Inregistrarea corecta a redeventelor este esentiala pentru a respecta cerintele legale si pentru a evita potentialele sanctiuni sau litigii. Redeventa reprezinta o plata periodica sau o cota parte a veniturilor pentru folosirea unor bunuri, drept de proprietate de catre o alta entitate.
In continuare vom afla ce este redeventa potrivit Codului Fiscal si cum se reflecta in contabilitate.
Ce reprezinta redeventa potrivit noului Cod Fiscal
Redeventa este definita la art. 7 pct. 36 din Codul fiscal ca fiind o plata de orice natura primita pentru folosirea ori dreptul de folosinta al oricaruia dintre urmatoarele:
- drept de autor asupra unei lucrari literare, artistice sau stiintifice, inclusiv asupra filmelor, benzilor pentru emisiunile de radio sau de televiziune, precum si efectuarea de inregistrari audio, video;
- dreptul de a efectua inregistrari audio, video, respectiv spectacole, emisiuni, evenimente sportive sau altele similare, si dreptul de a le transmite sau retransmite catre public, direct sau indirect, indiferent de modalitatea tehnica de transmitere - inclusiv prin cablu, satelit, fibre optice sau tehnologii similare;
- orice brevet, inventie, inovatie, licenta, marca de comert sau de fabrica, franciza, proiect, desen, model, plan, schita, formula secreta sau procedeu de fabricatie ori software;
- orice echipament industrial, comercial sau stiintific, container, cablu, conducta, satelit, fibra optica sau tehnologii similare;
- orice know-how;
- numele sau imaginea oricarei persoane fizice sau alte drepturi similare referitoare la o persoana fizica.
Studii de caz utile cu privire la redeventa
Studiu de caz nr. 1: Monografie contabila concesiune teren
Va prezentam mai jos monografia contabila pentru un teren luat in concesiune. Facem precizarea ca aceste concesiuni se reflecta ca imobilizari necorporale atunci cand contractul de concesiune stabileste o durata si o valoare determinate pentru concesiune.
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
SAF-T Ghid de raportare corecta
In cazul in care contractul prevede plata periodica a unei redevente/chirii, si nu o valoare amortizabila, in contabilitatea entitatii care primeste concesiunea se reflecta cheltuiala reprezentand redeventa/chiria, fara recunoasterea unei imobilizari necorporale.
Intrebare: Societatea a luat in concesiune de la stat un teren pe o perioada de 25 de ani, in baza unui contract de concesiune (fiind castigat initial la licitatie).
Cum se evidentiaza in contabilitatea societatii terenul luat in concesiune si redeventa anuala de plata?
Raspuns: Conform pct. 175 alin. (2) din O.M.F.P. nr. 1.802/2014,concesiunile primite se reflecta ca imobilizari necorporale atunci cand contractul de concesiune stabileste o durata si o valoare determinate pentru concesiune. Amortizarea valorii concesiunii urmeaza a fi inregistrata pe durata de folosire aacesteia, stabilita potrivit contractului.
Conform pct. 177 alin. (1): In cazul unui acord de concesiune a serviciilor de tip public privat, incheiat potrivit legislatiei in vigoare, licenta primita, respectiv dreptul primit de entitatea care are calitatea de operator de a taxa utilizatorii unui serviciu public, se inregistreaza la imobilizari necorporale,daca sunt stabilite o durata si o valoare pentru aceasta licenta, respectiv pentru acest drept.
(2) In intelesul prezentelor reglementari, un acord de concesiune a serviciilor este de tip public privat daca:
a) concedentul controleaza sau reglementeaza ce serviciitrebuie sa presteze operatorul in cadrul infrastructurii, cui trebuie sa le presteze si la ce pret; si
b) concedentul controleaza prin dreptul de proprietate,dreptul de beneficiu sau in alt mod orice interes rezidual in infrastructura la terminarea acordului.
Monografie contabila in cazul in care se cunoaste valoa-rea concesiunii:
La semnarea contractului se recunoaste activul necorporal pentru valoarea totala a concesiunii primite:
Concomitent:
D 8038
„Bunuri primite in administrare, concesiune, cu chirie sialte bunuri similare”
Amortizarea lunara a concesiunii pe durata contractului 25 ani, liniar:
Inregistrarea redeventei lunare:
Plata redeventei:
La expirarea duratei contractului, dupa amortizarea integrala a concesiunii, se inregistreaza restituirea terenului aferent si scoaterea din evidenta a concesiunii primite:
C 8038
„Bunuri primite in administrare, concesiune, cu chirie sialte bunuri similare”
Monografie contabila pentru situatia in care concesiunea nu se poate inregistra ca activ:
D 8036 „Redevente, locatii de gestiune, chirii si alte datoriiasimilate” – Valoarea totala a redeventei ce urmeaza sa se plateasca
D 8038 „Bunuri primite in administrare, concesiune, cuchirie si alte bunuri similare” – Valoarea bunului primit in concesiune
Inregistrarea redeventei conform contractului incheiat intre parti:
C 8036 „Redevente, locatii de gestiune, chirii si alte datorii asimilate” – Valoarea redeventei lunare
Plata:
C 8038 „Bunuri primite in administrare, concesiune, cu chirie si alte bunuri similare” – la sfarsitul contractului
Studiul de caz a fost preluat din editia lunii iulie a revistei Monitorul Contabil, o publicatia de specialitate unica care nu trece neobservata in mediul fiscal-contabil datorita continutului sau exceptional si care reuseste sa-ti ofere solutii pentru problemele frecvent generate de legislatia in continua schimbare.
Studiu de caz nr. 2: Persoana fizica. Venituri din redevente si obligatii fiscale
Intrebare: O persoana fizica detine o marca si incheie cu o firma un contract de licenta prin care firma se obliga sa-i plateasca persoanei fizice un procent din vanzari pentru faptul ca se foloseste de numele brandului respectiv.
Ce taxe trebuie sa plateasca persoana fizica pentru venitul din redevente?
Raspuns: Veniturile obtinute de persoana fizica din contractul de licenta marca sub forma redeventelor reprezinta venituri din drepturi de proprietate intelectuala conform art. 7 pct. 36 alin. 1 lit. c si art. 70 din Codul fiscal si pct. 9 alin. 1 din Normele metodologice de aplicare.
Astfel, veniturile din drepturi de proprietate intelectuala sunt venituri realizate din valorificarea drepturilor industriale, cum ar fi: inventii, know-how, marci inregistrate, francize si altele asemenea, recunoscute si protejate prin inscrisuri ale institutiilor specializate, precum si a drepturilor de autor, inclusiv a drepturilor conexe dreptului de autor.
Prin urmare, aceste venituri sunt supuse impozitului pe venit prin retinere la sursa la momentul platii veniturilor. Impozitul pe venit este final si este calculat, retinut, declarat si achitat de catre platitorul de venit (firma cu care a incheiat contractul) prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net determinat prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei forfetare de 40% asupra venitului brut, asa cum reiese din prevederile art. 72 alin. 1, 2, 4 si 5 din Codul fiscal. Impozitul se achita pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut si se declara pe baza D112 conform art. 132 alin. 1 si alin. 2 din Codul fiscal.
Distinct de obligatia aferenta impozitului pe venit in privinta contributiilor sociale obligatorii, daca persoana fizica beneficiara a unor venituri sub forma drepturilor de autor obtine si venituri de natura salariala (are incheiat si un contract individual de munca) ori este pensionara (obtine venituri din pensii), atunci in baza art. 137 alin. 1 lit. b 1 si art. 150 alin. 1 si alin. 2 din Codul fiscal (pentru CAS), respectiv art. 154 alin. 1 lit. h si lit. h 1 din Codul fiscal (pentru CASS) nu datoreaza CAS si CASS pentru aceste venituri, iar firma platitoare de venit nu are nicio obligatie pe linia contributiilor sociale obligatorii.
In masura in care persoana fizica in cauza nu este pensionara ori nu obtine si venituri de natura salariala din Romania, atunci conform art. 151 alin. 5, 6, 6 1, 6 2, 7 si 7 1 din Codul fiscal, pentru persoana fizica care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, pentru care impozitul se retine la sursa, obtinute de la un singur platitor de venit, iar nivelul net estimat al veniturilor pentru anul curent, este cel putin egal cu 12 salarii minime brute, platitorul de venit are obligatia sa calculeze CAS la o baza de calcul reprezentata de venitul ales de persoana fizica, care nu poate fi mai mic decat nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 salarii minime brute pe tara inclusiv si 24 de salarii minime brute pe tara, respectiv nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in cazul veniturilor realizate cel putin egale cu 24 de salarii minime brute pe tara.
Platitorul de venit calculeaza, retine, plateste si declara CAS prin intermediul declaratiei D112 pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc veniturile. In contractul incheiat intre parti se desemneaza platitorul de venit in vederea calcularii, retinerii si platii contributiei prin retinere la sursa, precum si venitul ales pentru care datoreaza contributia, in anul in curs. Nivelul contributiei calculate si retinute la fiecare plata de catre platitorul de venit este cel stabilit de parti, pana la concurenta contributiei aferente venitului ales precizat in contract.
Daca persoana fizica obtine venituri din drepturi de proprietate intelectuala de la mai multi platitori de venit, iar veniturile nete estimate a se realiza de la cel putin un platitor de venit sunt egale sau mai mari decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia, atunci persoana fizica desemneaza prin contractul incheiat intre parti platitorul de venit de la care venitul realizat este cel putin egal cu 12 salarii minime brute pe tara si care are obligatia calcularii, retinerii, achitarii si declararii CAS.
In cazul in care venitul ales de persoana fizica ca baza de calcul este mai mic decat nivelul a 24 de salarii minime brute pe tara si CAS a fost retinuta de catre platitorul de venituri la aceasta baza, dar nivelul venitului net cumulat realizat este cel putin egal cu 24 de salarii minime brute pe tara intervine obligatia persoanei fizice de a depune declaratia unica D212 in vederea stabilirii CAS la o baza de calcul reprezentata de venitul ales care nu poate fi mai mic de 24 de salarii minime brute pe tara.
Platitorul de venituri elibereaza persoanei fizice respective o informare cu privire la nivelul CAS retinuta, care va fi luata in considerare la stabilirea CAS ramasa ca datorata de catre persoana fizica in nume propriu, pe baza declaratiei unice depuse.
Daca veniturile nete din drepturile de proprietate intelectuala, estimate pe baza contractelor incheiate si pentru care impozitul pe venit este retinut la sursa sunt sub plafonul de 12 salarii minime brute pe tara, platitorul de venit nu mai are nicio obligatie privind calcularea, retinerea, achitarea si declararea CAS. Eventualele obligatii pe linie de CAS vor reveni in acest caz in mod direct persoanei fizice beneficiare prin intermediul declaratiei unice D212, dar numai daca obtin venituri nete cumulate peste plafonul de 12 salarii minime.
Obligatii similare exista si in cazul CASS, in conformitate cu prevederile art. 170 alin. 1, 2 si 4 si art. 174 alin. 5, 6, 6 1, 6 2, 7 si 7 1 din Codul fiscal, cu deosebirea ca plafonul minim de venituri este de 6 salarii minime brute pe tara, iar baza de calcul al CASS este la: nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, daca veniturile realizate sunt cuprinse intre 6 salarii minime brute pe tara inclusiv si 12 salarii minime brute pe tara; nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, daca veniturile realizate sunt cuprinse intre 12 salarii minime brute pe tara inclusiv si 24 salarii minime brute pe tara; nivelul a 24 salarii minime brute pe tara, daca veniturile realizate sunt cel putin egale cu 24 salarii minime brute pe tara.
Concluzionand, in cazul firmei platitoare de venituri din drepturi de proprietate intelectuala (din exploatarea marcii detinute), care are obligatia retinerii la sursa a impozitului pe venit, obligatia calcularii, retinerii, virarii si declararii contributiilor sociale (CAS si CASS) revine doar in situatia in care in contractul incheiat cu persoana fizica sunt prevazute venituri nete care depasesc plafonul minim prevazut de lege (12 salarii minime in cazul CAS si 6 salarii minime in cazul CASS). Persoana fizica trebuie sa desemneze prin contract platitorul de venit care are acesta obligatie (avand in vedere ca poate obtine astfel de venituri de la mai multi platitori) si, in cazul CAS, sa stabileasca si venitul ales ca baza de calcul.
In situatia in care veniturile nete estimate conform contractului sunt sub plafon, firma platitoare de venit nu mai are nicio obligatie, chiar daca veniturile obtinute de persoana fizica de la mai multi platitori depasesc, prin cumulare, plafonul de 12, respectiv 6 salarii minime brute pe tara. De asemenea, firma platitoare de venit este exonerata de obligatii in situatia in care persoana fizica beneficiara face dovada ca a desemnat deja un alt platitor pentru retinerea contributiilor ori face dovada autoimpunerii prin intermediul declaratiei unice D212.
In plus, tinand cont de faptul ca in baza contractului de licenta, persoana fizica are calitatea de persoana impozabila pe linie de TVA prin exploatarea bunurilor necorporale (marca) in scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate (redeventele) in sensul definitiei de la art. 269 alin. 2 din Codul fiscal. Ca atare, pentru sumele/redeventele cuvenite persoana fizica va trebui sa emita si factura conform art. 319 alin. 6 lit. a din Codul fiscal, iar dupa depasirea plafonului de scutire de 300.000 lei pentru intreprinderi mici prevazut de art. 310 din Codul fiscal va trebui sa si se inregistreze in scopuri de TVA, revenindu-i obligatiile specifice in materie de TVA (tinerea jurnalelor de vanzari si de cumparari, depunerea decontului de TVA D300 si declaratiei informative D394 etc.).
Prin urmare, pentru veniturile din redeventa obtinute persoana fizica are obligatii fiscale pe linia impozitului pe venit (exclusiv prin intermediul platitorului de venit), contributiilor sociale obligatorii - CAS si CASS (prin intermediul platitorului de venit sau individual, prin intermediul declaratiei unice) si a TVA (exclusiv, in mod individual).
Studiu de caz nr. 3: Refacturare redeventa
Intrebare: SRL A este microintreprindere, platitoare de TVA, fara angajati. Plateste trimestrial o redeventa catre Agentia Domeniilor Statului, in baza unui contract de concesiune a unui teren. Acest teren este luat in folosinta de o alta societate B, iar SRL A refactureaza catre aceasta societate redeventa.
Care este regimul TVA pentru aceasta refacturare? Ce inregistrari contabile se fac la societatea A (primire redeventa si refacturare redeventa)?
Raspuns: Se reflecta ca imobilizari necorporale atunci cand contractul de concesiune stabileste o durata si o valoare determinate pentru concesiune. Amortizarea valorii concesiunii urmeaza a fi inregistrata pe durata de folosire a acesteia, stabilita potrivit contractului.
In cazul in care contractul prevede plata periodica a unei redevente/chirii, si nu o valoare amortizabila, in contabilitatea entitatii care primeste concesiunea, se reflecta cheltuiala reprezentand redeventa/chiria, fara recunoasterea unei imobilizari necorporale.
Monografie contabila propusa pentru situatia in care concesiunea nu se poate inregistra ca activ:
D 8036 - Valoarea totala a redeventei ce urmeaza sa se plateasca
D 8038 - Valoare bunului primit in concesiune (teren)
Inregistrarea redeventei confom contractului incheiat intre parti:
612 = 401 (operatiune trimestriala)
C 8036 Valoare redeventei trimestriale
Plata:
401 = 5121
C 8038 la sfarsitul contractului
In ceea ce priveste refacturarea
Conform normelor metodologice de aplicare ale art.286 din codul fiscal, alineatul (4), litera e) Se considera ca are loc o refacturare de cheltuieli, in sensul alin. (4), atunci cand sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a) persoana impozabila urmareste doar recuperarea contravalorii unor achizitii de bunuri/servicii care au fost efectuate pe numele sau, dar in contul altei persoane;
b) persoana impozabila nu recupereaza mai mult decat cheltuiala efectuata.
(6) In masura in care persoana impozabila poate face dovada ca singurul scop este refacturarea de cheltuieli, fiind indeplinite conditiile prevazute la alin. (5), nu este obligata sa aiba inscrisa in obiectul de activitate realizarea livrarilor/prestarilor pe care le refactureaza. ........Pentru fiecare cheltuiala refacturata se va aplica regimul fiscal al operatiunii de refacturate, referitoare, printre altele, la locul livrarii/prestarii, cotele, scutirile livrarii/prestarii refacturate.
Regimul fiscal in cazul concesionarii este dat de art.292 alin.(2) lit. e) Cod fiscal:
(2) Urmatoarele operatiuni sunt, de asemenea, scutite de taxa:
...e) arendarea, concesionarea, inchirierea si leasingul de bunuri imobile, acordarea unor drepturi reale asupra unui bun imobil, precum dreptul de uzufruct si superficia, cu plata, pe o anumita perioada. Fac exceptie urmatoarele operatiuni:
1. operatiunile de cazare care sunt efectuate in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara, inclusiv inchirierea terenurilor amenajate pentru camping;
2. inchirierea de spatii sau locatii pentru parcarea autovehiculelor;
3. inchirierea utilajelor si a masinilor fixate definitiv in bunuri imobile; Norme metodologice
4. inchirierea seifurilor;
Deci in cazul refacturarii, daca indepliniti conditiile legale mai sus prezentate, aceasta se va face fara TVA.
Referitor la monografia contabila aplicabila in cazul refacturarii redeventei, dat fiind faptul ca dumneavoastra nu sunteti de fapt titularul dreptului de folosinta:
D 8036 - Valoarea totala a redeventei ce urmeaza sa se plateasca
D 8038 - Valoare bunului primit in concesiune (teren)
Inregistrarea redeventei confom contractului incheiat intre parti:
461 = 401 (operatiune trimestriala)
C 8036 Valoare redeventei trimestriale
Plata:
401 = 5121
Refacturare redeventa:
4111 = 461
Incasare refacturare:
5121 = 4111
C 8038 la sfarsitul contractului
Imi permit sa va atrag atentia asupra conditiei de microintreprindere fara salariati in anul 2023. Daca nu are la 31.12.2022 cel putin un salariat cu norma intreaga sau nu are incheiat un contract de administrare sau mandat va trebui sa treaca la plata impozitului pe profit.
Raspunsuri oferite de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pexels.com