzatoare sumelor reportate in anul de raportare/perioada de raportare individualizate pe beneficiari. 
In aceasta coloana, la randul "Beneficiarii sumelor reportate, carora le-au fost acordate sponsorizari/mecenate anterior anului 2018, respectiv anterior anului fiscal modificat care incepe in anul calendaristic 2018" se va inscrie suma dedusa corespunzatoare sumelor reportate care nu pot fi individualizate pe beneficiari aferente sponsorizarilor/mecenatelor acordate anterior anului 2018, respectiv anterior anului fiscal modificat care incepe in anul calendaristic 2018.

11. Sectiunea C "Datele de identificare a imputernicitului"
11.1. Se completeaza in cazul in care obligatiile de declarare se indeplinesc de catre un imputernicit, conform Legii nr. 207/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
11.2. In caseta "Cod de identificare fiscala" se inscrie codul de identificare fiscala al imputernicitului, inscriindu-se cifrele cu aliniere la dreapta.
11.3. In rubrica "Nume, prenume/Denumire" se inscriu, dupa caz, denumirea sau numele si prenumele imputernicitului.
11.4. Rubricile privind adresa se completeaza, dupa caz, cu datele privind adresa domiciliului fiscal al imputernicitului.

III. Completarea Anexei la Declaratia informativa privind beneficiarii bunurilor/serviciilor/sponsorizarilor/mecenatului

12. Sectiunea "Date privind beneficiarii sumelor reportate, carora le-au fost acordate sponsorizari/mecenate anterior anului 2018, respectiv anterior anului fiscal modificat care incepe in anul calendaristic 2018"
12.1. Se completeaza de catre contribuabilii platitori de impozit pe profit in cazul sumelor reportate aferente sponsorizarilor/mecenatului acordate anterior anului 2018, respectiv anterior anului fiscal modificat care incepe in anul calendaristic 2018, care nu pot fi individualizate pe fiecare beneficiar.
12.2. In coloana 1 "Denumire/nume si prenume beneficiar" se inscrie/se inscriu denumirea/numele si prenumele beneficiarului sumei reportate.
12.3. In coloana 2 "Cod de identificare fiscala" se inscrie codul de identificare fiscala al beneficiarului sumei reportate.
12.4. In coloana 3 "Adresa" se inscrie adresa beneficiarului sumei reportate.

Descarca Formularul 107 >>
Descarca Anexa la Formularul 107 >> 


de Alina Ilie

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia 107model formular 107modificari formular 107sponsorizari


Data aparitiei: 23 Ianuarie 2024

Votati articolul "ANAF modifica Formularul 107: cum se completeaza corect":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X