email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

7 noi ocupatii vor fi introduse in COR

7 noi ocupatii vor fi introduse in COR
ocupatii CORClasificarea Ocupatiilor din RomaniaCOR 2024

Sapte noi ocupatii urmeaza sa fie introduse in Clasificarea Ocupatiilor din Romania (COR) in baza ordinului comun semnat de ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, Simona Bucura-Oprescu, si de presedintele Institutului National de Statistica, Tudorel Andrei, in urma solicitarilor angajatorilor.

„Actualizarea permanenta a ocupatiilor face parte din preocuparea constanta a Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale de a adapta COR la evolutiile pietei muncii si la noile tehnologii care impun schimbarea standardelor ocupationale”, spune ministrul Simona Bucura - Oprescu.

Noile ocupatii introduse in COR

1. Farmacist primar (cod 226205) care are ca principale atributii: primirea retetelor de medicamente de la medici si alti profesionisti din domeniul sanatatii, verificarea istoricului medicatiei pacientilor, asigurarea dozarii, a metodelor de administrare adecvate si a compatibilitatii medicamentelor inainte de eliberare; furnizarea de informatii si consiliere prescriptorilor si clientilor cu privire la interactiunile medicamentoase, incompatibilitati si contraindicatii, efecte secundare, dozare si depozitare adecvata a medicamentelor; coordoneaza si supravegheaza activitatea farmacistilor, inclusiv a celor specialisti. Pentru practicarea acestei ocupatii sunt necesare studii superioare.

2. Inginer transporturi rutiere de marfuri (cod 214144) care are ca principale atributii: analizeaza cererea de transport si planifica cu ajutorul aplicatiilor geo-informationale, transporturile rutiere de marfuri; stabileste si supravegheaza respectarea conditiilor de transport rutier pentru marfurile perisabile, refrigerate si congelate si urmareste trasabilitatea marfurilor; utilizeaza metode sistematice si aplicatii informatice de colectare, analiza si sinteza a informatiilor pentru evaluarea calitatii serviciilor de transport rutier de marfuri si propune bune practici pentru imbunatatirea acestora. Pentru practicarea acestei ocupatii sunt necesare studii superioare.

3. Inginer transporturi rutiere de persoane (cod 214145) care are ca principale atributii: coordoneaza operatiunile de alocare a capacitatilor de transport pentru transferul sau preluarea calatorilor in situatii deosebite; intocmeste documentatiile necesare pentru obtinerea licentelor si avizelor necesare derularii operatiunilor de transport persoane. Pentru practicarea acestei ocupatii sunt necesare studii superioare.

4. Manager de cost pentru dezvoltarea proiectului (cod 242122) care are ca principale atributii: planificarea managementului costurilor proiectului; controlul/monitorizarea costurilor proiectului; evaluarea riscurilor legate de costurile proiectului pentru identificarea incertitudinilor potentiale. Pentru practicarea acestei ocupatii sunt necesare studii superioare.

5. Programator grafic de executie pentru realizarea proiectului (cod 432206) care are ca principale atributii: realizarea programelor graficelor de executie, monitorizarea si controlul si elaborarea de rapoarte privind graficul de executie al proiectului. Pentru practicarea acestei ocupatii sunt necesare studii liceale si certificat de calificare.


6. Tehnician mecatronist (cod 311540) care are ca principale atributii: diagnoza si remedierea defectiunilor mecanice, electrice si electronice in echipamentele si sistemele mecatronice; proiectarea si dezvoltarea solutiilor mecatronice; supravegherea actualizarilor si a noilor tehnologii. Pentru practicarea acestei ocupatii sunt necesare studii liceale si certificat de calificare, dupa caz.

7. Atasat pentru munca si afaceri sociale (cod 242239) – ocupatie prevazuta in Hotararea Guvernului nr. 23/2022 privind organizarea si functionarea Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, cu modificarile si completarile ulterioare.

In functie de evolutiile comunicate de Institutul National de Statistica, unele dintre ocupatiile din Romania sunt inlaturate din COR. De exemplu, in cursul anilor trecuti, au fost eliminate ocupatii precum telexist, inspector telegrame, rasnitor smalt, turnator valuri, paslitor, scuturator, pieptanator, destramator, operator scamosetor etc., care nu mai aveau cautare.
 

Foto: pexels.com 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ocupatii CORClasificarea Ocupatiilor din RomaniaCOR 2024


Data aparitiei: 06 Februarie 2024

Votati articolul "7 noi ocupatii vor fi introduse in COR":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X