de Nicolae Nina, valabil la 04-Feb-2010
Intrebare: Am un magazin cu produse alimentare si nealimentare.
Care este procedura de scadere din stoc a produselor expirate.
Va rog sa-mi spuneti formularele care trebuie sa le intocmesc, daca sunt tipizate sau nu, modificarile de pret (documente de intocmit) si monografia contabila.
Raspuns: Scaderea din gestiune a produselor expirate se face in baza OG 831/2004 privind limitele admisibile de perisabilitate la marfuri in procesul de comercializare.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Impozitarea veniturilor din chirii 2024
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Art. 1. - Prin perisabilitati, in sensul prezentelor norme, se intelege scazamintele care se produc in timpul transportului, manipularii, depozitarii si desfacerii marfurilor, determinate de procese naturale cum sunt: uscare, evaporare, volatilizare, pulverizare, hidroliza, racire, inghetare, topire, oxidare, aderare la peretii vagoanelor sau ai vaselor in care sunt transportate, descompunere, scurgere, imbibare, ingrosare, imprastiere, faramitare, spargere, inclusiv procese de fermentare sau alte procese biofizice, in procesul de comercializare in reteaua de distributie (depozite cu ridicata, unitati comerciale cu amanuntul si de alimentatie publica).
Art. 3. - Limitele maxime de perisabilitate care pot fi acordate marfurilor potrivit prevederilor art. 1 sunt prevazute la art. 13 din prezenta ordonanta.
Ca document de scoaterea din evidenta a marfurilor expirate se face in baza unui proces verbal de inventariere.
inregistrarea scoaterii din evidenta a marfurilor expirate.
Comisia numita in acest sens face distrugerea si incheie un proces verbal de distrugere.
607/378/4428=371
607 este nedeductibil partea care nu se incadreaza in limitele de perisabilitate
635=4427 pentru cheltuiala nedeductibila