email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANAF a inceput sa trimita notificari catre firmele care nu au folosit e-Factura

ANAF a inceput sa trimita notificari catre firmele care nu au folosit e-Factura
e-facturanotificari anafsanctiuni e-factura

ANAF a inceput sa trimita notificari prin intermediul Spatiului Privat Virtual (SPV) catre firmele pe care le considera ca ar fi trebuit sa utilizeze e-Factura, insa nu au transmis nicio factura prin sistemul electronic pana in acest moment. Aceasta actiune a fost confirmata si prin intermediul platformelor de socializare, unde au fost postate informatii referitoare la acest demers al ANAF.

Prin trimiterea notificarilor catre contribuabilii care nu au utilizat RO e-Factura, ANAF isi propune sa incurajeze adoptarea acestui sistem, in conformitate cu prevederile legislative in vigoare. Aceste notificari au ca scop sa informeze contribuabilii cu privire la obligatia de a utiliza sistemul RO e-Factura si sa ii indemne sa isi ajusteze practicile in conformitate cu aceasta cerinta.

“Urmare a analizei efectuate la nivelul institutiei noastre, pe baza datelor aferente lunii ianuarie 2024, s-a constatat ca nu ati raportat in Sistemul National de Facturare Electronica – RO e-Factura”, se arata in notificare.

In paralel cu acest demers, documentul mentioneaza si termenele de transmitere a facturilor, subliniind importanta respectarii acestora pentru a evita eventualele sanctiuni. 

Potrivit unui proiect recent de OUG, pana la data de 31 mai 2024 nu se vor aplica sanctiuni pentru nerespectarea obligatiilor referitoare la transmiterea prin sistem a facturilor in termenul stabilit. Astfel, conform acestui proiect, termenul pentru aplicarea sanctiunilor este extins de la 31 martie 2024 la 31 mai 2024. 

Bolos: "Tin sa ii incurajez pe toti cei care nu utilizeaza e-Factura sa profite de timpul suplimentar pentru a se adapta la noile reglementari"

In continuare, redam mesajul ministrului postat pe pagina de Facebook:

"Inca de la inceputul implementarii sistemului RO e-Factura am pus accent pe o colaborare stransa si transparenta cu antreprenorii.

Nu am exclus ca va fi nevoie de imbunatatiri, tocmai de aceea ne-am angajat sa fim flexibili si receptivi la feedback. Dovada ca reprezentantii mediului de afaceri au participat la sedintele noastre si au venit cu propuneri valoroase, care s-au si implementat de-a lungul timpului.

O noua decizie care reflecta acest angajament este ca am propus extinderea cu 2 luni a perioadei in care nu se aplica sanctiuni pentru cei care nu folosesc sistemul. Am pus astazi in consultare actul normativ care reglementeaza acest aspect, pentru a fi adoptat in urmatoarea sedinta de Guvern.

Asadar, cei care nu tin cont de termenul-limita de 5 zile lucratoare pentru transmiterea facturilor in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, vor fi sanctionati de la 1 iunie 2024.

Este o prelungire solicitata de mediul de afaceri, pentru a permite persoanelor impozabile sa isi continue adaptarea procedurilor/sistemelor pentru transmiterea facturilor. Cu aceasta ocazie, tin sa ii incurajez pe toti cei care nu utilizeaza e-Factura sa profite de timpul suplimentar pentru a se adapta la noile reglementari, care au intrat in vigoare inca de la 1 ianuarie.

Tot astazi, am trimis indrumari in SPV care cuprind pasii de facut pentru utilizarea sistemului catre toti cei care nu au raportat facturi pana acum."

Foto: pexels.com


de Alina Ilie

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
e-facturanotificari anafsanctiuni e-factura


Data aparitiei: 25 Martie 2024
Ultima actualizare: 26 Martie 2024

Votati articolul "ANAF a inceput sa trimita notificari catre firmele care nu au folosit e-Factura":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X