email
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Decontarea ochelarilor de vedere de catre angajator: conditii si procedura de urmat

Decontarea ochelarilor de vedere de catre angajator: conditii si procedura de urmat
decontare ochelari de vederetratament fiscal ochelaricontrol vedere

Conform legislatiei romanesti si deciziilor Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), angajatorii au obligatia de a suporta contravaloarea ochelarilor de vedere pentru salariatii care necesita astfel de dispozitive pentru corectarea problemelor de vedere legate de activitatea la monitor:

1. Conditii pentru Decontare:

Activitate la Monitor: Salariatul trebuie sa isi desfasoare activitatea folosind un echipament cu monitor (computer, laptop etc.).

Examinare Medicala: Salariatul trebuie sa fie supus unui examen al ochilor si vederii:

  • La angajare, inainte de inceperea activitatii la monitor.
  • La intervale regulate.
  • Ori de cate ori apar tulburari de vedere cauzate de activitatea la monitor.

Baza legala: HG nr. 1028/2006, art. 12

Lucratorii trebuie sa beneficieze de un examen corespunzator al ochilor si al vederii, efectuat de o persoana care are competenta necesara:
a) inainte de inceperea activitatii la ecranul de vizualizare, prin examenul medical la angajare;
b) ulterior, la intervale regulate;
c) ori de cate ori apar tulburari de vedere care pot fi cauzate de activitatea la ecranul de vizualizare.



Prescriptie Medicala: Daca examenul medical indica necesitatea purtarii ochelarilor si daca nu se pot utiliza dispozitive normale de corectie, medicul de medicina muncii sau medicul oftalmolog trebuie sa prescrie ochelari de vedere specifici activitatii desfasurate.

2. Procedura de Decontare:

Furnizare sau Rambursare: Angajatorul poate indeplini aceasta obligatie fie prin furnizarea directa a ochelarilor de vedere, fie prin rambursarea costurilor suportate de angajat pentru achizitionarea acestora.

Baza legala: Directiva 90/270/CEE, art. 9 alin. (3) si (4)
(3) Daca rezultatele testului mentionat la alineatul (1) sau ale examenului mentionat la alineatul (2) indica necesitatea acestui lucru s i daca nu pot fi folosite aparate de corectie normale, lucratorilor trebuie sa li se puna la dispozitie aparate de corectie speciale, specifice lucrului in cauza.
(4) Masurile adoptate in temeiul prezentului articol nu pot, in nici un caz, sa implice lucratorii in suportarea unor cheltuieli financiare suplimentare

Documente Justificative: Angajatul trebuie sa prezinte prescriptia medicala si factura pentru ochelari pentru a beneficia de decontare.
Politica Interna: Angajatorul trebuie sa stabileasca si sa comunice procedura interna de decontare a ochelarilor de vedere. Aceasta poate include limitari ale sumei decontate si frecventa decontarilor.

3. Obligatii si Limitari:

Costuri Financiare: Masurile luate pentru protectia ochilor si vederii nu trebuie sa implice costuri financiare pentru lucratori
Dispozitive de Corectie Normale vs. Speciale: Ochelarii de vedere trebuie sa fie specifici activitatii la monitor si sa nu fie utilizabili exclusiv in afara locului de munca. Aparatele de corectie speciale trebuie sa fie necesare pentru prevenirea sau corectarea dificultatilor vizuale legate de munca la monitor.

4. Tratament Fiscal:

Contravaloarea ochelarilor suportata de angajator nu reprezinta venit taxabil pentru salariat, iar pentru angajator este considerata o cheltuiala deductibila integral. Pe site-ul Ministerului Muncii este pus in dezbatere proiectul de Norme metodologice de aplicare a prevederilor art. V din Ordonanta de Urgenta nr.53/2024 privind masuri referitoare la salarizarea personalului din unele sectoare de activitate bugetara, precum si reglementarea unor aspecte organizatorice.
Detalii aici >>


Informatii oferite in luna iunie 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Alerta contabila: 40% REDUCERE + Transport GRATUIT


Nu ratati: Oferta Zilei pentru Contabili!
Cartea Verde a Contabilitatii 2024 + Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024

Important: Aceste doua lucrari sunt considerate de specialisti cele mai bune surse de informatii in contextul legislativ actual.

Ofera solutii complete si actualizate pentru absolut toate situatiile neclare create de modificarile legislative majore intrate in vigoare in ultima perioada.
 

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
decontare ochelari de vederetratament fiscal ochelaricontrol vedere


Data aparitiei: 17 Iunie 2024

Votati articolul "Decontarea ochelarilor de vedere de catre angajator: conditii si procedura de urmat":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 6 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri





Subiectele saptamanii

  • Contabilitatea HORECA - monografii contabile, legislatie explicata si comentata

    • Industria HORECA reprezinta un domeniu plin de provocari pentru contabili, asa ca niciodata nu poate sa spuna un profesionist ca ar cunoaste toate informatiile necesare. Pentru cei care activeaza in acest domeniu, gestionarea aspectelor financiare poate fi o provocare continua, avand in vedere natura complexa a operatiunilor si a cerintelor legale si fiscale in schimbare constanta. De la gestionarea inventarului si a costurilor de productie la urma...» citeste mai departe aici

  • Guvernul adopta masuri de sprijin pentru populatie si mediul de afaceri

    • Guvernul a aprobat, la propunerea Ministerului de Finante, urmatoarele masuri: extinderea stimulentelor fiscale pentru investitiile in activitati de cercetare-dezvoltare, plafonarea tarifelor RCA pana la finalul acestui an, un parteneriat intre MF/ANAF si Posta Romana pentru promovarea facilitatilor acordate prin...» citeste mai departe aici

  • Factura refuzata in SPV: cele doua modalitati de corectare a facturilor

    • Codul fiscal prevede doua modalitati de corectare a facturilor. In cazul in care factura nu a fost inca transmisa beneficiarului, aceasta se anuleaza si se emite o noua factura corecta. Daca factura fiscala emisa eronat a fost transmisa beneficiarului, atunci: - fie se emite o noua factura care trebuie sa cuprinda, pe de o parte, informatiile din factura initiala, numarul si data facturii corectate, valorile cu semnul minus sau, dupa caz, o mentiune din ca...» citeste mai departe aici

  • 30 septembrie 2024 - Termenul limita de depunere a Formularului 216

    • D.G.R.F.P. Cluj-Napoca reaminteste persoanelor fizice ca, in anul 2024, termenul limita de depunere a formularului 216, pentru declararea impozitului special pe bunurile imobile de valoare mare si de plata a acestuia, este 30 septembrie 2024. Prin OPANAF nr. 3738/2024 a fost aprobat : -modelul, continutul si instructiunile de completare a formularului 216 "Declaratie privind impozitul special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare;...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X