Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Marfa in curs de aprovizionare, conturi noi in planul de conturi 2010

Data actualizarii: 04 August 2010
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
planul de conturi

 

Incepand cu anul 2010 transferul si inregistrarea in patrimoniul unei societati comerciale al marfurilor se considera indeplinita in conditia in care cumparatorul a acceptat riscul asupra marfii.

O societate comerciala rezidenta in Romania achizitioneaza din USA marfuri in valoare de 10.000 USD, in conditia exworks (riscul se transfera la poarta fabricii). Inainte de efectuarea operatiilor de vamuire, societatea emite o factura de vanzare catre un client rezident in Franta pentru suma de 20.000 USD. Se solicita tratamentul fiscal al celor 2 facturi, respectiv factura de achizitie a bunurilor si factura de vanzari inainte de efectuarea importului.

Aprovizionarea marfii dupa transferul riscului de la vanzator din USA catre cumparatorul din Romania confera acestuia din urma dreptul de inregistrare in patrimoniu utilizand noul cont contabil 327 " Marfuri in curs de aprovizionare".

Se mai retine si aspectul ca in baza prevederilor O.M.F.P. nr. 3.512 / 2008 privind documentele financiar contabile, intocmirea notei de receptie pentru aceasta aprovizionare nu este necesara.

Chiar daca receptia fizica a bunurilor nu este facuta nici de societatea din Romania, cu atat mai putin de societatea din Franta in calitate de client final, activitatile de aprovizionare si vanzare sunt producatoare de venituri si cheltuieli supuse impozitului pe profit.

In luna in care au fost emise factura de achizitie si factura de vanzare, societatea va impozita profitul din tranzactie si va plati suma la bugetul de stat. Daca aceeasi operatie am fi analizat-o in anul 2009 ambele facturi ar fi avut caracter de avans, inregistrarea in venituri si cheltuieli se putea face dupa receptiile cantitative si efectuarea formalitatilor de vamuire in spatiu comunitar.


Prin urmare, schimbarea metodologiei de constatare a stocurilor conduce la operatii supuse impozitului pe profit chiar de la transferul riscului asupra marfii. In acest fel si contabilitatea romaneasca preia standardele internationale.

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X