email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Venituri din donatii. Cum se completeaza Declaratia 101

Venituri din donatii. Cum se completeaza Declaratia 101
venituri donatiidonatii ongdeclaratia 101declaratii anaf

Studiem situatia unei asociatiatii care desfasoara activitati fara scop patrimonial cu codul CAEN 9499 si care primeste donatii de la persoane fizice din UE pe care le distribuie apoi la persoane fizice din Romania, tot sub forma de donatii.

La ce rand din declaratia cod 101 inregistram aceste donatii distribuite catre persoane fizice din Romania? La rd. 27, 32 sau 33? Sumele distribuite persoanelor fizice din Romania, care nu sunt mai mult de 2.200 lei intr-un an, se declara in declaratia cod 107? In afara de situatiile financiare anuale (S1015) ce alte declaratii se mai depun la institutiile fiscale?

Venituri din donatii ONG. Raspunsul specialistului:

Organizatiile fara scop patrimonial sunt platitoare de impozit pe profit potrivit art. 13 alin (1) din Codul Fiscal.

Declaratia privind impozitul pe profit se completeaza si se depune anual de catre platitorii de impozit pe profit, in cazul persoanelor juridice fara scop patrimonial pana la data de 25.06 inclusiv a anului urmator.

Contribuabilii prevazuti la art.41 alin.(5) lit.a) din Legea nr.227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, depun declaratia privind impozitul pe profit inclusiv in situatia in care inregistreaza numai venituri neimpozabile respectiv cheltuieli nedeductibile, potrivit Titlului II Impozitul pe profit din Codul fiscal.

Astfel, pentru ONG-ul care obtine numai venituri neimpozabile, declaratia 101 se completeaza cu sumele aferente acestor venituri la rd. 20 si 21 (declarate in prealabil si la rd. 1 si 2) din declaratie iar cheltuielile inregistrate aferente veniturilor neimpozabile sunt cheltuieli nedeductibile si se vor raporta la rd. 32.

Art. 42 alin. (3) din Codul fiscal stabileste:

Contribuabilii care efectueaza sponsorizari si/sau acte de mecenat sau acorda burse private au obligatia de a depune declaratia informativa privind beneficiarii sponsorizarilor/mecenatului/burselor private, aferenta anului in care au inregistrat cheltuielile respective, precum si, dupa caz, aferenta anului in care se aplica prevederile art. 25 alin. (4) lit. i), pana la termenele prevazute la alin. (1) si (2). Modelul si continutul declaratiei informative se aproba prin ordin al presedintelui A.N.A.F.

Asadar, declaratia se depune doar daca s-au efectuat sponsorizari, mecenat sau acordare burse private in anul de raportare sau daca se deduc sume reportate in conditiile art. 25 alin. (4) lit. i) din Codul fiscal, In cazul in care in anul 2022 entitatea nu a efectuat sponsorizari si nu a dedus sume reportate nu depune declaratia 107.Nu se depune D107 in cazul donatiei.

Principalele obligatii declarative ale unui ONG constau in depunerea formularului D101 si S1015.Indeplinirea obligatiilor declarative si de plata catre ANAF sunt desigur obligatii principale si conditia de baza pentru mentinerea inscrierii in Registrul entitatilor de cult.

 

Raspuns oferit in luna martie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
venituri donatiidonatii ongdeclaratia 101declaratii anaf


Data aparitiei: 17 Martie 2023

Votati articolul "Venituri din donatii. Cum se completeaza Declaratia 101":
Rating:

Nota: 4.25 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X