In situatia in care se identifica un minus de numerar in casierie, trebuie efectuate inregistrari contabile pentru a corecta aceste diferente si a reflecta situatia reala.
Inregistrare lipsa de numerar (minus de casa)
6588 "Alte cheltuieli de exploatare" = 5311 "Casa in lei"
In acest fel se corecteaza soldul scriptic al casieriei pentru a reflecta lipsa de numerar si se inregistreaza cheltuiala corespunzatoare.
Posibilitati acoperire minus in casierie - studiu de caz
Intrebare: "Care sunt variantele, potrivit legislatiei de specialitate in vigoare, de a reduce soldul de casa? Este o varianta reducerea soldului de casa prin autoimpozitare cu 10%? Daca da, care este monografia contabila?"
In situatia in care administratorul sau casierul isi asuma aceste lipsuri, ar trebui sa fie impozitate ca venituri asimilate salariilor in temeiul art. 76 alin. 2 lit. s din Codul fiscal (daca acesta este salariat), sau ca venituri din alte surse in temeiul art. 114 alin. 2 lit. h din Codul fiscal (daca nu este salariat).
Lipsa de numerar poate fi imputata salariatului/administratorului, iar daca salariatul sau administratorul acopera lipsa din casierie, inregistrarile contabile pot fi urmatoarele:
1. Inregistrarea minusului in casierie:
6588 "Alte cheltuieli de exploatare" = 5311 "Casa in lei"
Contabilitatea organizatiilor non-profit abonament 12 luni 3 luni GRATUITE
Contractul de mandat Optimizare fiscala Avantaje si dezavantaje
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024 varianta tiparita
2. Imputarea minusului persoanei responsabile:
461 "Debitori diversi" / 4282 "Alte creante in legatura cu personalul" = 7581 "Venituri din despagubiri, amenzi si penalitati"
Minusul imputabil genereaza o cheltuiala deductibile si un venit impozabil .
3. Suma de imputat poate fi compensata cu dividende cuvenite sau cu eventuale sume datorate societatii asociatului/administratorului, pe baza unui proces verbal de compensare intocmit intern:
457 "Dividende de plata" / 4551 "Asociati - conturi curente" = 461 "Debitori diversi"
In situatia in care asociatul/administratorul nu este in masura sa acopere lipsurile din surse proprii, aceste sume de bani ridicate de asociat in interes personal din casieria societatii, reprezinta venituri din alte surse, conform art. 114 alin. (2) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal. In aceasta categorie se includ, insa nu sunt limitate, urmatoarele venituri: (...) h) bunurile si/sau serviciile primite de un participant la persoana juridica, acordate/furnizate de catre persoana juridica in folosul personal al acestuia;.
Potrivit art. 115 alin. (1), (2) si (3) din Codul fiscal, Impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul acordarii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului brut pentru veniturile prevazute la art. 114, (...).
(2) Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final. (...)
(3) Impozitul astfel retinut se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
De asemenea, se va avea in in vedere faptul ca, la ridicarea sumei din casierie nu s-a retinut la sursa impozitul de 10%, ca urmare societatea are obligatia de a calcula si declara impozitul prin declaratia D100 si de al plati in contul unic de buget de stat prin metoda sutei majorate.
Din punct de vedere al persoanei fizice, potrivit art. 155 alin. (1) lit. h) din Codul Fiscal, pentru aceste venituri din alte surse, asociatul va datora contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS), in nume personal.
Astfel, persoana fizica (asociatul/administratorul) trebuie sa le declare in Declaratia unica si sa plateasca contributia la sanatate in cazul in care valoarea veniturilor din alte surse este superioara plafonului prevazut la art.174 din codul fiscal.
In acest caz, inregistrarile contabile sunt:
6588 Alte cheltuieli de exploatare = 5311 Casa de lei
635 Cheltuieli cu alte impozite, taxe si varsaminte asimilate = 446 Alte impozite, taxe si varsaminte asimilate
Mentionam ca inspectorii antifrauda reincadreaza aceste sume pe dividende sau pe venituri din alte surse.
Raspuns oferit in luna august 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pixabay.com