Studiem situatia unei asociatiatii care desfasoara activitati fara scop patrimonial cu codul CAEN 9499 si care primeste donatii de la persoane fizice din UE pe care le distribuie apoi la persoane fizice din Romania, tot sub forma de donatii.
La ce rand din declaratia cod 101 inregistram aceste donatii distribuite catre persoane fizice din Romania? La rd. 27, 32 sau 33? Sumele distribuite persoanelor fizice din Romania, care nu sunt mai mult de 2.200 lei intr-un an, se declara in declaratia cod 107? In afara de situatiile financiare anuale (S1015) ce alte declaratii se mai depun la institutiile fiscale?
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Venituri din donatii ONG. Raspunsul specialistului:
Organizatiile fara scop patrimonial sunt platitoare de impozit pe profit potrivit art. 13 alin (1) din Codul Fiscal.
Declaratia privind impozitul pe profit se completeaza si se depune anual de catre platitorii de impozit pe profit, in cazul persoanelor juridice fara scop patrimonial pana la data de 25.06 inclusiv a anului urmator.
Contribuabilii prevazuti la art.41 alin.(5) lit.a) din Legea nr.227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, depun declaratia privind impozitul pe profit inclusiv in situatia in care inregistreaza numai venituri neimpozabile respectiv cheltuieli nedeductibile, potrivit Titlului II Impozitul pe profit din Codul fiscal.
Astfel, pentru ONG-ul care obtine numai venituri neimpozabile, declaratia 101 se completeaza cu sumele aferente acestor venituri la rd. 20 si 21 (declarate in prealabil si la rd. 1 si 2) din declaratie iar cheltuielile inregistrate aferente veniturilor neimpozabile sunt cheltuieli nedeductibile si se vor raporta la rd. 32.
Art. 42 alin. (3) din Codul fiscal stabileste:
Contribuabilii care efectueaza sponsorizari si/sau acte de mecenat sau acorda burse private au obligatia de a depune declaratia informativa privind beneficiarii sponsorizarilor/mecenatului/burselor private, aferenta anului in care au inregistrat cheltuielile respective, precum si, dupa caz, aferenta anului in care se aplica prevederile art. 25 alin. (4) lit. i), pana la termenele prevazute la alin. (1) si (2). Modelul si continutul declaratiei informative se aproba prin ordin al presedintelui A.N.A.F.
Asadar, declaratia se depune doar daca s-au efectuat sponsorizari, mecenat sau acordare burse private in anul de raportare sau daca se deduc sume reportate in conditiile art. 25 alin. (4) lit. i) din Codul fiscal, In cazul in care in anul 2022 entitatea nu a efectuat sponsorizari si nu a dedus sume reportate nu depune declaratia 107.Nu se depune D107 in cazul donatiei.
Principalele obligatii declarative ale unui ONG constau in depunerea formularului D101 si S1015.Indeplinirea obligatiilor declarative si de plata catre ANAF sunt desigur obligatii principale si conditia de baza pentru mentinerea inscrierii in Registrul entitatilor de cult.
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Raspuns oferit in luna martie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.