Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Firma a fost suspendata. Cum corectam erorile?

Data actualizarii: 15 Ianuarie 2014
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ProceduriInregistrari si Politici Contabilecorectare eroriinventarieresuspendarebilantsituatii financiarechitanteOMFP 3055


In cazul firmelor suspendate, se aplica proceduri standard care se pot referi atat la inventariere, cat si corectarea erorilor. Luam ca exemplu o firma care a avut activitatea suspendata pana in iunie 2013.

Pe toata perioda suspendarii nu au fost inregistrate facturile de cheltuieli (extrase, facturi, certificare bilant etc.). In prezent, contabilul intocmeste manualul de politici contabile in care mentioneaza ca sunt considerate erori nesemnificative cele mai mici de 2500 lei. In baza acestuia, inregistreaza facturile din cei 3 ani direct pe cheltuieli.

Se mentioneaza ca firma a avut numai pierdere de la infiintare.

Vom stabili in ce masura s-a procedat corect, daca trebuia facuta inventarierea pentru cei 3 ani si daca trebuiau facute deciziile privind formularele contabile la inceputul fiecarui an.

OMFP 3055/2010 la punctul 63, alin. (6) precizeaza:

"Erorile nesemnificatice aferente exercitiilor financiare precedente se coreteaza, de asemenea, pe seama rezultatului reportat.. Totusi, pot fi corectate pe seama contului de profit si pierdere erorile nesemnificative.

Erorile nesemnificative sunt cele de natura sa nu influenteze informatiile financiar contabile.(…)
Analizarea daca o eroare este semnificativa sau nu se efectueaza in context , avand in vedere natura sau valoarea individuala sau cumulata a elementelor"
 
Avand in vedere cele de mai sus dar si principiul independentei exercitiilor consider ca inregistrarile ce presupuneau cheltuieli sau venituri (facturile sau dobanzile din extrase) ar fi trebuit corectate pe seama rezultatului reportat, iar celelalte (plati efective de ex.) se pot corecta in exercitiul curent cand au fost descoperite. Chiar daca primele nu depasesc pragul de semnificatie, este vorba mai mult despre natura lor si mai putin despre valoare.
 
 In ceea ce priveste inventarierea, OMFP 2861/2009 prevede:

(1) In temeiul prevederilor Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, entitatile au obligatia sa efectueze inventarierea elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii detinute, la inceputul activitatii, cel putin o data in cursul exercitiului financiar pe parcursul functionarii lor, in cazul fuziunii sau incetarii activitatii, precum si in urmatoarele situatii:

a) la cererea organelor de control, cu prilejul efectuarii controlului, sau a altor organe prevazute de lege;
b) ori de cate ori sunt indicii ca exista lipsuri sau plusuri in gestiune, care nu pot fi stabilite cert decat prin inventariere;
c) ori de cate ori intervine o predare-primire de gestiune;
d) cu prilejul reorganizarii gestiunilor;
e) ca urmare a calamitatilor naturale sau a unor cazuri de forta majora;
f) in alte cazuri prevazute de lege."
Deci situatia inactivitatii temporare nu este una care sa excluda firma de la aceasta obligatie. Mai ales atata timp cat ati depus Situatii financiare in aceasta perioada iar evaluarea elementelor in Bilant se face in urma rezultatelor inventarierii.
 
In ce priveste formularele contabile (facturi si chitante), precizam:

- firma nu avea voie sa emita facturi oricum in perioada suspendarii, dat fiind ca nu are voie sa obtina venituri cand se afla in aceasta situatie;

- in cazul in care a fost necesar sa emita chitante - pentru incasarea de ex. a unei creante anterioare datei suspendarii activitatii - atunci puteti reface decizia pentru acestea acum.

Daca nu a fost nevoie sa fie utilizate in perioada suspendarii, atunci nu aveti obligatia sa faceti aceste decizii.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X