email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Companiile ar putea primi lunar 2.250 lei daca angajeaza victime ale violentei domestice

Companiile ar putea primi lunar 2.250 lei daca angajeaza victime ale violentei domestice
subventiesomerifacilitati fiscale

Companiile ar putea primi de la stat o subventie lunara de 2.250 lei, pe o perioada de un an de zile, daca angajeaza victime ale violentei domestice, reiese dintr-un proiect legislativ inregistrat la Senat. 

Initiatorii propunerii sustin ca victimele violentei domestice, somere, nu au fost luate in considerare la momentul modificarii si completarii Legii 76/2002. "De asemenea, victimele violentei domestice nu se numara printre categoriile ce beneficiaza se servicii de formare profesionala gratuita oferite de Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca. "Cu toate acestea, victimele violentei domestice, ce nu au un loc de munca, sunt cele mai vulnerabile si expuse efectelor acestui flagel", se arata in expunerea de motive.

Modificarile se vor aplica doar dupa publicarea in Monitorul Oficial. 

Proiect de lege prevede urmatoarele modificari:

1) Includerea victimelor violentei domestice. inregistrate la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, in categoria beneficiarilor de servicii gratuite de formare profesionala.

Astfel, articolul 16, alineatul 1) se completeaza cu litera g, care va include victimele violentei domestice, care nu au putut ocupa loc de munca, in lista beneficiarilor prevederilor prezentei legi si in cadrul articolului 66, alineatul 1) este inclusa categoria prevazuta de art.l6,alin.l,lit.g), respectiv victimele violentei domestice somere, in categoria persoanelor somere ce beneficiaza de servicii gratuite de formare profesionala.

2) Includerea victimelor violentei domestice in categoria persoanelor somere, prevazute de art.85. pentru a caror incadrare in munca, pe perioada nedeterminata, angajatorii primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, o suma in cuantum de 2.250 lei, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 18 luni. Aceasta prevedere este o extindere a aplicarii art.85 din Legea 76/2002 si instituie o facilitate fiscala indirecta pentru victimele violentei domestice, cu scopul de a stimula angajarea acestei categorii.In scopul acestei modificari, alineatul (1) al articolului 85 din legea mentionata anterior va avea urmatorul cuprins: “Angajatorii care incadreaza in munca, pe perioada nedeterminata, someri in varsta de peste 45 de ani, someri care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale, someri de lunga durata, tineri NEET sau victime ale violentei domestice primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajata din aceste categorii, o suma in cuantum de 2.250 lei, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 18 luni.”

In vederea uniformizarii prevederilor articolului 85, alineatul 8, in speta a conditiilor pentru acordarea facilitatilor, se va modifica in concordanta cu masura enuntata anterior si va avea urmatorul cuprins: “Facilitatile prevazute la alin. (1), (2) si (5) se acorda angajatorilor in situatia in care tinerii NEET, victimele violentei domestice si persoanele din categoriile mentionate sunt inregistrati ca someri in evidenta agentiilor pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.

Initiatorii apreciaza ca persoanele care se confrunta sau care s-au confruntat cu violenta domestica trebuie sa fie incluse in aceasta categorie de someri reglementata de art.85, care  intampina dificultati majore de incadrare in munca si pentru care statul sustine masuri active de incadrare in munca prin acordarea de stimulente. Pentru aceste categorii de persoane statul este
responsabil sa ofere masuri sustinute active pentru a le scoate din situatia de risc si de vulnerabilitate in care se afla.

Masurile de facilitare a formarii profesionale si facilitatile fiscale indirecte (acordate angajatorilor) luate in interesul persoanelor victimelor violentei domestice ar favoriza integrarea acestora in piata muncii, cu prevenirea excluziunii sociale si scaderea costurilor pentru bugetul de stat generate de pierderea productiei economice de catre victimele violentei domestice. 
 

Iata mai jos forma actuala a proiectului de lege

LEGE
pentru modificarea si completarea Legii 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

Art. I - Legea privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca nr. 76/2002, publicata in Monitoml Oficial al Romaniei cu numarul 103 din data de 6 februarie 2002, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 16, alineatul 1) se completeaza si va avea urmatorul cuprins:

“Beneficiari ai prevederilor prezentei legi sunt persoanele in cautarea unui loc de munca, aflate in una dintre urmatoarele situatii:

a) au devenit someri in sensul prevederilor art. 5 pct. IV lit c);
b) nu au putut ocupa loc de munca dupa absolvirea unei institutii de invatamant;
c) ocupa un loc de munca si, din diferite motive, doresc schimbarea acestuia;
d) au obtinut statutul de refugiat sau beneficiaza de alta forma de protectie internationala, conform legii, sau se afla in procedura de solutionare a cererii de azil si au acces pe piata muncii, in conditiile prevazute de lege.
e) sunt cetateni straini sau apatrizi care au fost incadrati in munca sau au realizat venituri in Romania sau care au drept de munca pe teritoriul Romaniei, conform legii;
f) nu au putut ocupa loc de munca dupa repatriere sau dupa eliberarea din detentie, respectiv in timpul sau dupa executarea unei pedepse ori a unei masuri educative sau a altor masuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare.
g) nu au putut ocupa loc de munca sisunt victime ale violentei domestice; ”

2. La articolul 66, alineatul 1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

“(1) Persoanele prevazute la art. 16 lit. a), b), d), e), f) si ^ precum si persoanele care desfasoara activitati in mediul rural si nu realizeaza venituri lunare sau realizeaza venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta in vigoare si care sunt inregistrate la agentiile pentru ocuparea fortei de munca beneficiaza, in mod gratuit, de servicii de formare profesionala.”

3. La articolul 85, alineatul 1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

“(1) Angajatorii care incadreaza in munca, pe perioada nedeterminata, someri in varsta de peste 45 de ani, someri care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale, someri de lunga durata, tineri NEET sau victime ale violentei domestice primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajata din aceste categorii, o suma in cuantum de 2.250 lei, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 18 luni. 

4. La articolul 85, alineatul 8) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

“(8) Facilitatile prevazute la alin. (1), (2) si (5) se acorda angajatorilor in situatia in care tinerii NEET, victimele violentei domestice si persoanele din categoriile mentionate sunt inregistrati ca someri in evidenta agentiilor pentru ocuparea fortei de munca judetene,
respectiv a municipiului Bucuresti.”

Art. II - in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, Guvernul, la propunerea Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, in baza propunerilor Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, va modifica Normele metodologice pentru punerea in aplicare a prevederilor Legii privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca nr. 76/2002, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 174/2002, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 103 din 6 februarie 2002, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

Sursa foto: Unsplash.com


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatia Contabila

Atentie la noutatile privind PROCEDURILE CONTABILE!


Important: modificarile fiscale privind subiectele sensibile pentru orice contabil sunt luate acum in vizor in lucrarea specializata Proceduri Contabile pentru Societati Comerciale:

• ajustarea pentru depreciere
• TVA
• contributii sociale
• contributia asiguratorie pentru munca
• impozite si taxe locale
  - decontarea unei parti din salariu
  - organizarea adunarilor generale ale actionarilor

Va oferim 40 de modele de proceduri gata scrise, in conformitate perfecta cu noua legislatie fiscala! 

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
subventiesomerifacilitati fiscale


Data aparitiei: 28 Noiembrie 2022

Votati articolul "Companiile ar putea primi lunar 2.250 lei daca angajeaza victime ale violentei domestice":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

 • 6 carti pentru o cariera de succes in contabilitate

  • Domeniul contabilitatii este unul care necesita o adaptare constanta la modificarile din Codul Fiscal. Succesul in aceasta cariera complexa depinde in mare masura de actualizarea permanenta a cunostintelor si de intelegerea profunda a legislatiei fiscale. De aceea, am selectat sase lucrari de specialitate care se remarca prin actualitatea si complexitatea lor, fiind indispensabile pentru orice profesionist in contabilitate care doreste sa exceleze. Prin combinarea t...» citeste mai departe aici

 • Salariul minim brut din agricultura si industria alimentara de la 1 iulie 2024

  • Conform art. 1 din HG 598/2024, incepand cu data de 1 iulie 2024, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, prevazut la art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se stabileste in bani, fara a include indemnizatii, sporuri si alte adaosuri, la suma de 3.700 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 168,000 ore pe luna, reprezentand 22,024 lei/ora. Astfel, textul citat ...» citeste mai departe aici

 • Proiect ANAF: Procedura si formularele utilizate pentru modificarea din oficiu a datelor din Registrul contribuabililor/platitorilor

  • Potrivit prevederilor art.88 din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, contribuabilii au obligatia de a aduce la cunostinta organului fiscal central modificarile intervenite in datele declarate initial, in termen de 15 zile de la data producerii acestora, prin completarea si depunerea declaratiei de mentiuni.   In practica,  organele fiscale au constatat situatii in care d...» citeste mai departe aici

 • D406 (SAF-T): termenele de raportare pentru contribuabili mijlocii

  • Incepand cu 01.01.2024, o societate comerciala a trecut la categoria contribuabililor mijlocii. In cele ce urmeaza, veti afla termenele de transmitere a fisierului standard de control fiscal (SAF-T). Referintele legislative relevante sunt disponibile in Ordinul nr. 1783/2021, care detaliaza procedurile si termenele de raportare pentru fisierul SAF-T, informeaza specialistii PortalCo...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X