Administratia Judeteana a Finantelor Publice Vrancea reaminteste contribuabililor inregistrati ca platitori de impozit pe profit ca sunt obligati sa intocmeasca Registrul de evidenta fiscala in conformitate cu prevederile Ordinului nr. 870/2005 privind Registrul de evidenta fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.
Atentie! Contribuabilii care nu mai indeplinesc conditiile de platitor de impozit pe veniturile microintreprinderilor au obligatia de a achizitiona Registrul de evidenta fiscala in termen de 30 de zile de la data la care au devenit platitori de impozit pe profit. (art. 11 alin. (4) din Ordin 870/2005 privind Registrul de evidenta fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.)
Registrul de evidenta fiscala se elibereaza contra sumei de 77,35 lei de unitatile fiscale din raza teritoriala in care contribuabilul isi are declarat domiciliul fiscal, pe baza copiei certificatului de inregistrare emis de Oficiul National al Registrului Comertului.
Prin derogare se poate tine Registrul de evidenta fiscala si in forma electronica. Tinerea Registrului de evidenta fiscala in forma electronica necesita aprobare din partea organului fiscal.
In acest caz se vor aplica prevederile din Normele metodologice date in aplicarea art.19 din Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Ce NU se inregistreaza in Registrul de evidenta fiscala?
- aporturile in numerar sau echivalentul in lei al aporturilor in natura facute la inceperea unei activitati sau in cursul desfasurarii acesteia;
- sumele primite sub forma de credite bancare sau de imprumuturi de la persoane fizice sau juridice;
- sumele primite ca despagubiri;
- sumele sau bunurile primite sub forma de sponsorizari si mecenat, conform legii, sau donatii.
Cartea Verde a Contabilitatii
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
- TVA dedusa potrivit regulilor prevazute in titlul VII "Taxa pe valoarea adaugata"
Atentie! In cazul unei PFA inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, TVA dedusa potrivit regulilor prevazute in titlul VII "Taxa pe valoarea adaugata" din Codul fiscal, nu reprezinta cheltuiala si nu se inregistreaza in Registrul de evidenta fiscala. In cazul unei PFA neinregistrata in scopuri de TVA, taxa pe valoarea adaugata platita la achizitia unui bun ori a unui serviciu se include in costul bunului sau serviciului achizitionat. Astfel, TVA achitata devine cheltuiala si se inregistreaza in Registrul de evidenta fiscala.
Registrului de evidenta fiscala: modalitate de completare
Contribuabilii pot tine Registrul de evidenta fiscala in forma scrisa sau electronica, cu respectarea modelului si continutului prevazute in anexa nr. 1 la prezentul ordin. Registrul de evidenta fiscala se intocmeste intr-un singur exemplar de catre contribuabili, fara a se lasa randuri libere, completandu-se cate o fila din modelul prevazut in anexa nr. 1, dupa caz, pentru fiecare sursa din cadrul fiecarei categorii de venit.
Modelul, continutul, caracteristicile de tiparire, utilizare si pastrare ale Registrului de evidenta fiscala sunt prezentate in anexele nr. 1 si 2 care fac parte integranta din Ordinul Nr. 3254/2017 privind Registrul de evidenta fiscala pentru persoanele fizice, contribuabili potrivit titlului IV din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
Modelul si continutul Registrului de evidenta fiscala
Registrul de evidenta fiscala se pastreaza la domiciliul fiscal al contribuabilului/sediul asocierii, fie in forma scrisa, fie in format electronic.
Caracteristicile de tiparire, utilizare si pastrare ale Registrului de evidenta fiscala
1. Denumire: Registru de evidenta fiscala
2. Format: A4/t1.
3. Caracteristici de tiparire: carnete de 100 file, numerotate automat
4. Se utilizeaza de catre contribuabili pentru inscrierea informatiilor care au stat la baza determinarii venitului net anual/pierderii nete anuale.
5. Se intocmeste intr-un exemplar.
6. Circula la contribuabil pentru justificarea calculului venitului net anual/pierderii nete anuale.
7. Se arhiveaza la domiciliul fiscal al contribuabilului/sediul asocierii.
Foto: pixabay.com