email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Semnare bilant contabil in 2013 - Descopera o problema des intalnita!

ProceduriInregistrari si Politici ContabilebilantLegea contabilitatiisituatii financiare

Vom vedea mai jos cum solutionam problema unei societati care a avut un contract cu un contabil pana la data de 25 ianuarie 2013, bilantul fiind depus insa la administratia financiara abia in luna martie. Dupa 25 ianuarie societatea are un nou contabil, astfel ca bilantul depus apare cu semnatura vechiului contabil. Vom stabili astfel in ce masura aceasta neconcordanta poate cauza probleme societatii.

Solutia consultantului:

Potrivit prevederilor art 321 alin (2) din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009 situatiile financiare anuale sunt semnate de persoanele in drept.

Potrivit prevederilor art. 10 alin (1) din Legea contabilitatii 82/1991, republicata, raspunderea pentru organizarea si conducerea contabilitatii la persoanele prevazute la art. 1 alin. (1)-(4) revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligatia gestionarii entitatii respective.
 
Contabilitatea se organizeaza si se conduce, de regula, in compartimente distincte, conduse de catre directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie.

Raspunderea pentru aplicarea necorespunzatoare a reglementarilor contabile revine directorului economic, contabilului-sef sau altei persoane imputernicite sa indeplineasca aceasta functie, impreuna cu personalul din subordine. In cazul in care contabilitatea este condusa pe baza de contract de prestari de servicii, incheiat cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale CECCAR, raspunderea pentru conducerea contabilitatii revine acestora, potrivit legii si prevederilor contractuale.


Potrivit prevederilor art. 28 alin. (10)-(12) din acelasi act normativ, situatiile financiare anuale si raportarile contabile se semneaza de catre directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie.

Situatiile financiare anuale si raportarile contabile pot fi intocmite si semnate de persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania.

In raport cu acest cadru legal se poate concluziona faptul ca, situatiile financiare anuale si raportarile contabile ale persoanelor se intocmesc si se semneaza de catre persoanele care a organizat contabilitatea respectiva, intrucat poarta raspunderea pentru aplicarea reglementarilor contabile. In aceste conditii, apreciez ca semnatura trebuie sa fie a vechiului contabil, intrucat a organizat, condus contabilitatea in perioada de referinta si mai mult a intocmit bilantul contabil.
 

 


de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ProceduriInregistrari si Politici ContabilebilantLegea contabilitatiisituatii financiare


Data aparitiei: 13 Martie 2013

Votati articolul "Semnare bilant contabil in 2013 - Descopera o problema des intalnita!":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X