Conform legislatiei romanesti si deciziilor Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), angajatorii au obligatia de a suporta contravaloarea ochelarilor de vedere pentru salariatii care necesita astfel de dispozitive pentru corectarea problemelor de vedere legate de activitatea la monitor:
1. Conditii pentru Decontare:
Activitate la Monitor: Salariatul trebuie sa isi desfasoare activitatea folosind un echipament cu monitor (computer, laptop etc.).
Examinare Medicala: Salariatul trebuie sa fie supus unui examen al ochilor si vederii:
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 20100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
- La angajare, inainte de inceperea activitatii la monitor.
- La intervale regulate.
- Ori de cate ori apar tulburari de vedere cauzate de activitatea la monitor.
Baza legala: HG nr. 1028/2006, art. 12
Lucratorii trebuie sa beneficieze de un examen corespunzator al ochilor si al vederii, efectuat de o persoana care are competenta necesara:
a) inainte de inceperea activitatii la ecranul de vizualizare, prin examenul medical la angajare;
b) ulterior, la intervale regulate;
c) ori de cate ori apar tulburari de vedere care pot fi cauzate de activitatea la ecranul de vizualizare.
Cartea Verde a Contabilitatii
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Prescriptie Medicala: Daca examenul medical indica necesitatea purtarii ochelarilor si daca nu se pot utiliza dispozitive normale de corectie, medicul de medicina muncii sau medicul oftalmolog trebuie sa prescrie ochelari de vedere specifici activitatii desfasurate.
2. Procedura de Decontare:
Furnizare sau Rambursare: Angajatorul poate indeplini aceasta obligatie fie prin furnizarea directa a ochelarilor de vedere, fie prin rambursarea costurilor suportate de angajat pentru achizitionarea acestora.
Baza legala: Directiva 90/270/CEE, art. 9 alin. (3) si (4)
(3) Daca rezultatele testului mentionat la alineatul (1) sau ale examenului mentionat la alineatul (2) indica necesitatea acestui lucru s i daca nu pot fi folosite aparate de corectie normale, lucratorilor trebuie sa li se puna la dispozitie aparate de corectie speciale, specifice lucrului in cauza.
(4) Masurile adoptate in temeiul prezentului articol nu pot, in nici un caz, sa implice lucratorii in suportarea unor cheltuieli financiare suplimentare
Documente Justificative: Angajatul trebuie sa prezinte prescriptia medicala si factura pentru ochelari pentru a beneficia de decontare.
Politica Interna: Angajatorul trebuie sa stabileasca si sa comunice procedura interna de decontare a ochelarilor de vedere. Aceasta poate include limitari ale sumei decontate si frecventa decontarilor.
3. Obligatii si Limitari:
Costuri Financiare: Masurile luate pentru protectia ochilor si vederii nu trebuie sa implice costuri financiare pentru lucratori
Dispozitive de Corectie Normale vs. Speciale: Ochelarii de vedere trebuie sa fie specifici activitatii la monitor si sa nu fie utilizabili exclusiv in afara locului de munca. Aparatele de corectie speciale trebuie sa fie necesare pentru prevenirea sau corectarea dificultatilor vizuale legate de munca la monitor.
4. Tratament Fiscal:
Contravaloarea ochelarilor suportata de angajator nu reprezinta venit taxabil pentru salariat, iar pentru angajator este considerata o cheltuiala deductibila integral. Pe site-ul Ministerului Muncii este pus in dezbatere proiectul de Norme metodologice de aplicare a prevederilor art. V din Ordonanta de Urgenta nr.53/2024 privind masuri referitoare la salarizarea personalului din unele sectoare de activitate bugetara, precum si reglementarea unor aspecte organizatorice.
Detalii aici >>
Informatii oferite in luna iunie 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pixabay.com