In cazul in care o societate isi inceteaza activitatea, va trebui sa supunem depunerea situatiilor financiare finale unui regim special. Luam ca exemplu concret cazul unei societati cu obiect de activitate leasing financiar.
In anul 2013 actionarii firmei au hotarat ca incepand cu anul 2014 firma sa-si inceteze activitatea. Astfel, incepand cu data de 01.10.2013, societatea a iesit de sub supravegherea BNR.
Totusi, si in lunile octombrie, noiembrie si decembrie firma a pastrat sistemul contabil, respectiv planul contabil obligatoriu de aplicat pentru societatile care au ca obiect de activitate leasingul finanicar si sunt sub supravegherea BNR. Pentru aceste trei luni firma a renuntat la aplicarea prevederilor BNR referitoare la provizioanele obligatoriu de constituit de catre societatile comerciale care au ca obiect de activitate leasingul financiar.
Se va vedea astfel daca este corect ca situatiile financiare anuale ale anului 2013 sa fie intocmite conform prevederilor BNR (la fel ca cele din anii anteriori), respectiv Ordinul BNR 27/2011.
De asemenea, se va stabili daca auditul financiar trebuie efectuat pentru perioada 01.01.-30.09.2013 sau pentru intreg anul 2013.
Conform art. 4 din Reglementarile contabile conforme cu directivele europene din 27.12.2011 aprobate prin OBNR 27/2011, aceste reglementari se aplica:
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Cartea Verde a Contabilitatii
a) institutiilor financiare nebancare inscrise in Registrul general, potrivit prevederilor Legii nr. 93/2009 privind institutiile financiare nebancare, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) institutiilor de plata care acorda credite legate de serviciile de plata si a caror activitate este limitata la prestarea de servicii de plata, potrivit prevederilor art. 22 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 113/2009 privind serviciile de plata, aprobata, cu modificari si completari, prin Legea nr. 197/2010, cu modificarile si completarile ulterioare;
c) institutiilor emitente de moneda electronica ce acorda credite legate de serviciile de plata si a caror activitate este limitata la emiterea de moneda electronica si prestarea de servicii de plata, conform prevederilor art. 22 din Legea nr. 127/2011 privind activitatea de emitere de moneda electronica;
d) sucursalelor din Romania ale institutiilor straine mentionate la lit. a)-c) ale prezentului alineat;
e) sucursalelor din strainatate ale institutiilor mentionate la lit. a)-c) ale prezentului alineat, persoane juridice romane, denumite in continuare institutii, si
f) Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar (denumit in continuare Fond), infiintat potrivit Ordonantei Guvernului nr. 39/1996 privind infiintarea si functionarea Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Reglementarile se aplica acestor institutii din momentul in care acestea sunt notificate/autorizate sa functioneze de catre Banca Nationala a Romaniei si isi inceteaza aplicabilitatea in momentul in care institutiile in cauza nu mai indeplinesc conditiile prevazute de legislatia in domeniu referitoare la notificare/autorizare ca institutii financiare nebancare, institutii de plata sau institutii emitente de moneda electronica.
Conform art. 4 din OBNR 27/2011, situatiile financiare anuale intocmite de institutiile prevazute la art. 2 sunt auditate statutar potrivit legii.
In cazul prezentat consideram ca, pentru anul 2013, societatea va intocmi situatii financiare conform Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene aprobate prin OBNR 27/2011.
Aceste situatii financiare intocmite pentru anul 2013 vor fi auditate statutar.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro