Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Modificari la procedura de restituire a TVA aferenta achizitiilor efectuate de entitatile non-profit: Iata noutatile!

Data aparitiei: 14 Octombrie 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Modificari la procedura de restituire a TVA aferenta achizitiilor efectuate de entitatile non-profit: Iata noutatile!
restituire tvaentitati non-profitprocedura restituire tvaong fara activitate economica

In Monitorul Oficial nr. 1018 din 11 octombrie 2024, a fost publicat Ordinul 6.251 privind modificarea si completarea OMF nr. 3.044/2024 pentru aprobarea Procedurii de restituire a TVA aferente achizitiilor de bunuri sau servicii efectuate de entitatile non-profit si de societatile detinute integral de entitatile non-profit, pentru care se aplica scutirea de taxa conform art. 294 alin. (5) lit. a)—b1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Procedura de restituire a TVA aferente achizitiilor de bunuri sau servicii efectuate de entitatile non-profit

In continuare, iata care sunt noutatile:

"Art. I. — Ordinul ministrului finantelor nr. 3.044/2024 pentru aprobarea Procedurii de restituire a TVA aferente achizitiilor de bunuri sau servicii efectuate de entitatile non-profit si de societatile detinute integral de entitatile non-profit, pentru care se aplica scutirea de taxa conform art. 294 alin. (5) lit. a)—b1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 672 din 12 iulie 2024, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La formula introductiva, primul alineat se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„In baza prevederilor art. 294 alin. (5) lit. a)—b1) si alin. (6) lit. b) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale art. II din Legea nr. 204/2024 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 31/2024 privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative,”.

2. In anexa, la articolul 2, litera h) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„h) declaratia pe propria raspundere a reprezentantului legal al societatii detinute integral de entitatea/entitatile non-profit, din care sa rezulte indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii: nu va schimba destinatia de unitati spitalicesti si atat unitatile spitalicesti, cat si partile sociale detinute de entitatile non-profit in cadrul societatilor care detin astfel de unitati spitalicesti nu vor fi instrainate catre entitati private timp de 20 de ani de la data aplicarii scutirii de TVA, iar profitul obtinut va fi reinvestit pentru dezvoltarea unitatilor spitalicesti in cauza sau pentru prestarea de servicii medicale cu titlu gratuit pentru persoanele defavorizate, stabilite conform procedurilor interne;”.

3. In anexa, la articolul 2, dupa litera h) se introduc doua noi litere, lit. i) si j), cu urmatorul cuprins: 

„i) documente din care rezulta ca achizitiile de servicii prevazute la art. 294 alin. (5) lit. a1) din Codul fiscal, efectuate anterior datei de intrare in vigoare a Legii nr. 204/2024 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 31/2024 privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative, de catre societatile detinute integral de entitatea/entitatile non-profit,


pentru care se solicita restituirea TVA, sunt aferente unor lucrari in curs de executie de natura investitiilor la unitati spitalicesti, la data intrarii in vigoare a Legii nr. 204/2024;

j) documente din care rezulta ca achizitiile de bunuri prevazute la art. 294 alin. (5) lit. b1) din Codul fiscal, efectuate anterior datei de intrare in vigoare a Legii nr. 204/2024 de catre societatile detinute integral de entitatea/entitatile non-profit, au fost realizate de acestea in perioada in care au avut loc lucrarile prevazute la art. 294 alin. (5) lit. a1) din Codul fiscal.”

4. In anexa, articolul 4 se modifica si va avea urmatorul cuprins: 

„Art. 4. — Prin exceptie de la prevederile art. 3 si ale art. II din Ordinul ministrului finantelor nr. 6.251/2024 pentru modificarea si completarea Ordinului ministrului finantelor nr. 3.044/2024 pentru aprobarea Procedurii de restituire a TVA aferente achizitiilor de bunuri sau servicii efectuate de entitatile non-profit si de societatile detinute integral de entitatile non-profit, pentru care se aplica scutirea de taxa conform art. 294 alin. (5) lit. a)—b1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal in situatia in care entitatile non-profit, respectiv societatile detinute integral de entitatile non-profit nu au depus in termen cererea de restituire a taxei pe valoarea adaugata si/sau documentatia aferenta, la solicitarea acestora, directorul general al directiei generale regionale a finantelor publice poate aproba efectuarea restituirii taxei pe valoarea adaugata, daca cererea este depusa in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere dreptul la restituirea taxei. In acest sens, pe baza documentelor prevazute la art. 2, depuse de solicitanti, autoritatea fiscala competenta va intocmi un referat semnat de conducatorul acesteia, din care sa rezulte ca, desi cererile de restituire au fost depuse cu intarziere fata de termenul prevazut la art. 3 si la art. II din Ordinul ministrului finantelor nr. 6.251/2024, sunt indeplinite conditiile pentru acordarea restituirii taxei pe valoarea adaugata, care va fi inaintat directorului general al directiei generale regionale a finantelor publice, pentru aprobarea efectuarii restituirii taxei pe valoarea adaugata.”

Art. II. — Prin exceptie de la prevederile art. 3 din Ordinul ministrului finantelor nr. 3.044/2024 pentru aprobarea Procedurii de restituire a TVA aferente achizitiilor de bunuri sau servicii efectuate de entitatile non-profit si de societatile detinute integral de entitatile non-profit, pentru care se aplica scutirea de taxa conform art. 294 alin. (5) lit. a)—b1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile aduse prin prezentul ordin, pentru achizitiile de bunuri/servicii prevazute la art. II din Legea nr. 204/2024 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 31/2024 privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative, efectuate anterior datei de intrare in vigoare a Legii nr. 204/2024 de catre societati detinute integral de entitatea/entitatile non-profit, acestea pot solicita restituirea taxei pe valoarea adaugata in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentului ordin.

Foto: pixabay.com









Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X