email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Experti contabili. Ce trebuie stiut in legatura cu instruirea si evaluarea acestora

experti contabili judiciarinorme CECCARstandard profesional 35


Normele CECCAR mentioneaza dispozitiile principale in ceea ce priveste instruirea si evaluarea expertilor contabili judiciari pentru asigurarea unor activitati desfasurate potrivit normelor in vigoare si la standarde care sa respecte criteriile generale de functionare.

In cap. V din aceste norme se mentioneaza:

Art. 14 Din doi in doi ani expertii contabili judiciari inscrisi in GEJ vor fi evaluati in vederea continuarii activitatii de expertiza contabila judiciara potrivit precizarilor care vor fi transmise de directiile responsabile din cadrul Corpului.

Art. 15 (1) Expertii contabili judiciari sunt obligati sa participe la formele de instruire, perfectionare si reciclare profesionala, prevazute in Programul National  de Dezvoltare Profesionala,  pentru efectuarea a minim 40 de ore pe an de pregatire profesionala, din care 20 de ore de curs, la disciplinele care au tangenta cu activitatea de expertiza contabila judiciara.

(2) Programarea cursurilor de instruire si pregatire profesionala a expertilor contabili judiciari va fi inclusa in Calendarul de dezvoltare profesionala continua al filialei CECCAR, ca anexa separata si va fi urmarita si raportata la termenele din Programul national de dezvoltare profesionala continua.

Art. 16 Pentru asigurarea evidentei pregatirii profesionale a expertilor contabili judiciari si a urmaririi evolutiei profesionale a acestora filialele teritoriale ale Corpului au obligativitatea de a actualiza pentru fiecare expert contabil judiciar Fisa individuala de evidenta a expertului contabil judiciar.

Art. 17 Semestrial, prin grija filialelor se vor organiza instruiri/seminarii cu expertii contabili judiciari cu privire la teme de interes pentru activitatea de expertiza contabila judiciara.

Cap. VI. Obligatiile expertilor contabili judiciari

Art. 18 (1) Expertii contabili judiciari au obligatia de a respecta si indeplini reglementarile emise de Corp, prevederile Codului etic national al profesionistilor contabili si ale Standardului profesional nr. 35.

(2) De asemenea, in exercitarea misiunii lor, expertii contabili judiciari vor aplica regulile procedurale prevazute de Codul de procedura civila si Codul de procedura penala, cu privire la efectuarea expertizelor contabile judiciare dispuse de organele indreptatite la aceasta.

Art. 19 In conformitate cu Regulamentul CECCAR privind auditul de calitate in domeniul serviciilor contabile, expertii contabili judiciari, indiferent de calitate (expert numit sau expert parte) au obligatia sa prezinte rapoartele de expertiza contabila judiciara precum si opiniile separate ale expertilor parte, pentru a fi supuse auditului de calitate.

Cap. VII Radierea expertilor contabili judiciari din GEJ

Art. 20 Expertii contabili judiciari vor fi radiati/suspendati din GEJ in urmatoarele situatii:

-radiati din oficiu, la iesirea din Tablou sau la sesizarea filialelor ca nu si-au indeplinit obligatiile fata de Corp;

-suspendati din oficiu ca urmare a intervenirii unei stari de incompatibilitate, care obliga expertul la trecerea la sectiunea inactivi sau a unei suspendari disciplinare;

-radiati/suspendati la cererea expertului, exprimata in scris in anul in curs pentru anul urmator. Pentru radierea/suspendarea in anul in curs, se poate aproba cererea, de catre conducerea Corpului, numai in cazuri temeinic justificate (incompatibilitate, cauze medicale care presupun repausuri de lunga durata etc);

-nerespectarea obligatiei prevazute la art. 19.


de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
experti contabili judiciarinorme CECCARstandard profesional 35


Data aparitiei: 23 Noiembrie 2011

Votati articolul "Experti contabili. Ce trebuie stiut in legatura cu instruirea si evaluarea acestora":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri





Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

X