Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Planul de conturi general 2025"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Planul de conturi general 2025
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

e-Transport: Tot ce trebuie sa stii despre confiscarea graduala a bunurilor nedeclarate

Data aparitiei: 15 Iulie 2025
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
e-Transport: Tot ce trebuie sa stii despre confiscarea graduala a bunurilor nedeclarate
e-transportsanctiuni e-transportconfiscare marfaconfiscare bunuri nedeclarate

Desi sistemul RO e-Transport a fost reglementat in mod oficial inca din toamna anului 2024 pentru a permite confiscarea treptata a contravalorii bunurilor nedeclarate, masura a devenit cu adevarat aplicabila abia din 7 iulie 2025, odata cu publicarea in Monitorul Oficial a Ordinului comun ANAF – Autoritatea Vamala – Politia Romana nr. 1659/1622/101/2025.

De la sanctiuni disproportionate la o abordare etapizata

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: De la sanctiuni disproportionate la o abordare etapizata

Modificarile aduse de OUG nr. 129/2024, in vigoare din 21 noiembrie 2024, au venit ca raspuns la solicitarile insistente ale mediului de afaceri, care a semnalat lipsa de proportionalitate in sanctionarea nedeclararii bunurilor in e-Transport. Pana atunci, confiscarea totala a valorii bunurilor era posibila chiar de la prima abatere.

Noua abordare presupune o aplicare graduala a sanctiunii complementare de confiscare, in paralel cu amenda principala:

  • la prima abatere – nu se aplica masura confiscarii;
  • la a doua abatere – se confisca 15% din valoarea bunurilor nedeclarate;
  • la a treia abatere – se confisca 50%;
  • de la a patra abatere in sus – se confisca 100%.


Sanctiunea complementara se adauga amenzilor principale, care raman valabile indiferent de recurenta abaterii: intre 10.000 si 50.000 lei pentru persoane fizice, respectiv intre 20.000 si 100.000 lei pentru persoane juridice, conform art. 13 indice 1 din Ordonanta de urgenta nr. 41/2022 pentru instituirea Sistemului national privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri RO e-Transport.

E-Transport! Cele mai frecvente 50 de dificultati intalnite in practica! Iata ce solutii ofera expertii!
Parcurgeti chiar acum lucrarea E-Transport in 50 de intrebari si raspunsuri!

Registrul electronic – cheia aplicarii corecte

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Registrul electronic – cheia aplicarii corecte

Pentru ca aceasta aplicare progresiva sa fie functionala, era nevoie de un instrument de evidenta si consultare a istoricului sanctiunilor si anume Registrul electronic de evidenta centralizata a sanctiunilor, gestionat printr-un punct unic de contact la nivelul Directiei Generale Antifrauda Fiscala din cadrul ANAF.

Ordinul comun publicat in iulie 2025 reglementeaza modul de acces, completare si corectare a acestui registru de catre autoritatile implicate: ANAF, Autoritatea Vamala Romana si Politia Romana.

Mai exact:

  • Datele privind sanctiunile se introduc in registru imediat, de catre agentii constatatori sau de personalul desemnat;
  • Accesul la registru se face prin platforma informatica utilizata si pentru consultarea codurilor UIT, in baza unor credentiale de acces;
  • Eventualele erori inregistrate pot fi corectate doar de persoana/institutia care a introdus sanctiunea, cu aprobarea conducerii;
  • In cazul anularii unei sanctiuni prin hotarare judecatoreasca, acest lucru trebuie consemnat in registru in maximum 30 de zile de la ramanerea definitiva a deciziei.


Registrul centralizat este un instrument administrativ de baza, util pentru a evita aplicarea discretionara sau dubla a sanctiunilor, mai ales in contextul in care trei institutii diferite pot constata abateri in sistemul e-Transport. Schimbul de informatii si coordonarea intre aceste institutii devin acum posibile si eficiente datorita procedurii instituite.

Operatorii economici care efectueaza transporturi de bunuri cu risc fiscal ridicat trebuie sa acorde o atentie sporita declaratiilor in e-Transport. Desi prima abatere nu mai atrage confiscarea, istoricul sanctiunilor este monitorizat, iar recidiva vine cu penalitati din ce in ce mai severe.

In plus, comunicarile interne ale institutiilor implicate, stabilesc clar cine are acces la platforma si cum se face schimbul de informatii – un detaliu important pentru trasabilitate si transparenta.

Concluzie

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Concluzie

Confiscarea graduala a valorii bunurilor nedeclarate in sistemul RO e-Transport, este acum o masura aplicabila cu adevarat, datorita operationalizarii registrului electronic. Este un pas necesar spre echilibru intre control fiscal si realitatile operationale ale firmelor, dar si o dovada ca vocea mediului de afaceri poate influenta in mod concret reglementarile fiscale.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Planul de conturi general 2025"


X