In randurile de mai jos ne concentram pe situatia unei ONG care inregistreaza o pierdere la finalul anului 2023 si care trebuie sa evalueze implicatiile acestei situatii asupra cheltuielilor de protocol si a impozitului pe profit. De asemenea, discutam despre obligatia de a completa si depune Declaratia privind situatia de trezorerie, in conformitate cu cerintele legale.
Bilant ONG: deductibilitate cheltuieli protocol
Pornim de la urmatoarea speta:
"La 31.12.2023 o ONG inregistreaza o pierdere de 6.337 ron. Veniturile din sponsorizari, donatii, venituri din finantari nerambursabile din fonduri publice etc sunt de 346.602 ron, venituri din acte economice 546 ron, total venituri 347.121, total chletuieli 353.485 ron. Cheltuieli de protocol: 3.574 ron.
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
1. As dori sa stiu daca cheltuielile de protocol sunt integral nedeductibile, avand in vedere ca avem pierdere la sfarsitul lui 2023 si ar trebui sa se plateasca impozit pe profit si care este suma de plata?
2. Declaratia privind situatia de trezorerie unde o pot gasi, dat fiind ca este obligatorie depunerea acesteia odata cu bilantul la 31.12.2023. Acest tabel ar trebui completat si adaugat la ZIP-ul pentru bilant?"
Daca organizatia realizeaza doar venituri neimpozabile toate cheltuielile sunt nedeductibile.
Daca obtine si venituri impozabile aplica modalitatea de determinare a cheltuielilor aferente veniturilor impozabile si aplica regimul fiscal prevazut la art. 25 din Codul fiscal.
In acest caz, cheltuielile de protocol aferente veniturilor impozabile sunt deductibile in limita prevederilor art. 25 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal.
Baza de calcul la care se aplica cota de 2% este
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
In cadrul cheltuielilor de protocol se includ si cheltuielile inregistrate cu TVA colectata, pentru cadourile oferite de contribuabil cu valoare mai mare de 100 lei.
Daca veniturile din activitati economice (altele decat cele neimpozabile prevazute la art. 15 alin. (2) din Codul fiscal) depasesc limita de 15.000 euro/10% din veniturile totale neimpozabile organizatia plateste impozit pe profit pentru profitul impozabil corespunzator acestora.
In acest caz, pentru determinarea rezultatului fiscal se vor parcurge urmatorii pasi:
a) se determina veniturile neimpozabile prevazute la art. 15 alin. (2) din Codul fiscal;
b) se determina veniturile neimpozabile prevazute la art. 15 alin. (3) din Codul fiscal, prin parcurgerea urmatorilor pasi:
(i) calculul sumei in lei reprezentand echivalentul a 15.000 euro prin utilizarea cursului mediu de schimb valutar EUR/RON comunicat de Banca Nationala a Romaniei pentru anul fiscal respectiv;
(ii) calculul valorii procentului de 10% din veniturile prevazute la lit. a);
(iii) stabilirea veniturilor neimpozabile prevazute la art. 15 alin. (3) din Codul fiscal ca fiind valoarea cea mai mica dintre sumele stabilite potrivit precizarilor anterioare;
c) se stabilesc veniturile neimpozabile prin adunarea sumelor de la lit. a) si b);
d) se determina veniturile impozabile prin scaderea din totalul veniturilor a celor de la lit. c), precum si a celorlalte venituri neimpozabile prevazute de titlul II din Codul fiscal;
e) se determina valorarea deductibila a cheltuielilor corespunzatoare veniturilor impozabile de la lit. d), avandu-se in vedere urmatoarele:
(i) stabilirea cheltuielilor corespunzatoare veniturilor impozabile de la lit. d) prin scaderea din totalul cheltuielilor a celor aferente activitatii nonprofit si a unei parti din cheltuielile comune, determinata prin utilizarea unei metode rationale de alocare, potrivit reglementarilor contabile aplicabile;
(ii) ajustarea cheltuielilor determinate conform regulilor de la pct. i), luandu-se in considerare prevederile art. 25 din Codul fiscal;
f) se stabileste rezultatul fiscal ca diferenta intre veniturile impozabile de la lit. d) si cheltuielile deductibile stabilite la lit. e); la stabilirea rezultatului fiscal se iau in calcul si elementele similare veniturilor si cheltuielilor, deducerile fiscale, precum si pierderile fiscale care se recupereaza in conformitate cu prevederile art. 31 din Codul fiscal;
g) se calculeaza impozitul pe profit prin aplicarea cotei de impozitare prevazute la art. 17 sau la art. 18 din Codul fiscal, dupa caz, asupra rezultatului fiscal pozitiv stabilit potrivit lit. f).
In practica delimitati veniturile impozabile de cele neimpozabile si cheltuielile deductibile de cele nedeductibile dupa criterii rationale de alocare.
Daca cheltuiala de protocol este integral in scopul activitatii non profit atunci este cheltuiala aferenta veniturilor neimpozabile (nu e deductibila).
Daca cheltuiala de protocol este aferenta activitatii economice, atunci este deductibila 2% este profitul contabil la care se adauga cheltuielile cu impozitul pe profit si cheltuielile de protocol.
Daca stabiliti ca protocolul este atat pentru activitatea non profit cat si pentru activitatea economica, atunci se pune probleme deductibilitatii 2% doar pentru partea aferenta activitatii economice.
In raport cu profitul din activitatea economica analizati dedutibilitatea de 2%.
Prin urmare mai intai delimitati cat din total cheltuieli de 353.485 ron sunt aferente activitatii economice si activitatii nonprofit.
Puteti utiliza un criteriu de alocare rational , cum ar fi procentul veniturilor din activitati economice in total venituri.
Mai apoi utilizati acelasi criteriu in determinare marimii cheltuielilor in scop economic (daca nu le identificati in mod individual):
-total venituri 347.121,
-total cheltuieli 353.485 ron.
-venituri din activitati economice 546 ron (0.157% din total venituri)
-cheltuieli din activitati economice 555 ron ((0.157% din total venituri)
Rezultatul din activitati economice : - 9 ron
Daca cheltuiala de protocol este activitatii non profit este integral nedeductibila.Daca este aferenta activitatii economice este tot nedeductibila in cazul pierderii din activitati economice.
Declaratiei privind situatia de trezorerie, care insoteste situatiile financiare anuale si evidentiaza sumele astfel primite si utilizate.
Persoanele juridice fara scop patrimonial care au primit sume de natura celor prevazute la art. 34 alin. (31) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare legea contabilitatii, intocmesc Declaratia privind situatia de trezorerie care insoteste situatiile financiare anuale si evidentiaza sumele astfel primite, respective utilizate. Declaratia se va depune pentru situatiile financiare aferente anului 2023.
De asemenea, se introduce posibilitatea depunerii unei Declaratii simplificate privind situatia de trezorerie atunci cand sumele prevazute de legea contabilitatii nu au depasit in cursul exercitiului financiar al anului 2023 valoarea cumulata de maximum 100.000 lei.
ONG: Declaratia privind situatia de trezorerie se depune impreuna cu situatiile financiare anuale
Conform Ordinului MF 470/2024 publicat in MO in 20.03.2024, ONG-urile trebuie sa completeze si sa depuna o declaratie privind situatia de trezorerie impreuna cu situatiile financiare anuale. Exista doua modele de declaratie: unul simplificat pentru entitatile care au primit cel mult 100.000 lei pe an si unul detaliat pentru cele care au primit sume mai mari.
Declaratia trebuie intocmita si semnata de persoanele autorizate conform legii sa intocmeasca si sa semneze situatiile financiare anuale. Aceasta trebuie semnata si de administrator sau de persoana responsabila cu gestionarea persoanelor juridice fara scop patrimonial.
In cadrul declaratiei, ONG-urile trebuie sa ofere informatii detaliate despre incasari si plati, inclusiv sursele de finantare (subventii, sponsorizari, donatii etc.) si cheltuielile (salarii, impozite, achizitii etc.).
Documentul stabileste ca declaratia trebuie depusa impreuna cu situatiile financiare anuale folosind un program de asistenta pus la dispozitie de Ministerul Finantelor.
De retinut! Termenul limita pentru depunerea declaratiei este in termen de 60 de zile dupa expirarea termenului limita pentru depunerea situatiilor financiare anuale pe anul 2023, deci pana la finalul lunii iulie 2024 pentru entitatile care deja au depus bilanturile pe 2023.
In vederea depunerii declaratiei, persoanele juridice fara scop patrimonial folosesc programul de asistenta pus la dispozitie gratuit de catre Ministerul Finantelor pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, prin care se genereaza un fisier de tip PDF, avand atasat un fisier xml, precum si un fisier cu extensia zip.
Ramane de vazut cand va fi disponibil acest program pentru generarea declaratiei de trezorerie, sa speram ca in intervalul celor 120 de zile pentru depunerea situatiilor financiare ale ONG-urilor.
Raspuns oferit in luna aprilie 2024 de catre specialistii site-ului Portalcontabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pexels.com