Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite | Studii de caz

Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal

Data actualizarii: 20 Decembrie 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
casare partialacasare mijloace fixe

Inlocuirea unor parti componente dintr-un mijloc fix (casare partiala) reprezinta o operatiune care presupune un tratament contabil si fiscal specific, motiv pentru care va prezentam urmatoarea speta fiscala, in care este vorba despre inlocuirea accesoriilor uzate ale unui excavator. De retinut ca respectivele cheltuieli, reprezentand valoarea fiscala ramasa neamortizata aferenta partilor inlocuite, reprezinta cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil.

Valoarea fiscala ramasa neamortizata a excavatorului se recalculeaza corespunzator, prin diminuarea acesteia cu valoarea fiscala ramasa neamortizata aferenta partilor inlocuite si majorarea cu valoarea fiscala aferenta partilor noi inlocuite, urmand a se amortiza pe durata normala de utilizare ramasa.

Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal 

Intrebare:
"Firma A din Romania, platitoare de TVA si impozit pe profit, a achizitionat un excavator in valoare de 115.000 lei. Pe aceeasi factura mai sunt achizitionate doua accesorii ale excavatorului: un picon in valoare de 17.700 lei si un hidromotor in valoare de 14.251 lei. Excavatorul functioneaza impreuna cu aceste accesorii. Puterea este de 14,6 kW.

Va rog sa-mi spuneti daca este corecta incadrarea excavatorului la codul 2.1.20.1, cu o perioada de amortizare de 4 ani, pentru valoarea cumulata a celor trei componente de 146.951 lei. Pe parcursul utilizarii, o parte dintre accesorii se defecteaza sau se uzeaza si trebuie inlocuite (pot fi si valori mai mari). Se pot considera aceste inlocuiri de piese/accesorii ca fiind costuri ale perioadei sau trebuie incorporate in valoarea mijlocului fix? Daca nu exista o imbunatatire a parametrilor tehnici, se pot considera cheltuieli cu reparatiile (cheltuieli ale perioadei)? Care este regimul contabil si fiscal corect pentru aceasta achizitie?"

Raspuns:
Este corect codul de clasificare al excavatorului si inregistrarea in contabilitate la valoarea totala excavator + accesorii.
Cheltuielile efectuate pentru mijloacele fixe, care au ca scop restabilirea starii initiale, sunt considerate cheltuieli de reparatii.
In cazul in care se procedeaza la inlocuirea unor componente ale unei imobilizari corporale, se urmeaza procedura de la pct. 229 si 242 alin. (2) din O.M.F.P. nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, redata in continuare:

229 (1) Componentele unor elemente de imobilizari corporale pot necesita inlocuirea la intervale regulate de timp. Entitatea recunoaste in valoarea contabila a unui element de imobilizari corporale costul partii inlocuite a unui astfel de element cand acel cost este suportat de entitate, daca sunt indeplinite criteriile de recunoastere pentru imobilizarile corporale.


(2) Entitatea recunoaste in valoarea contabila a unui element de imobilizari corporale costul partii inlocuite a unui astfel de element cand acel cost este suportat de entitate, daca sunt indeplinite criteriile de recunoastere pentru imobilizarile corporale. Cu aceasta ocazie sunt avute in vedere prevederile pct. 242 alin. (2).

242 (2) Daca o entitate recunoaste in valoarea contabila a unei imobilizari corporale costul unei inlocuiri partiale (inlocuirea unei componente), atunci ea scoate din evidenta valoarea contabila a partii inlocuite, cu amortizarea aferenta, daca dispune de informatiile necesare.

Prin urmare, daca este vorba de inlocuirea unei piese (picon/hidromotor) dintr-un mijloc fix, veti proceda astfel:

1. Se stabileste valoarea fiscala initiala a componentei uzate si care trebuie schimbata – daca valoarea acesteia nu apare separat in factura de achizitie a intregului, atunci se poate stabili ca un procent din valoarea bunului (de exemplu, 10%) sau pe baza unor preturi de pe piata corespunzatoare piesei respective. Totusi, in cazul dumneavoastra, aceasta valoare este cunoscuta, deoarece cunoasteti valoarea acestor accesorii.

2. Se intocmeste Procesul-verbal de scoatere din functiune a mijloacelor fixe/de declasare a unor bunuri materiale (cod 14-2-3/aA), aprobat prin O.M.F.P. nr. 2.634/2015 privind documentele financiar-contabile, pentru scoaterea din functiune a pieselor uzate (piese inlocuite).

3. Se contabilizeaza scoaterea din evidenta a acesteia:
                                                    281x   =   213x
„Amortizari privind imobilizarile corporale”  „Instalatii tehnice si mijloace de transport”
*cu valoarea fiscala a componentei determinata la punctul 1

4. Se inregistreaza in valoarea mijlocului fix valoarea noii componente achizitionate:
                                                   213x   =    404
„Instalatii tehnice si mijloace de transport” = „Furnizori de imobilizari”

Va trebui sa recalculati amortizarea de inregistrat in continuare (daca aceasta nu poate fi inregistrata ca un mijloc fix separat).

5. Se amortizeaza pe perioada ramasa neamortizata.

Valoarea utilajului se diminueaza pentru ca se caseaza accesoriul distrus:
                                                     6583   =  21xx
„Cheltuieli privind activele cedate                Imobilizari corporale”
si alte operatiuni de capital”
*valoarea fiscala de achizitie a partii inlocuite

Se recalculeaza amortizarea la valoarea ramasa si la durata de functionare ramasa.

Nu se atribuie un alt cod de clasificare pentru inlocuirea componentei.

Va recomandam ca, prin manualul de politici contabile proprii, sa stabiliti criterii de departajare intre cheltuielile curente si modernizari.

Art. 28 alin. (18) din Codul fiscal:
(18) In cazul in care, potrivit reglementarilor contabile aplicabile, se inlocuiesc parti componente ale mijloacelor fixe amortizabile/imobilizarilor necorporale cu valoare fiscala ramasa neamortizata, cheltuielile reprezentand valoarea fiscala ramasa neamortizata aferenta partilor inlocuite reprezinta cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil.

Valoarea fiscala ramasa neamortizata a mijloacelor fixe amortizabile/imobilizarilor necorporale se recalculeaza corespunzator, prin diminuarea acesteia cu valoarea fiscala ramasa neamortizata aferenta partilor inlocuite si majorarea cu valoarea fiscala aferenta partilor noi inlocuite, urmand a se amortiza pe durata normala de utilizare ramasa.

Acest studiu de caz a aparut in revista Monitorul Contabil, o publicatie care cuprinde informatii cu privire la toate schimbarile fiscal-contabile ale momentului, intr-un format inedit si cu o structura usor de parcurs. Detalii aici >>






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X