email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Dosarul preturile de transfer. Noi obligatii din 2017.

dosar preturi de transferdosarul preturilor de transfer 2017preturi de transfer 2017Ordinul 442/2016

Odata cu reglementarile valabile inca din acest an, companile au obligatia de a prezenta din 2017 dosarul preturilor de transfer fara a depasi termenul declaratiei de impozit pe profit.

In ce priveste preturile de transfer, vom tine cont de Ordinul 442/2016 referitor la prevederile aplicabile contribuabililor mari, mijlocii si mici.

Inainte de a prezenta prevederile prevederi aplicabile contribuabililor mari, mijlocii si mici referitoare la preturile de transfer, in contextul Ordinului 442/2016, reamintim acele definitii date de legislatia de preturi de transfer in Romania:

Normele metodologice la art. 7 din Codul fiscal

"Se considera ca o persoana controleaza in mod efectiv o persoana juridica daca stabileste faptul ca, atat din punct de vedere faptic, cat si legal, prin utilizarea informatiilor si/sau a documentelor, administratorul/personalul de conducere, are capacitatea de decizie asupra activiatii persoanei juridice vizate, prin incheierea de tranzactii cu alte persoane juridice care sunt sub controlul aceluiasi administrator/personal de conducere sau ca persoana de conducere din cadrul persoanei juridice este actionar sau administrator in cadrul persoanei juridice vizate."

"Pentru justificarea controlului exercitat in mod efectiv sunt luate in considerare contractele incheiate intre persoanele vizate de drepturile atribuite prin: acte constitutive ale persoanelor juridice, procuri, contracte de munca sau de prestari de servicii".

Codul de procedura: art. 108: Obligatia de a conduce evidenta fiscala

(2) In vederea documentarii respectarii principiului valorii de piata, contribuabilul/platitorul care desfasoara tranzactii cu persoane afiliate are obligatia sa intocmeasca dosarul preturilor de transfer. La solicitarea organului fiscal central competent contribuabilul/platitorul are obligatia de a prezenta dosarul preturilor de transfer.

Cuantumul tranzactiilor pentru care contribuabilul/platitorul are obligatia intocmirii dosarului preturilor de transfer, termenele pentru intocmirea acestuia, continutul dosarului preturilor de transfer, precum si conditiile in care se solicita acesta se aproba prin ordin al presedintelui ANAF.

Noile obligatii valabile din 2017! Ordinul 442/2016 - prevederi aplicabile contribuabililor mari

Contribuabilii mari sunt obligati sa inctomeasca anual, pana la data depunerii declaratiei de impozit pe profit, dosarul preturilor de transfer, daca tranzactiile desfasurate cu persoanele afiliate depasesc oricare dintre urmatoarele praguri de semnificatie:

- 200.000 euro, in cazul dobanzilor inregistrate cu serviciile financiare;
- 250.000 euro, in cazul serviciilor prestate/primite
- 350.000 euro, in cazul tranzactiilor privind achizitii/vanzari de bunuri corporale sau necorporale

Dosarul poate fi solicitat: in cadrul unei inspectii fiscale sau pentru stabilirea unei stari de fapt.
Termenul de prezentare: este de maximum 10 zile calendaristice de la data solicitarii.

Ordinul 442/2016 - prevederi aplicabile in general contribuabililor mijlocii si mici

Contribuabilii mari ale caror tranzactii nu ating pragurile de semnificatie anterior mentionate, precum si contribuabilii mijlocii si mici vor intocmi dosarul preturilor de transfer la cererea autoritatilor fiscale, daca tranzactiile anuale cu persoanele afiliate depasesc urmatoarele praguri de semnificatie:

- 50.000 euro, in cazul dobanzilor inregistrate cu serviciile financiare;
- 50.000 euro, in cazul serviciilor prestate/primite;
- 100.000 euro, in cazul tranzactiilor privind achiziitii/vanzari de bunuri corporale sau necorporale

Contribuabilii care desfasoara tranzactii cu persoane afiliate cu o valoare totala anuala sub pragurile de semnificatie prezentate mai sus vor documenta respectarea principiului valorii de piata conform regulilor generale prevazute de reglementarile financiar-contabile si fiscale in vigoare.


Dosarul poate fi solicitat: in cadrul unei inspectii fiscale.
Termenul de prezentare: este de intre 30 si 60 de zile calendaristice de la data solicitarii cu posibilitatea de prelungire o singura data cu cel mult 30 de zile.

Retineti, totodata, ca inca din acest an discutam deja de aplicarea prevederilor din Liniile directoare privind preturile de transfer emise de OCDE pentru societatile multinationale si administratiile fiscale. Vom tine cont, asadar, si de planul BEPS cu cele 15 actiuni.

In legislatia din Romania, retinem ca modificari importante, obligatia intocmirii dosarului preturilor de transfer, fara a mai astepta o cerere emisa de ANAF in aceasta privinta. Modificarile au fost aduse odata cu Legea 207/2015 privind Codul de Procedura fiscala.

Directiva UE – BEPS urmareste implementarea raporturilor si coordonarea recomandarilor emise de OCDE la nivelul tarilor europene. Desi Romania poate fi considerata un "early adopter" (deci la nivel de incepator), exista mai multe aspecte la care trebuie sa fim atenti cand discutam de preturile de transfer (sa avem in vedere si principiile dupa care ne ghidam, precum si liniile directoare din Codul fiscal).

IMPORTANT! Aspecte de care sa tinem cont:

- e importanta revizuirea tranzactiilor cu grupul in perioada urmatoare
- nu va mai fi suficienta o analiza doar din perspectiva autoritatilor din Romania
- inspectiile fiscale vor fi orientate catre continutul dosarului preturilor de transfer (va trebui sa cunoasteti temeinic legislatia si structura tranzactiilor, venind cu argumente solide in acest sens)

Nota: obligatia de a intocmi dosarul preturilor de transfer: pentru marii contribuabili, pana la data depunerii declaratiei anuala de impozit pe profit

Se impun reguli antifragmentare care vor tine cont de contextul general. Asa cum a fost dat ca exemplu in cadrul conferintei amintite, o companie cu depozit care apartine unei entitati, cu personal care apartine unei alte entitati va fi analizata din perspectiva mai larga. Practic, vor fi mai rare situatiile in care functioneaza astfel de societati cu o structura distribuita catre mai multe entitati.

Actiunea 13 din cadrul planului BEPS, actiune referitoare la documentatia preturilor de transfer, recomanda o abordare structurata asupra acestei documentatii.

De asemenea, documentele de tip "master file" si documentatia locala vor fi furnizate direct administratiilor fiscale.

Ca efecte asupra companiilor, Arcadie Parfenie, Tax Senior Manager, EY Romania, a amintit la inceputul anului, intr-o conferinta de specialitate, urmatoarele modificari:

- actualizarea documentatiei de preturi de transfer
- evaluarea stadiului de pregatire a CbCR (country by country reporting/"raportul tara cu tara"_
- implementarea unei solutii de raportare durabila
- transparenta informatiilor
- evaluarea riscurilor in functie de rezultatele raporturilor CbCr

De asemenea, amintim aici si actiunea 6 denumita "Standarde minime". Se aplica astfel:

- noi prevederi anti-abuz: abordare combinata a testului privind scopul principal (PPT) si clauza limitarii beneficiilor (LOB)/Exclusiv testul PPT/clauza LOB, completat de reguli specificie care vizeaza conduita mecanismelor de finantare

- definirea criteriului "activitate substantiala" – folosit atunci cand se determina daca un regim fiscal este nociv

- imbunatatirea transparentei economice – cadru pentru schimbul automat obligatoriu de informatii fiscale

In Lantul de productie/distributie, prin actiunile 8-10 se doreste alinirea rezultatelor cu crearea de valoare:
- reguli modificate privind aplicarea principiului pretului de piata
- noua verisune a capitolului VI din liniile directoare OCDE
-acorduri de contributie la costuri
- servicii intragrup cu valoare adaugata redusa

CLICK AICI PENTRU DOSAR COMPLET PRETURI DE TRANSFER: Control fiscal, intocmirea dosarului si nerespectarea principiului valorii de piata.


Prevederi Noul Cod de procedura fiscala la Art. 108 alin. (2):

"In vederea documentarii respectarii principiului valorii de piata contribuabilul/platitorul care desfasoara tranzactii cu persoane afiliate are obligatia sa intocmeasca dosarul preturilor de transfer. La solicitarea organului fiscal central competent contribuabilul/platitorul are obligatia de a prezenta dosarul preturilor de transfer. Cuantumul tranzactiilor pentru care contribuabilul/platitorul are obligatia intocmirii dosarului preturilor de transfer, termenele pentru intocmirea acestuia, continutul dosarului preturilor de transfer, precum si conditiile in care se solicita acesta se aproba prin ordin al presedintelui ANAF."


Nota: Pentru Legislatie preturi de transfer si procedura amiabila, ANAF a creat o pagina distincta pe care o puteti consulta aici.
 

 


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
dosar preturi de transferdosarul preturilor de transfer 2017preturi de transfer 2017Ordinul 442/2016


Data aparitiei: 05 Decembrie 2016

Votati articolul "Dosarul preturile de transfer. Noi obligatii din 2017.":
Rating:

Nota: 3.13 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri





Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X