email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DOSAR PRETURI DE TRANSFER: Control fiscal, intocmirea dosarului, nerespectarea principiului valorii de piata, riscuri

preturi de transferOrdinul 442/2016dosarului pretuluighidul preturilor de transfercontrol preturitranzactii

In cuprinsul dosarului de mai jos am inclus toate analizele intocmite de Contabilul.ro si de specialistii sai in domeniul preturilor de transfer. Tratam, asadar, in prima parte, legislatia valabila din acest an in ce priveste preturile de transfer, va punem la dispozitie si un infografic pe aceasta tema si consultam, in a doua parte a acestui articol, analizele specialistilor pe aceasta: "Consecintele efectuarii de tranzactii cu persoane afiliate fara respectarea principiului valorii de piata", "Justinian Cucu: Obligatia de furnizare a documentelor necesare intocmirii dosarului preturilor de transfer" si "Specialistul raspunde: Raporturi de afiliere si obligativitatea intocmirii dosarului preturilor de transfer".

Atentie! Ordinul 442/2016 modifica politica preturilor de transfer. Noile obligatii din 2016

In ce priveste preturile de transfer, in context mai larg, inainte de a prezenta Ordinul 442/2016, trebuie amintita si revolutia BEPS (Erodarea Bazei Impozabile si Transferul Profiturilor/ Base Erosion and Profit Shifting). Odata cu finalizarea planului de actiune BEPS in toamna anului trecut, s-au stabilit mai multe actiuni care ar trebui implementate treptat.

Continuarea aici.

 

Preturi de transfer. Ordinul 442/2016 - prevederi aplicabile contribuabililor mari, mijlocii si mici

Inainte de a prezenta prevederile prevederi aplicabile contribuabililor mari, mijlocii si mici referitoare la preturile de transfer, in contextul Ordinului 442/2016, reamintim acele definitii date de legislatia de preturi de transfer in Romania.

Ordinul 442/2016 - prevederi aplicabile contribuabililor mari

Contribuabilii mari sunt obligati sa inctomeasca anual, pana la data depunerii declaratiei de impozit pe profit, dosarul preturilor de transfer, daca tranzactiile desfasurate cu persoanele afiliate depasesc oricare dintre urmatoarele praguri de semnificatie:

- 200.000 euro, in cazul dobanzilor inregistrate cu serviciile financiare;
- 250.000 euro, in cazul serviciilor prestate/primite


- 350.000 euro, in cazul tranzactiilor privind achizitii/vanzari de bunuri corporale sau necorporale

Ordinul 442/2016 - prevederi aplicabile in general contribuabililor mijlocii si mici

Contribuabilii mari ale caror tranzactii nu ating pragurile de semnificatie anterior mentionate, precum si contribuabilii mijlocii si mici vor intocmi dosarul preturilor de transfer la cererea autoritatilor fiscale, daca tranzactiile anuale cu persoanele afiliate depasesc urmatoarele praguri de semnificatie:

- 50.000 euro, in cazul dobanzilor inregistrate cu serviciile financiare;
- 50.000 euro, in cazul serviciilor prestate/primite;
- 100.000 euro, in cazul tranzactiilor privind achiziitii/vanzari de bunuri corporale sau necorporale.

Continuarea aici.

 

Zoom fiscal: Cum se desfasoara un control in sfera preturilor de transfer?

In cadrul unui raport recent, au fost prezentate etapele din cadrul unui control in sfera preturilor de transfer, precum si riscurile la care se supun companiile care incalca legea.

Retinem, inainte de toate, ca de la 1 ianuarie 2016 se aplica prevederile Ordinului 442/2016. Termenul de prescriptie va incepe sa curga de la data de 1 iulie a anului urmator celui pentru care se datoreaza obligatia fiscala => perioada de prescriptie se mareste.

Termenul de prescriptie va fi de 5 ani pentru toti contribuabilii, nu doar pentru cei mari.

Termenul de prezentare al dosarului de preturi de transfer:

La cerere: intre 30 si 60 de zile calendaristice, cu posibilitatea prelungirii cu o perioada de cel mult 30 de zile calendaristice.

Urmare a obligativitatii: maximum 10 zile calendaristice de la data solicitarii.

Dintre riscuri, amintim:

- Amenzile pentru neprezentarea unei documenattii complete de preturi de transfer (12.000 - 28.000)
- Ajustari de venituri/cheltuieli efectuate de autoritatile fiscale
- Anularea pierderilor fiscale cumulate.

Continuarea aici.

 

Obligativitatea intocmirii dosarului preturilor de transfer. Cum procedam?

In cele ce urmeaza, stabilim in ce conditii in anul 2016 este obligatoriu sa intocmim dosarul preturilor de transfer, cu mentiunea ca in perioadele trecute dosarul preturilor de transfer se intocmea doar la cererea autoritatilor fiscale.


AICI puteti consulta un INFOGRAFIC creat special pentru dvs. in ce priveste obligatiile aferente PRETURILOR DE TRANSFER in 2016, alaturi de un material cuprinzator pe aceeasi tema.

Art. 108 alin 2 din Codul de procedura fiscala, stabileste faptul ca societatile au obligatia sa intocmeasca dosarul preturilor de transfer, mai jos redat:

"In vederea documentarii respectarii principiului valorii de piata contribuabilul/platitorul care desfasoara tranzactii cu persoane afiliate are obligatia sa intocmeasca dosarul preturilor de transfer. La solicitarea organului fiscal central competent contribuabilul/platitorul are obligatia de a prezenta dosarul preturilor de transfer. Cuantumul tranzactiilor pentru care contribuabilul/platitorul are obligatia intocmirii dosarului preturilor de transfer, termenele pentru intocmirea acestuia, continutul dosarului preturilor de transfer, precum si conditiile in care se solicita acesta se aproba prin ordin al presedintelui ANAF".
Detaliile privind pragurile de la care devine obligatoriu dosarul, termenele de depunere si continutul acestuia sunt stabilite prin Ordinul ANAF 442/2016,

Continuarea aici.


Consecintele efectuarii de tranzactii cu persoane afiliate fara respectarea principiului valorii de piata

Intre persoane afiliate, pretul la care se transfera bunurile corporale sau necorporale ori se presteaza servicii reprezinta pret de transfer.

Tranzactiile intre persoane afiliate se realizeaza conform principiului valorii de piata.

In cadrul unei tranzactii, al unui grup de tranzactii intre persoane afiliate, organele fiscale pot ajusta, in cazul in care principiul valorii de piata nu este respectat, sau pot estima, in cazul in care contribuabilul nu pune la dispozitia organului fiscal competent datele necesare pentru a stabili daca preturile de transfer practicate in situatia analizata respecta principiul valorii de piata, suma venitului sau a cheltuielii aferente rezultatului fiscal oricareia dintre partile afiliate pe baza nivelului tendintei centrale a pietei.

Continuarea aici.

 

In premiera: ghidul complet al preturilor de transfer in format VIDEO

Dosarul preturilor de transfer a devenit obligatoriu pentru o mare parte dintre contribuabili, de la 1 ianuarie 2016. Nu e de mirare ca ANAF demareaza tot mai multe actiuni de control care vizeaza in mod exclusiv existenta acestui document.

Lipsa dosarului preturilor de transfer se sanctioneaza cu amenda de pana la 14.000 de lei!

Acum aveti acces, in premiera absoluta, la un curs video in care sunt prezentate, pe larg, toate informatiile esentiale cu privire la preturile de transfer.

Continuarea aici.

 

Justinian Cucu: Obligatia de furnizare a documentelor necesare intocmirii dosarului preturilor de transfer

 

O societate a fost preluata in luna ianuarie 2015 de la o companie straina (firma-mama) care avea in Romania un grup de firme (dintre care si firma X). Atunci cand s-a facut preluarea nu s-a solicitat dosarul preturilor de transfer din anii in care X facea parte din grupul de firme si existau multe tranzactii intre aceste firme. S-a constatat ca acest dosar nu se afla in posesia societatii. In cazul unui eventual control firma X nu are ce prezenta.

Se poate solicita in mod legal fostei companii-mama sa puna la dispozitie acest dosar sau trebuie facut in baza documentelor de acum 4-5 ani?

Iata raspunsul oferit de Justinian Cucu - Jurist si expert in proceduri fiscale:

Firma la care lucrez a fost preluata in ian. 2015 de la o companie straina(firma mama), care avea in Romania un grup de firme (dintre care si firma noastra). Atunci cand s-a facut preluarea nu s-au solicitat dosarul preturilor de transfer din anii in care faceam parte din grupul de firme si existau multe tranzactii intre aceste firme si s-a constatat ca acest dosar nu se afla in posesia noastra.In cazul unui eventual control nu am ce sa prezint. As putea solicita in mod legal (pentru ca nu sunt foarte prietenosi) fostei companii mama sa-mi puna la dispozitie acest dosar sau trebuie sa-l fac bazandu-ma pe documentele de acum 4-5 ani.

Continuarea aici.

 

Specialistul raspunde: Raporturi de afiliere si obligativitatea intocmirii dosarului preturilor de transfer

 

In ce priveste Ordinul 442/2016 "Intocmirea dosarului pretului de transfer", stabilim mai jos care este tratamentul relatiei intre afiliati avand in vedere:

1. Persoana juridical A (contribuabil mijlociu in 2016)
- asociat persoana fizica a - 33%
- asociat persoana fizica b - 17%
- asociat persoana fizica c - 50%

2. Persoana juridica B (contribuabil mic)
- asociat persoana fizica a - 50%
- asociat persoana fizica b - 50%

3. Persoana juridical C (contribuabil mic)
- asociat persoana juridica b - 80%
- asociat pesoana fizica b - 20%

4. Persoana juridica D (UE)

Continuarea aici.

 


de Miruna Petrache

NOUTATI Contabile 2024

Stiati ca lipsa politicilor si procedurilor contabile este amendadata cu pana la 4.000 lei?


Comandati chiar acum pachetul complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile!

In plus, beneficiati de TRANSPORT GRATUIT pentru cumparaturi a caror valoare depaseste 247 lei (TVA inclusa)!

Pachet Complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile cuprinde:

  Stick Manual de politici contabile (100% editabil)
  Stick Proceduri contabile pentru societati comerciale (100% editabil)

Grabiti-va sa comandati ACUM pachetul dvs. cu politici si proceduri contabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
preturi de transferOrdinul 442/2016dosarului pretuluighidul preturilor de transfercontrol preturitranzactii


Data aparitiei: 06 Iunie 2016
Ultima actualizare: 07 Iulie 2016

Votati articolul "DOSAR PRETURI DE TRANSFER: Control fiscal, intocmirea dosarului, nerespectarea principiului valorii de piata, riscuri":
Rating:

Nota: 3.75 din 5 din 8 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X