email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Proiect ANAF: introducerea a sase noi pozitii in Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat, anexa la formularul 100

Proiect ANAF: introducerea a sase noi pozitii in Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat, anexa la formularul 100
energie electricaenergie eoliananomenclator obligatii de plata

ANAF a emis un Proiect de ordin privind modificarea si completarea Ordinului presedintelui ANAF nr. 587/2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor si taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa.

Prin Legea nr.121/2024 a fost reglementat cadrul general necesar implementarii in Romania a proiectelor de producere a energiei electrice din resurse eoliene offshore.

De asemenea, prin actul normativ mentionat au fost reglementate in sarcina titularilor contractelor de concesiune urmatoarele obligatii de plata:
redeventa stabilita pentru perimetrul eolian offshore concesionat;
- taxa pentru suprafata concesionata a perimetrului eolian offshore construit si pentru suprafata ocupata de cablurile electrice subacvatice de legatura cu punctele de racordare la retea din afara perimetrului concesionat - pentru perimetrele situate in afara apelor maritime interioare si a marii teritoriale;
- taxa pentru suprafata concesionata a perimetrului eolian offshore construit - pentru perimetrele situate pe suprafata bunurilor administrate de Administratia Nationala "Apele Romane"
- compensatii acordate pentru limitarile aduse dreptului de proprietate;
- despagubiri acordate pentru pagube cauzate prin exercitarea drepturilor prevazute la art.32 alin.(3) din lege;
- taxa pentru activitatea de exploatare a perimetrului eolian offshore.

Potrivit art.35 alin.(7) si art.43 din Legea nr.121/2024, obligatiile mentionate mai sus se declara la organul fiscal competent din subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, pana la termenele de plata prevazute de lege.

Avand in vedere prevederile legale mai sus mentionate, prin prezentul proiect de ordin  se propune modificarea si completarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.587/2016, dupa cum urmeaza:

a) completarea Nomenclatorului obligatiilor de plata la bugetul de stat, anexa la formularul 100, prin introducerea a sase noi pozitii, pozitiile 103 - 108, in vederea declararii obligatiilor mentionate mai sus;

b) modificarea corespunzatoare a instructiunilor de completare a formularului 100.

Extras din proiectul de Ordin:

"1. La Anexa nr.3 "Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat", dupa pozitia 102, se introduc sase noi pozitii, pozitiile 103 - 108, cu urmatorul cuprins:

2. Anexa nr.4 "Instructiuni de completare a formularului 100 «Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat» cod 14.13.01.99/bs ”, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

2.1 La Capitolul I "Depunerea declaratiei", punctul 1 "Termenul de depunere a declaratiei", subpunctul 1.3. “Alte termene:”, dupa litera r), se introduc doua noi litere, litera s) si litera s), cu urmatorul cuprins:
” s) anual, pana la data de 30 martie a fiecarui an pentru obligatiile de plata reprezentand: redeventa stabilita pentru perimetrul eolian offshore concesionat, taxa pentru suprafata concesionata a perimetrului eolian offshore construit si pentru suprafata ocupata de cablurile electrice subacvatice de legatura cu punctele de racordare la retea din afara perimetrului concesionat - pentru perimetrele situate in afara apelor maritime interioare si a marii teritoriale, taxa pentru suprafata concesionata a perimetrului eolian offshore construit - pentru perimetrele situate pe suprafata bunurilor administrate de Administratia Nationala "Apele Romane" si taxa pentru activitatea de exploatare a perimetrului eolian offshore;
s) anual, cel mai tarziu pana la data de 31 martie a fiecarui an pentru obligatiile de plata reprezentand compensatii care se cuvin bugetului de stat pentru limitarile aduse dreptului de proprietate si despagubiri care se cuvin bugetului de stat, acordate pentru pagube cauzate prin exercitarea drepturilor prevazute la art.32 alin.(3) din Legea nr.121/2024 privind energia eoliana offshore. Pentru primul an compensatia se plateste proportional cu perioada din an pentru care se exercita dreptul de trecere si se declara pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care titularul a primit raportul de evaluare.”  

2.2. La Capitolul II "Completarea declaratiei", punctul 3 "Sectiunea B «Date privind creanta fiscala»", primul paragraf de la subpunctul 3.2. se modifica si va avea urmatorul cuprins:
”3.2. Tabelul de la pct. II "Impozite, taxe si alte obligatii care nu se platesc in contul unic" din anexa nr.1 la ordin se completeaza pentru declararea obligatiilor de plata prevazute la pozitiile 11, 25 - 27,  29 - 51, 57 - 63, 65 - 71, 74 - 77, 81 - 89, 91 - 93, 96 - 100 si 102 - 108 din Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat, prevazut in anexa nr.3 la ordin.”

Foto: pixabay.com


de Alina Ilie

NOUTATI din Legislatia Contabila

Atentie la noutatile privind PROCEDURILE CONTABILE!


Important: modificarile fiscale privind subiectele sensibile pentru orice contabil sunt luate acum in vizor in lucrarea specializata Proceduri Contabile pentru Societati Comerciale:

• ajustarea pentru depreciere
• TVA
• contributii sociale
• contributia asiguratorie pentru munca
• impozite si taxe locale
  - decontarea unei parti din salariu
  - organizarea adunarilor generale ale actionarilor

Va oferim 40 de modele de proceduri gata scrise, in conformitate perfecta cu noua legislatie fiscala! 

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
energie electricaenergie eoliananomenclator obligatii de plata


Data aparitiei: 10 Iunie 2024

Votati articolul "Proiect ANAF: introducerea a sase noi pozitii in Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat, anexa la formularul 100":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

X