Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Impozitul pe venit in 2025: CE s-a schimbat si CUM te afecteaza?

Data aparitiei: 28 Martie 2025
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Impozitul pe venit in 2025: CE s-a schimbat si CUM te afecteaza?
impozit pe venitcontributii socialecota de impozitare

Impozitul pe venit se aplica oricarei persoane fizice rezidente in Romania pe veniturile obtinute din orice sursa, precum si persoanelor fizice nerezidente ce desfasoara activitati economice in Romania. Acestora din urma li se impoziteaza doar veniturile obtinute in Romania. Cota unica de impozitare in Romania este de 10%.

Va punem la dispozitie lucrarea Cartea Verde a Impozitului de Venit si a Contributiilor, care prezinta intr-o maniera clara, completa, profesionista modul de impozitare a oricarui tip de venit, indiferent ca acesta provine din:

  • salarii, pensii;
  • drepturi de autor;
  • inchirieri imobile;
  • investitii;
  • activitati agricole;
  • premii, jocuri de noroc;
  • surse neidentificate etc.


Informatiile sunt grupate in capitole usor de identificat si accesat, astfel incat sa puteti ajunge imediat exact la ceea ce va intereseaza. Practic, ori de cate ori aveti o nelamurire legata de un anumit venit, beneficiati pe loc de raspunsul corect! Puteti uita de neclaritati, ambiguitati, greseli si amenzi!

...Click aici pentru explicatii detaliate >>

Iata cateva dintre schimbarile legislative recente!

1. HG nr. 1506/2024
Incepand cu 1 ianuarie 2025, salariul minim brut pe tara este de 4.050 de lei. Aceasta schimbare nu are impact doar asupra salariilor angajatilor, ci si asupra altor aspecte, cum ar fi plafoanele in functie de care PFA-urile trebuie sa achite contributiile la pensii (CAS) si sanatate (CASS).
 
Pentru angajatii din sectorul agricol si industria alimentara, salariul minim brut este tot de 4.050 de lei, in timp ce in sectorul constructiilor ramane neschimbat: 4.582 de lei.


 
2. OUG nr. 156/2024
Modificarea cea mai importanta adusa de acest act normativ consta in abrogarea expresa a facilitatilor fiscale pentru sectoarele constructii, agricultura, industrie alimentara si IT incepand cu 1 ianuarie 2025. 
 
Concret, angajatorii din aceste sectoare nu mai beneficiaza de:
- scutirea de impozit pe venitul salarial 10% pentru angajatii din constructii, agricultura si industria alimentara;
- reducerea cu 4,75% a contributiei sociale obligatorii (CAS);
- scutiri similare pentru angajatii din sectorul IT, care erau aplicate in baza specificului activitatilor de creare de software.

3. OUG nr. 128/2024
Prin aceasta ordonanta se elimina obligatia de a declara veniturile estimate. Incepand cu veniturile aferente anului 2025, contribuabilii nu mai trebuie sa depuna Declaratia Unica pentru estimarea impozitului pe venit, contributiilor CAS si CASS.
 
Totodata, se introduce Declaratia Unica precompletata. Acest formular este disponibil prin platforma e-Declaratie si contine automat datele privind veniturile realizate, impozitul datorat si contributiile sociale.
 
4. OUG nr. 138/2024
Clarifica anumite aspecte privind regimul fiscal aplicabil veniturilor din chirii, al anumitor venituri din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal. Sunt aduse clarificari si cu privire la tratamentul fiscal aplicabilveniturilor din pensii obtinute din strainatate. Aceste venituri sunt supuse impozitarii prin aplicarea cotei de impozit de 10% asupra sumei ramase dupa deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 3.000 lei. 
 
Detalii complete gasiti in lucrare >>

Lucrarea este in format tiparit, are 196 pagini si trebuie sa stea permanent pe biroul dvs., deoarece va ofera prompt informatia dorita!

...Click aici pentru Formularul de Comanda >>






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X