email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Angajam someri. Ce primim?

somerisubventiicontabilitate

Multumim Newsletter-ului Taxe si Impozite Actual

Angajam someri. Ce primim?

In conditiile actualei crize economice, numarul somerilor a crescut considerabil. Cum ne incurajeaza statul sa angajam someri? De ce subventii beneficiem? Care este tratamentul fiscal al subventiilor primite?

1. Prima categorie de subventii – ref. dezvoltarea comunitatilor locale

Din bugetul asigurarilor pentru somaj si din alte surse alocate se pot subventiona cheltuielile cu forta de munca efectuate in cadrul unor programe care au ca scop ocuparea temporara a fortei de munca din randul somerilor, pentru dezvoltarea comunitatilor locale.

Aceste subventii se acorda, la solicitarea autoritatilor publice locale, angajatorilor carora li s-au atribuit contracte cu respectarea reglementarilor in vigoare privind achizitiile publice, pe o perioada de cel mult 12 luni pentru fiecare persoana incadrata, din råndul somerilor, cu contract individual de munca pe perioada determinata de cel mult 12 luni.

Cuantumul lunar al subventiei acordate pentru fiecare persoana incadrata cu contract individual de munca din randul somerilor este:

a) in perioada 1 aprilie – 31 octombrie, 70% din valoarea indicatorului social de referinta;

b) in perioada 1 noiembrie – 31 martie, valoarea indicatorului social de referinta, la care se adauga contributiile de asigurari sociale datorate de angajatori, aferente acestuia.

Aceste subventii se acorda din bugetul asigurarilor pentru somaj, cu respectarea reglementarilor aplicabile in domeniul ajutorului de minimis.

2. A doua categorie de subventii – ref. absolventii unor institutii de invatamant

In cazul in care incadram in munca pe durata nedeterminata absolventi ai unor institutii de invatamant suntem scutiti, pe o perioada de 12 luni, de plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj, aferenta absolventilor incadrati, si primim lunar, pe aceasta perioada, pentru fiecare absolvent:

a) o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vicala
goare la data incadrarii in munca, pentru absolventii ciclului inferior al liceului sau ai scolilor de arte si meserii;

b) o suma egala cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant secundar superior sau invatamant postliceal;

c) o suma egala cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant superior.

In contrapartida pentru aceste facilitati obtinute avem si obligatii, respectiv sa mentinem raporturile de munca cu absolventii astfel angajati cel putin 3 ani de la data incheierii.

Daca raporturile de munca ale absolventilor inceteaza anterior acestui termen din motive imputabile noua, vom fi penalizati astfel ca vom fi obligati sa restituim, in totalitate, agentiilor pentru ocuparea fortei de munca sumele incasate pentru fiecare absolvent plus dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei in vigoare la data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu.

Valoarea indicatorului social de referinta este de 500 lei.

Atentie !

Absolventii pot fi incadrati in aceste condit pentru fiecare forma de invata mant, in termen de 12 luni de la data absolvirii studiilor.

In perioada celor 3 ani de obligativitate a mentinerii raporturilor de munca, absolventii pot urma o forma de pregatire profesionala, organizata de catre angajator. Cheltuielile necesare pentru pregatirea profesionala vor fi suportate, la cererea angajatorilor, din bugetul asigura rilor pentru somaj.

Dupa expirarea celor trei ani, in cazul in care mentinem in continuare raporturile de munca sau de serviciu cu absolventii, beneficiem, pentru fiecare an de continuare a raporturilor de munca sau de serviciu, de un ajutor financiar egal cu suma aferenta contributiilor sociale datorate de angajator pentru aceste persoane si virate, conform legii.

Acest ajutor financiar poate fi acordat pe o perioada de cel mult 2 ani de la data indeplinirii obligatiei de mentinere a raporturilor de munca.

Contributiile sociale datorate de angajator pe care le luam in calcul la stabilirea ajutorului financiar sunt:

  • contributia de asigurari sociale;
  • contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale;
  • contributia pentru asigurari sociale de sanatate;
  • contributia de asigurari pentru somaj.

Acest ajutor financiar se vireaza, la cererea noastra, din bugetul asigura rilor pentru somaj, numai in cazul in care nu inregistram debite provenind din neplata contributiilor sociale.

3. A treia categorie de subventii – ref. somerii in situatii speciale

In cazul in care incadram in munca pe perioada nedeterminata someri in varsta de peste 45 de ani sau someri care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale beneficiem de:

  • scutirea, pe o perioada de 12 luni, de plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj, aferenta persoanelor incadrate din aceste categorii;
  • o suma lunara, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajata din aceste categorii, egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare.In contrapartida pentru beneficiile obtinute avem obligatia de a mentine raporturile de munca sau de serviciu cel putin 2 ani cu persoanele astfel incadrate.

In cazul in care incetam raporturile de munca sau de serviciu cu aceste persoane anterior termenului de 2 ani, din motive imputabile noua, suntem obligati sa restituim, in totalitate, agentiilor pentru ocuparea fortei de munca sumele incasate pentru fiecare persoana, plus dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei in vigoare la data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu.

4. A patra categorie de subventii – ref. somerii in prag de pensionare

In cazul in care incadram in munca someri care in termen de 3 ani de la data angajarii indeplinesc conditiile pentru a solicita pensia anticipata partiala sau de acordare a pensiei pentru limita de varsta, daca nu indeplinesc conditiile de a solicita pensia anticipata partiala, beneficiem lunar, pe perioada angajarii, pana la data indeplinirii conditiilor respective, de o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare, acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj.

Exemplu:

Contributia unitatii la bugetul asigurarilor pentru somaj, pentru toti salariatii = 300 lei, din care pentru somerul angajat = 10 lei.
Cuantumul lunar al subventiei primite este de 500 lei.

Din punct de vedere contabil:

Inregistrarea contributiei unitatii la bugetul asigurarilor pentru somaj:

        6452        =            4371                                300
„Contributia de somaj“      „Contributia unitatii pentru ajutorul de somaj“

Inregistrarea scutirii de la plata contributiei la bugetul asigurarilor pentru somaj datorata de angajator pentru somerul angajat:

             4371        =              7582                            10
    „Contributia unitatii           „Venituri din donatii
      la fondul de somaj“              si subventii“ 

Inregistrarea subventiei:

             445          =              7414                           500
          „Subventii“               „Venituri din
                 subventii de exploa tare pentru plata personalului“

Compensarea contributiei unitatii la bugetul asigurarilor pentru
somaj cu subventia primita (300 – 10 = 290 lei):

            4371         =                445                            290
       „Contributia                  „Subventii“
 unitatii la fondul de somaj“

Incasarea diferentei pe care o primiti de la bugetul asigurarilor pentru somaj (500 – 290 = 210 lei):

            5121         =                445                               210
         „Conturi la                „Subventii“
           banci in lei“

Din punct de vedere fiscal:

Subventia primita pentru somerul angajat reprezinta venit impozabil la calculul profitului impozabil. De asemenea, aceasta intra in baza de impozitare pentru calculul impozitului pe veniturile microintreprinderilor.

Angajarea somerilor, in contextul actualei crize economice, reprezinta un deziderat pentru orice stat. Din pacate, statul nostru pare sa nu se fi adaptat inca, de vreme ce nu s-a grabit sa adopte masuri noi de stimulare pentru angajatori. Ne raman doar vechile subventii, bune pentru toate vremurile.

Acte normative aplicabile:

Art. 331, art. 78, art. 79 alin. (2) si (3), art. 80 alin. (1), art. 83 alin. (1), (2) si (4), art. 84, art. 841 si art. 85 alin. (1), (4), (5) si (6) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca.


Acest articol este preluat din newsletterul Taxe si Impozite Actual. Avand peste 4.300 de abonati newsletterul se adreseaza acelora care vor sa munceasca usor, fara stres. Rezultat al muncii unor profesionisti in fiscalitate ce cunosc in esenta toate posibilitatile de optimizare si minimizare a taxelor si impozitelor, Taxe si Impozite Actual va ofera solutii perfect legale ce avantajeaza vizibil bugetul dvs. Descarcati gratuit numarul pe luna noiembrie si convingeti-va!

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
somerisubventiicontabilitate


Data aparitiei: 04 Mai 2009

Votati articolul "Angajam someri. Ce primim?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X