Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Planul de conturi general 2025"
Depunerea SAF-T continua sa genereze neclaritati in randul ONG-urilor. Din acest motiv, specialistul nostru vine cu urmatoarele clarificari, menite sa sprijine aceste organizatii in intelegerea corecta a cadrului legal aplicabil.
Potrivit pct. (3) lit. p) si pct. (4) lit. n) din OPANAF nr. 407/2025, 2025 pentru modificarea anexei nr. 5 la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1.783/2021 privind natura informatiilor pe care contribuabilul/platitorul trebuie sa le declare prin fisierul standard de control fiscal, modelul de raportare, procedura si conditiile de transmitere, precum si termenele de transmitere si data/datele de la care categoriile de contribuabili/platitori sunt obligate sa transmita fisierul standard de control fiscal:
3. Urmatoarele categorii de contribuabili au obligatia de depunere a fisierului standard de control fiscal (SAF-T), prin intermediul Declaratiei informative D406:
(...)
p) asociatiile/persoanele fara scop patrimonial;
(...)
4. Urmatoarele categorii de contribuabili nu au obligatia de depunere a fisierului standard de control fiscal (SAF-T):
(...)
n) asociatiile/persoanele fara scop patrimonial, alte entitati, care organizeaza si tin contabilitatea in partida simpla conform legii. In masura in care aceste asociatii/persoane/entitati opteaza pentru tinerea contabilitatii in partida dubla, acestea vor avea obligatia de depunere a fisierului standard de control fiscal (SAF-T), prin intermediul Declaratiei informative D406; (...).
Asadar, ONG-urile (asociatii si fundatii fara scop patrimonial) au, in general, obligatia de a depune fisierul standard de control fiscal (SAF-T), prin Declaratia D406.
Sunt si exceptii: ONG-urile care tin contabilitate in partida simpla nu au aceasta obligatie.
Prin urmare, daca ONG-ul opteaza voluntar sau este obligat prin lege sa tina contabilitate in partida dubla, atunci devine obligat sa depuna SAF-T (D406).
Potrivit pct. (3) si (4) din Anexa nr. 4 - Termenele de transmitere de catre contribuabili/platitori a fisierului standard de control fiscal (SAF-T) a OPANAF nr. 1783/2021 privind natura informatiilor pe care contribuabilul/platitorul trebuie sa le declare prin fisierul standard de control fiscal, modelul de raportare, procedura si conditiile de transmitere, precum si termenele de transmitere si data/datele de la care categoriile de contribuabili/platitori sunt obligate sa transmita fisierul standard de control fiscal,
3.Contribuabilii care nu sunt inregistrati in scopuri de TVA transmit Declaratia informativa D406 trimestrial.
4. Data-limita pentru transmiterea declaratiilor informative D406 privind fisierul standard de control fiscal este ultima zi calendaristica din luna depunerii, reprezentand luna calendaristica imediat urmatoare perioadei pentru care a fost pregatita declaratia informativa.
Contribuabilii neinregistrati in scopuri de TVA, cum sunt multe ONG-uri, au obligatia sa depuna Declaratia informativa D406 (SAF-T) trimestrial.
Prin urmare, ONG care nu este inregistrat in scopuri de TVA are obligatia sa depuna D406 trimestrial, pana la ultima zi a lunii urmatoare trimestrului raportat.
Asadar:
- daca ONG-ul (asociatie sau fundatie fara scop patrimonial) tine contabilitate in partida simpla nu este obligata sa depuna SAF-T;
- daca ONG-ul (asociatie sau fundatie fara scop patrimonial) tine contabilitatea in partida dubla, atunci are obligatia sa depuna fisierul SAF-T prin Declaratia informativa D406.
In cazul in care ONG-ul nu este inregistrat in scopuri de TVA, aceasta declaratie se depune trimestrial, pana la ultima zi a lunii urmatoare trimestrului raportat.
SAF-T Ghid de raportare corecta
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Examen Consultant Fiscal 2025
Cartea Verde a Contabilitatii a€“ Actualizata si completa!
Descoperiti cum:
- Gestionati corect toate operatiunile contabile, pas cu pas
- Preveniti erorile care pot atrage controale si sanctiuni
- Simplificati munca zilnica si castigati timp pretios
Cartea Verde a Contabilitatii va sta la dispozitie. Legislatie explicata. Solutii clare. Exemple practice
Articole similare
Profitati de oferta verii: Lucrari pentru contabili cu 70% reducereCum se depune SAF-T la ANAF in 4 pasi simpliDiferente e-TVA si solutii la notificarile ANAF: Cum eviti amenzile de pana la 10.000 leiTOP 3 prioritati pentru contabili in luna iulie 2025 [INFOGRAFIC]Depunere incompleta SAF-T: Cine raspunde si cum se remediaza situatia?Ultimele articole
Externalizare sau contabil intern? Cum iei decizia potrivita pentru firma taD406 (SAF-T): Ce facem atunci cand primim recipisa de transmitere cu eroriSAF-T contribuabili mici: Ghid esential pentru o raportare fara eroriDepunere SAF-T de catre ONG: Obligatii, termene de transmitere si exceptiiTOP 4 obiective pentru contabili in luna iunie, sfaturi si recomandari [INFOGRAFIC]Articole similare
Cum se depune SAF-T la ANAF in 4 pasi simpliTOP 3 prioritati pentru contabili in luna iulie 2025 [INFOGRAFIC]Depunere incompleta SAF-T: Cine raspunde si cum se remediaza situatia?D406 (SAF-T): Ce facem atunci cand primim recipisa de transmitere cu eroriSAF-T contribuabili mici: Ghid esential pentru o raportare fara eroriUltimele articole
Depunere SAF-T de catre ONG: Obligatii, termene de transmitere si exceptiiTOP 4 obiective pentru contabili in luna iunie, sfaturi si recomandari [INFOGRAFIC]Calendar ANAF: Ce declaratii fiscale se depun in luna iunie 2025Furnizor platitor de TVA in regim normal: Ce coduri de taxa utilizam in raportarea SAF-T?Cum sunt impozitate veniturile nerezidentilor din Romania: Reguli si obligatii fiscale