Normele CECCAR mentioneaza dispozitiile principale in ceea ce priveste instruirea si evaluarea expertilor contabili judiciari pentru asigurarea unor activitati desfasurate potrivit normelor in vigoare si la standarde care sa respecte criteriile generale de functionare.
In cap. V din aceste norme se mentioneaza:
Art. 14 Din doi in doi ani expertii contabili judiciari inscrisi in GEJ vor fi evaluati in vederea continuarii activitatii de expertiza contabila judiciara potrivit precizarilor care vor fi transmise de directiile responsabile din cadrul Corpului.
Art. 15 (1) Expertii contabili judiciari sunt obligati sa participe la formele de instruire, perfectionare si reciclare profesionala, prevazute in Programul National de Dezvoltare Profesionala, pentru efectuarea a minim 40 de ore pe an de pregatire profesionala, din care 20 de ore de curs, la disciplinele care au tangenta cu activitatea de expertiza contabila judiciara.
(2) Programarea cursurilor de instruire si pregatire profesionala a expertilor contabili judiciari va fi inclusa in Calendarul de dezvoltare profesionala continua al filialei CECCAR, ca anexa separata si va fi urmarita si raportata la termenele din Programul national de dezvoltare profesionala continua.
Art. 16 Pentru asigurarea evidentei pregatirii profesionale a expertilor contabili judiciari si a urmaririi evolutiei profesionale a acestora filialele teritoriale ale Corpului au obligativitatea de a actualiza pentru fiecare expert contabil judiciar Fisa individuala de evidenta a expertului contabil judiciar.

Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor

Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Art. 17 Semestrial, prin grija filialelor se vor organiza instruiri/seminarii cu expertii contabili judiciari cu privire la teme de interes pentru activitatea de expertiza contabila judiciara.
Cap. VI. Obligatiile expertilor contabili judiciari
Art. 18 (1) Expertii contabili judiciari au obligatia de a respecta si indeplini reglementarile emise de Corp, prevederile Codului etic national al profesionistilor contabili si ale Standardului profesional nr. 35.
(2) De asemenea, in exercitarea misiunii lor, expertii contabili judiciari vor aplica regulile procedurale prevazute de Codul de procedura civila si Codul de procedura penala, cu privire la efectuarea expertizelor contabile judiciare dispuse de organele indreptatite la aceasta.
Art. 19 In conformitate cu Regulamentul CECCAR privind auditul de calitate in domeniul serviciilor contabile, expertii contabili judiciari, indiferent de calitate (expert numit sau expert parte) au obligatia sa prezinte rapoartele de expertiza contabila judiciara precum si opiniile separate ale expertilor parte, pentru a fi supuse auditului de calitate.
Cap. VII Radierea expertilor contabili judiciari din GEJ
Art. 20 Expertii contabili judiciari vor fi radiati/suspendati din GEJ in urmatoarele situatii:
-radiati din oficiu, la iesirea din Tablou sau la sesizarea filialelor ca nu si-au indeplinit obligatiile fata de Corp;
-suspendati din oficiu ca urmare a intervenirii unei stari de incompatibilitate, care obliga expertul la trecerea la sectiunea inactivi sau a unei suspendari disciplinare;
-radiati/suspendati la cererea expertului, exprimata in scris in anul in curs pentru anul urmator. Pentru radierea/suspendarea in anul in curs, se poate aproba cererea, de catre conducerea Corpului, numai in cazuri temeinic justificate (incompatibilitate, cauze medicale care presupun repausuri de lunga durata etc);
-nerespectarea obligatiei prevazute la art. 19.