email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Angajare administrator societate comerciala. Care e contextul fiscal?

angajare administratorLegea 31/1990ocupatieclasificarecodul munciicalificaresalariat

In randurile de mai jos, stabilim care e contextul in care administratorul unei societati comerciale se poate angaja cu contract individual de munca in societatea pe care o administreaza.

Potrivit art.196 indice 1 alin. (3) din Legea societatilor comerciale Legea 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, "Asociatul unic poate avea calitatea de salariat al societatii cu raspundere limitata al carui asociat unic este".

Inainte de a fi modificat acest articol prin OUG 82/2007 pentru modificarea si completarea Legii 31/1990 privind societatile comerciale si a altor acte normative incidente in sensul anterior mentionat, se prevedea ca "Asociatul unic poate avea calitatea de salariat al societatii cu raspundere limitata al carui asociat unic este, cu exceptia cazului in care are calitatea de administrator unic sau de membru al consiliului de administratie."

Prin Ordinul comun al ministrului muncii, familiei si egalitatii de sanse si presedintelui Institutului National de Statistica nr. 170/179/2008 privind completarea Clasificarii ocupatiilor din Romania (COR) s-a introdus o noua ocupatie in Clasificarea Ocupatiilor din Romania, administrator societate comerciala (vezi pct. 17 din Anexa cuprinzand Lista ocupatiilor ce completeaza Clasificarea ocupatiilor din Romania).

Astfel, inca din 2008, administratorul unui SRL putea sa aiba calitatea de salariat.
In prezent, potrivit Ordinului comun al ministrului muncii, familiei si egalitatii de sanse si presedintelui Institutului National de Statistica nr. 1.832/856/2011 privind aprobarea Clasificarii ocupatiilor din Romania - nivel de ocupatie (sase caractere), publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 561 din 8 august 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, administratorul societatii poate fi angajat cu contract individual de munca avand cod COR 242111 administrator societate comerciala.

Prin urmare, in situatia unei societati cu raspundere limitata cu asociat unic, administratorul poate avea calitatea de salariat in baza unui contract individual de munca, situatie in care i se vor calcula, retine si plati toate contributiile obligatorii si impozitul pe salarii pe care le datoreaza oricare alt salariat.

Asadar, administratorul unei societati comerciale poate fi angajat cu contract de munca in functia de administrator societate comerciala cod COR 242111.

Extrapoland dispozitiile art. 35 din Codul muncii, potrivit caruia orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea, admitem ca administratorul societatii comerciale poate efectua in cumul orice alta meserie, functie pentru care are calificare. Prin urmare, administratorul societatii comerciale cu raspundere limitata poate fi angajat atat pe functia de administrator societate comerciala cod COR 242111 cat si pe orice alta functie pentru care are calificarea necesara putand cumula doua sau mai multe functii cu respectarea dispozitiilor Codului muncii.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Gestionati CORECT procesul de radiere al unui SRL/PFA?


Ce aveti de facut, din punct de vedere contabil,
atunci cand va confruntati cu un caz de radiere?

 
Atentie, procedura in sine este una complexa, sunt multe aspecte de gestionat (legate de stingerea datoriilor fiscale, lichidarea activelor si a stocurilor de marfa, plata impozitelor si contributiilor care rezulta din aceste operatiuni etc.) si, desigur, sunt multe documente de intocmit.
 
Si tocmai pentru ca procedura este una complexa, va oferim un ajutor solid prin intermediul unei lucrari de ultima ora, marca Rentrop & Straton: Radiere SRL. PFA. II. IF!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
angajare administratorLegea 31/1990ocupatieclasificarecodul munciicalificaresalariat


Data aparitiei: 21 Octombrie 2014

Votati articolul "Angajare administrator societate comerciala. Care e contextul fiscal?":
Rating:

Nota: 4.42 din 5 din 6 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

X