email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

TVA prestari servicii. Venit nerezident

TVA prestari serviciivenit nerezidentOPANAF 77/2010Declaratia recapitulativa D390Legea 60/1995OG 2310/2007

 

de Irina Coma, valabil la 11-Feb-2010

Intrebare: Am unele nelamuriri cu privire la Codul Fiscal Titlul VI " Taxa Pe Valoarea Adaugata" si anume:
1.In conformitate cu art.153^1,o societate comerciala care primeste sau presteaza achizitii intracomunitare de servicii trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA daca aceste servicii depasesc suma de 10.000 euro? sau acesti 10.000 de euro fac referire numai in cadrul achizitiilor intracomunitare de bunuri, iar pentru servicii nu conteaza valoarea?
2.In conformitate cu art.133, acesta se refera la locul prestarii de servicii atat in comunitate cat si in afara acesteia. Cum procedam in cazul in care o Societate din Romania este beneficiara unei prestari de servicii din afara comunitatii (S.U.A.)?
a)stabilim locul -> locul este in Romania;
b)Societatea din Romana este obligata la plata taxei si totodata trebuie sa cunoasca daca partenerul din S.U.A. este inregistrat in scopuri de TVA.?;
c)se declara in decontul de TVA?;
d)ce trebuie sa mai am in vedere?

3.Cum procedez din p.d.v. al codului fiscal �TVA, art.133; venituri impozabile obtinute din Romania de nerezidenti -si a conventiei de evitare a dublei impuneri la un contractul incheiat cu un partener din Republica Moldova, partea Romana este beneficiara contractului, obiectul contractului fiind detasare personal?

Acest articol este preluat din Portal Contabilitate.ro


Singurul loc unde toate intrebarile isi gasesc raspuns.
Convinge-te CLICK AICI

Raspuns: 1.    Plafonul de 10.000 euro se refera numai la achizitii intracomunitare. Daca prestati sau achizitionati  servicii intracomunitare si nu sunteti inregistrat ca platitor de TVA nu exista plafon trebuie sa va inregistrati oricum conform noilor prevederi in materie de TVA valabile de la 1 ianuarie 2010.

2.    Intr-adevar art.133 reglementeaza locul prestarii serviciilor atat pentru operatiuni din UE cat si din state terte, atat pentru persoane impozabile cat si pentru persoane neimpozabile. Regula de la art.133 (2)  care stabileste regimul serviciilor efectuate intre persoane impozabile este comuna aplicandu-se atat pentru persoane impozabile stabilite in Comunitate cat si pentru persoane impozabile din afara Comunitatii.

Pentru prestari se servicii primite de la o societate cu sediul activitatii in SUA (non UE) locul prestarii serviciilor este in Romania unde este stabilit beneficiarul, societatea din Romania fiind obligata la plata TVA daca operatiunea este una impozabila, efectuand astfel plata prin taxare inversa: 4426 = 4427. Dovezi referitoare la calitatea prestaorului din SUA (persoana impozabila /neimpozabila in scopuri de TVA), sunt necesare in cazul in care Dvs. prestati serviciul catre acea persoana din SUA pentru a sti daca emiteti factura cu sau fara TVA de 19%. Ca beneficiar al serviciilor primite de la o societatea din SUA aveti obligatia declararii acesteia in Decontul de TVA la rd. 7, respectiv 7.1 si 19 respectiv 19.1 conform noului model de decont de TVA aprobat prin OPANAF 77/21.01.2010. Operatiunea Nu se declara in Declaratia recapitulativa D390.

3.    Art. 133 din Codul fiscal reglementeaza doar locul prestarilor de servicii in scopuri de TVA. Nu inteleg exact care este operatiunea comerciala ( ce servicii va factureaza firma din Moldova, personalul detasat la Dvs. este de la firma care va factureaza sau de la alta firma si nu inteleg nici care este intrebarea: va intereseaza regimul de TVA sau regimul veniturilor obtinute de nerezidenti (si in acest caz: venitul obtinut de firma si/ sau venitul obtinut de persoanele detasate). Societatea din Moldova va emite factura pentru punere la dispozitie personal? Daca societatea din Moldova va presteaza serviciile respective punandu-va la dispozitie personal societatea din Romania fiind beneficiara serviciilor regimul de TVA este cel pe care vi l-am prezentat la pct.2 (Republica Moldova nu este in UE) efectuati taxare inversa, declarati operatiunea in Decont la rd. 7, 7.1 si 19, 19.1, nu se declara in D 390 operatiunea.

Acest articol este preluat din Portal Contabilitate.ro
Singurul loc unde toate intrebarile isi gasesc raspuns.
Convinge-te
CLICK AICI

Pentru veniturile platite nerezidentilor aveti in vedere Conventia de evitare a dublei impuneri incheiata intre Romania si Republica Moldova ratificata prin Legea 60/1995. Trebuie sa tineti cont si de perioada contractului / perioada detasarii in acest sens avand obligatia inregistrarii Contractului de prestari servicii la Administratia Finantelor publice conform art. 8 alin 71 din Codul fiscal si al OG 2310/2007. Daca detasarea dureaza o perioada mai mare de 12 luni de zile trebuie sa aveti in vedere ca se indeplinesc conditiile pentru constituirea de catre societatea din Moldova  a unui Sediu permanent in Romania conform art. 5 alin 3 din Conventie. Tototada daca personalul respectiv este detasat pe o perioada mai mare de 6 luni de zile (183 de zile in cadrul a unei perioade de 12 luni) atunci va trebui ca persoanele respective sa fie luate in evidenta la Administratia Finantelor publice ca platitori de impozit pe venit si sa efectuati plata impozitului pe venit in Romania, conform prevederilor art 88 din Codul fiscal si  art.15 din Conventia de evitare a dublei impuneri:

ART. 15 - Conventie
   Profesii dependente
    1. Sub rezerva prevederilor art. 16, 18, 19, 20 si 21, salariile si alte remuneratii similare obtinute de un rezident al unui stat contractant pentru o activitate salariata vor fi impozabile numai in acel stat contractant, in afara de cazul cand activitatea salariata este exercitata in celalalt stat contractant. Daca activitatea salariata este exercitata in celalalt stat contractant, remuneratiile pot fi impuse in acel celalalt stat contractant.

    2. Independent de prevederile paragrafului 1, remuneratiile obtinute de un rezident al unui stat contractant pentru o activitate salariata exercitata in celalalt stat contractant vor fi impozabile numai in primul stat contractant mentionat, daca:
    a) beneficiarul este prezent in celalalt stat contractant pentru o perioada sau perioade care nu depasesc in total 183 de zile in orice perioada de 12 luni; si
    b) remuneratiile sunt platite de o persoana sau in numele unei persoane care angajeaza si care nu este rezidenta a celuilalt stat contractant; si
    c) remuneratiile nu sunt suportate de un sediu permanent sau de o baza fixa pe care cel care angajeaza le are in celalalt stat contractant.
    3. Independent de prevederile precedente ale acestui articol, remuneratiile pe care un rezident al unui stat contractant le primeste pentru o activitate salariata exercitata la bordul unei nave, vapor, aeronave, vehicul feroviar si rutier, exploatate in trafic international, vor fi impozabile numai in statul contractant in care este rezolvata intreprinderea.

    Art 88 din codul fiscal:

ART. 88
Venituri ale persoanelor fizice nerezidente din activitati dependente
Persoanele fizice nerezidente, care desfasoara activitati dependente in Romania, sunt impozitate, potrivit prevederilor cap. 3 din prezentul titlu, numai daca se indeplineste cel putin una dintre urmatoarele conditii:
a) persoana nerezidenta este prezenta in Romania timp de una sau mai multe perioade de timp care, in total, depasesc 183 de zile din oricare perioada de 12 luni consecutive, care se incheie in anul calendaristic in cauza;
b) veniturile salariale sunt platite de catre sau in numele unui angajator care este rezident;
c) veniturile salariale reprezinta cheltuiala deductibila a unui sediu permanent in Romania

Daca va incadrati la aceste art. 88 CF si art 15 din CEDI personalul detasat are obligatia, conform pct.195 din normele de aplicare a Codului fiscal,  ca: in termen de 15 zile de la data inceperii activitatii sa se adreseze organului fiscal in a carui raza teritoriala se realizeaza venitul, in vederea stabilirii regimului fiscal aplicabil acestor venituri, in conformitate cu prevederile conventiilor de evitare a dublei impuneri, incheiate de Guvernul Romaniei cu alte state.

Astfel, contribuabilul va depune la organul fiscal, dupa caz, urmatoarele:
- cerere;
- copie de pe documentul care reglementeaza raportul de munca si traducerea acestuia in limba romana, certificata de traducatori autorizati;
- certificatul de rezidenta fiscala eliberat de autoritatea fiscala competenta a statului al carui rezident este sau un alt document prin care se atesta rezidenta fiscala, document vizat de organul fiscal al statului sau de rezidenta, tradus si legalizat de organul autorizat din Romania;
- documentele care atesta dreptul de munca si de sedere, dupa caz, pe teritoriul Romaniei.

Daca persoanele fizice nerezidente nu prezinta in termenul stabilit documentele prevazute la alineatul precedent, acestea datoreaza impozit pe veniturile din salarii din prima zi de desfasurare a activitatii. In situatia in care persoanele respective depun ulterior documentele solicitate, organul fiscal va efectua regularizarea impozitului platit

    Totodata pentru veniturile platite prestatorului de servicii in baza unei facturi in conditiile in care firma din Moldova nu constituie un sediu permanent in Romania, daca detineti Certificat de rezidenta fiscala emis de autoritatile fiscale din Moldova valabil la momentul efectuarii platilor catre nerezidenti nu va trebui sa retineti impozit pe veniturile nerezidentilor aplicandu-se in acest caz prevederile art 7 sau art 23 din Conventia de evitare a dublei impuneri.

Acest articol este preluat din Portal Contabilitate.ro
Singurul loc unde toate intrebarile isi gasesc raspuns.
Convinge-te
CLICK AICI

Daca in schimb, societatea din Moldova nu va prezinta Certificat de rezidenta fiscala atunci va trebui sa retineti la sursa un impozit de 16%, pe care il platiti la bugetul de stat din Romania, urmand a achita societatii din Moldova contravaloarea a 84% din factura (valoarea neta). Acest impozit il calculati in lei la cursul valutar din data efectuarii platii catre nerezident si declarati in Declaratia 100 pana la data de 25 a lunii urmatoare retinerii. Pentru impozitul retinut la sursa in Romania firma din Moldova va beneficia de credit fiscal.

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
TVA prestari serviciivenit nerezidentOPANAF 77/2010Declaratia recapitulativa D390Legea 60/1995OG 2310/2007


Data aparitiei: 11 Februarie 2010

Votati articolul "TVA prestari servicii. Venit nerezident":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X