D.G.R.F.P. Cluj-Napoca informeaza contribuabilii ca termenele pentru depunerea situatiilor financiare anuale aferente exercitiului financiar 2023 difera, in functie de tipul entitatii raportoare, astfel:
Situatii financiare: cine are obligatia sa depuna pana la 29 mai 2024
Data de 29 mai 2024 (150 de zile de la inchiderea exercitiului financiar) este data limita de raportare de catre :
- societatile comerciale,
- societatile/companiile nationale,
- regiile autonome,
- institutele nationale de cercetare-dezvoltare,
-persoanele juridice straine care au locul de exercitare a conducerii efective in Romania, -subunitatile fara personalitate juridica din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate, cu exceptia subunitatilor deschise in Romania de societati rezidente in state apartinand Spatiului Economic European.
Situatii financiare: cine are obligatia sa depuna pana la 29 aprilie 2024
Data de 29 aprilie 2024 (120 de zile de la incheierea exercitiului financiar) este data limita de raportare de catre:
- Persoanele juridice fara scop patrimonial de utilitate publica;
- Organizatii sindicale si patronale;
- CAR unitati militare;
- CAR salariati infiintate potrivit Legii 122/1996;
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
- Uniuni teritoriale salariati infiintate potrivit Legii 122/1996;
- Uniunea Nationala a Caselor de Ajutor Reciproc ale Salariatilor din Romania, infiintata in baza Legii 122/1996;
Situatii financiare aferente anului 2023: cum si unde se depun?
Situatiile financiare incheiate la 31 decembrie 2023 se depun la registratura unitatilor teritoriale ale Ministerului Finantelor sau la oficiile postale, prin scrisori cu valoare declarata, in format hartie si in format electronic sau se transmit numai in forma electronica, pe portalul www.e-guvernare.ro, avand atasata o semnatura electronica extinsa.
Reamintim ca, pe perioada lichidarii, persoanele juridice aflate in lichidare, depun o raportare contabila anuala in termen de 90 de zile de la incheierea anului calendaristic , iar entitatile care nu au desfasurat activitate de la constituire pana la sfarsitul exercitiului financiar de raportare, au obligatia depunerii unei declaratii pe propria raspundere (formular S1046) in termen de 60 de zile de la incheierea exercitiului financiar .
Subliniem faptul ca, se mentine obligatia intocmirii si depunerii situatiilor financiare anuale aferente exercitiului financiar 2023, in conformitate cu prevederile Legii contabilitatii nr. 82/1991, pentru contribuabilii care nu au desfasurat activitate in anul de raportare 2023, dar au desfasurat activitate dupa infiintare, in exercitiile financiare anterioare celui de raportare.
D.G.R.F.P Cluj-Napoca recomanda depunerea in forma electronica, in vederea eficientizarii procesului de depunere si prelucrare a situaƫiilor financiare anuale.
Nedepunerea situatiilor financiare anuale in termenul legal mentionat la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor se sanctioneaza conform prevederilor art.42 din Legea nr.82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Baza legala:
- OMF nr. 5394/2023 privind principalele aspecte legate de intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale si a raportarilor contabile anuale ale operatorilor economici la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor,
- Legea nr.82/1991 a contabilitatii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Citeste si: Situatii financiare: pot fi semnate doar de administrator?
Foto: pexels.com