Facilitatea privind acordarea sumei de pana la 2.500 firmelor care angajeaza anumite categorii de someri, conform OUG 92/2020, vine la pachet cu anumite conditii.
Expertul nostru ne prezinta in continuare ce conditii trebuie sa respecte angajatorii, ce categorii de firme nu pot beneficia de aceasta masura si ce risca cei care nu respecta legea.
Angajarea persoanelor cu varsta intre 16-29: raspunsul specialistului
Daca angajatorii incadreaza in munca pana la 31.12.2020, pe perioada nedeterminata, cu norma intreaga, persoane din categoria persoane intre 16-29 ani, inregistrate ca someri la AJOFM,primesc lunar,pe o perioada de 12 luni,pentru fiecare persoana angajata,50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 lei.
Nu pot beneficia de aceste masuri urmatorii angajatori:
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
a) institutii si autoritati publice;
b) angajatorii care la data solicitarii acordarii acestor sume se afla in faliment, dizolvare, lichidare sau care au activitatile suspendate sau restrictii asupra acestora din alte motive decat cele generate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2.
Angajatorii au obligatia sa mentina raporturile de munca pentru o perioada de inca 12 luni de la implinirea celor 12 luni pentru care se asigura sprijin. Daca inceteaza contractele vor trebui sa restituie sumele.
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
SAF-T Ghid de raportare corecta
Astfel,angajatorii care inceteaza contractele individuale de munca ale salariatilor anterior acestui termen sunt obligati sa restituie sumele incasate pentru fiecare persoana pentru care a incetat raportul de munca anterior termenului mentionat, plus dobanda de referinta a BNR in vigoare la data incetarii CIM, daca incetarea acestora a avut loc in temeiul:
-art. 55 lit. b) -ca urmare a acordului partilor, la data convenita de acestea;
-art. 56 alin. (1) lit. d) -ca urmare a constatarii nulitatii absolute a contractului individual de munca, de la data la care nulitatea a fost constatata prin acordul partilor sau prin hotarare judecatoreasca definitiva;
-art. 56 alin (1) lit. e) – ca urmare a admiterii cererii de reintegrare in functia ocupata de salariat a unei persoane concediate nelegal sau pentru motive neintemeiate, de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti de reintegrare;
-art. 65 -pentru motive care nu tin de persoana salariatului – determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Vera Constantin - Expert contabil.