Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Reducere capital social: care sunt implicatiile fiscale?

Data actualizarii: 03 Octombrie 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Reducere capital social: care sunt implicatiile fiscale?
reducere capital socialparti sociale egalemicsorare numar actiuni

Capitalul social este acea parte din patrimoniul unei societati care cuprinde aporturile in bani sau in natura pe care asociatii le-au depus la data constituirii acesteia, pentru a servi la desfasurarea activitatii si la atingerea scopului urmarit.

Principalele prevederi privind reducerea capitalului social sunt cele prevazute de Legea societatilor nr. 31/1990.
Astfel, conform art.207, legea prevede urmatoarele modalitati de reducere a capitalului social:
(1) Capitalul social poate fi redus prin:
a) micsorarea numarului de actiuni sau parti sociale;
b) reducerea valorii nominale a actiunilor sau a partilor sociale;
c) dobandirea propriilor actiuni, urmata de anularea lor.
(2) Capitalul social mai poate fi redus, atunci cand reducerea nu este motivata de pierderi, prin:
a) scutirea totala sau partiala a asociatilor de varsamintele datorate;
b) restituirea catre actionari a unei cote-parti din aporturi, proportionala cu reducerea capitalului social si calculata egal pentru fiecare actiune sau parte sociala;
c) alte procedee prevazute de lege.

Reducere capital social - studiu de caz privind implicatiile fiscale

Intrebare: "O societate (microintreprindere si platitoare de TVA) la infiintare (anul 2020) are un capital social de 200 lei. In anul 2021 se majoreaza capitalul social cu suma de 20.000 lei din contul 455:

455 = 1012 20.000 lei

In anul 2023, in urma unei divizari, capitalul social creste cu suma de 40.000 lei (prin emitere de parti sociale - s-au emis parti sociale pentru a acoperi activul net primit ca urmare a divizarii):

456 = 1012 40.000 lei

891 = 456 40.000 lei

In anul 2024, (capital social initial + majorat = 60.200 lei) se doreste reducerea capitalului social (prin diminuarea numarului de parti sociale) la suma de 200 lei (valoarea de la inmatriculare). Din punct de vedere fiscal, care sunt obligatiile pentru societate si pentru asociat? Suma cu care s-a majorat capitalul din aport propriu (455) se mai impoziteaza? Suma de 40.000 lei (emiterea de parti sociale suplimentare ca urmare a divizarii) se impoziteaza si ea?"

Raspuns: In prima etapa, Adunarea generala a asociatilor/actionarilor (AGEA) trebuie sa adopte o hotarare de reducere a capitalului social, conform art. 208 alin. (2):

Hotararea va trebui sa respecte minimul de capital social, atunci cand legea il fixeaza, sa arate motivele pentru care se face reducerea si procedeul ce va fi utilizat pentru efectuarea ei.

In etapa 2, la ONRC se depune o cerere de mentiuni, la care se anexeaza hotararea AGEA si dovada platii tarifului de publicitate.

Dpdv fiscal, potrivit prevederilor art. 94 alin. (11) din Codul fiscal,
(11) Venitul impozabil realizat din lichidarea unei persoane juridice reprezinta excedentul distributiilor in bani sau in natura peste aportul la capitalul social al persoanei fizice beneficiare. Se considera venituri din lichidarea unei persoane juridice, din punct de vedere fiscal, si veniturile obtinute in cazul reducerii capitalului social, potrivit legii, altele decat cele primite ca urmare a restituirii cotei-parti din aporturi.

Art. 97 alin. (5) din Codul fiscal prevede:
Venitul impozabil obtinut din lichidarea unei persoane juridice de catre actionari/asociati persoane fizice sau din reducerea capitalului social, potrivit legii, care nu reprezinta distributii in bani sau in natura ca urmare a restituirii cotei-parti din aporturi se impun cu o cota de 10%, impozitul fiind final. Obligatia calcularii, retinerii si platii impozitului revine persoanei juridice. Impozitul calculat si retinut la sursa in cazul lichidarii persoanei juridice se plateste pana la data depunerii situatiei financiare finale la oficiul registrului comertului, intocmita de lichidatori, respectiv pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost distribuit venitul reprezentand reducerea capitalului social.

Astfel consider ca emiterea de parti sociale pentru acoperirea activului net primit ca urmare a divizarii si capitalizarea datoriei din contul 455 nu au reprezentat un aport efectiv la capitalul social si prin urmare trebuie retinut impozit la sursa.

Monografia contabila este:

-Inregistrarea diminuarii capitalui social prin reducerea numarului de actiuni sau parti sociale sau diminuarea valorii nominale a acestora:
1012 = 456

-Inregistrarea impozitului pe venit datorat:
456 = 446

-Plata sumelor de bani rezultate din reducerea capitalului social, mai putin impozitul pe venit calculat si platit:
456 = 5121

Impozitul respectiv se declara in D100 si se plateste pana la data de 25 a lunii urmatoare distribuirii venitului reprezentand reducerea capitalului social.

 

Foto: pixabay.com









Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X