Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Ultima ora: Hotarare de Guvern: Doar microintreprinderile care si-au suspendat activitatea sunt scutite de la plata taxei radio, nu si de la taxa TV!

Data actualizarii: 16 Octombrie 2009
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
taxa radiotaxa tv

Microintreprinderile care si-au suspendat activitatea nu vor mai plati taxa radio, in baza unei hotarari aprobate de Guvern, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, in luna aprilie, ca firmele suspendate nu trebuie sa mai plateasca taxa pentru serviciul public de radiodifuziune.

Actul normativ a fost aprobat in sedinta din 9 septembrie, dar a intrat in vigoare abia joi, 15 octombrie, odata cu publicarea in Monitorul Oficial.

Conform actului normativ aprobat de Executiv, persoanele juridice cu sediul in Romania, care se incadreaza in categoria microintreprinderilor, au obligatia sa plateasca pentru sediul social o taxa lunara pentru serviciul public de radiodifuziune, cu exceptia celor care si-au suspendat activitatea.

Pentru a fi exceptate de la plata taxei pentru serviciul public de radiodifuziune, aceste firme au obligatia de a depune la sediul Societatii Romane de Radiodifuziune o cerere insotita de certificatul constatator emis de Oficiul National al Registrului Comertului din care rezulta suspendarea activitatii.

Firmele deja exceptate au obligatia de a depune o noua cerere insotita de actele doveditoare, cu cel putin 15 zile inainte de data expirarii perioadei de exceptare de la plata taxei, pentru a putea beneficia in continuare de aceasta facilitate. In situatia in care termenul este depatit, firmele in cauza sunt obligate la plata taxei radio incepand cu luna urmatoare celei in care expira exceptarea, cu exceptia cazului in care, dupa aceasta perioada, intervine dizolvarea.

Hotararea pune in acord legislatia care reglementeaza in prezent incasarea taxei radio pentru persoanele juridice cu o hotarare a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, din luna aprilie. In mod concret, doua firme din Cluj au obtinut in instanta, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, anularea obligativitatii achitarii taxei radio. Astfel, firmele care si-au suspendat activitatea nu vor mai plati taxa radio.

Intr-un document semnat de ministrul Justitiei si obtinut de MEDIAFAX, Guvernul este insa atentionat ca instanta a anulat obligatia platii atat pentru taxa radio, cat si pentru serviciul public de televiziune si se recomanda extinderea exceptiei si pentru taxa TV.

"Pentru respectarea intocmai a hotararii instantei de contencios administrativ si pentru asigurarea unei coerente legislative in materia incasarii taxei pentru serviciul public de radiodifuziune, respectiv de televiziune, propunem ca proiectul sa vizeze si modificarea corespunzatoare a articolului 3 din HG 978/2003" (privind taxa pentru televiziunea publica-n.r.), se arata in documentul semnat de ministrul Justitiei si anexat hotararii de guvern.

Ministrul a atentionat totodata Guvernul ca solutia exceptarii de la taxa radio se propune a fi aplicabila doar pentru persoanele juridice cu sediul in Romania care se incadreaza in categoria microintreprinderilor, desi posibilitatea suspendarii temporare a activitatii este recunoscuta tuturor societatilor comerciale si nu numai celor care se incadreaza in categoria microintreprinderilor.

In prezent, nivelul taxei lunare pentru serviciul public de radiodifuziune este de 2,5 lei pentru persoanele fizice (pentru fiecare familie), de 10 lei pentru microintreprinderi (pentru sediul social, indiferent de numarul de subunitati) si de 30 lei pentru firmele cu sediul in Romania, altele decat microintreprinderile, inclusiv filialele acestora, precum si pentru sucursalele, agentiile si reprezentantele companiilor straine.

Taxa radio este incasata prin intermediul companiei Electrica.

In vara acestui an, Societatea Romana de Radiodifuziune (SRR) a angajat o firma de recuperare a creantelor restante din taxa radio, dupa ce in 2008 a demarat un program de identificare si impunere la plata a persoanelor juridice care nu achitau aceasta taxa.

SRR are inregistrati 5 milioane de platitori de taxa radio, din care peste 4,94 milioane de persoane fizice si circa 300.000 de persoane juridice, potrivit unui interviu acordat MEDIAFAX de presedintele-director general al SRR, Maria Toghina, in februarie 2009.

Societatea Romana de Radiodifuziune a incheiat anul trecut cu un profit de 258.065 de lei, cu venituri totale de 367,2 milioane de lei si cheltuieli de 366,5 milioane de lei. Din totalul veniturilor, 53% au fost colectate din taxa radio, ceea ce inseamna o suma de circa 194,1 milioane de lei, potrivit raportului de activitate al institutiei pe anul 2008.

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.








Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X