email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor
intreprinderi legateimpozit microconditii micro 2024

Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana.

In cele ce urmeaza, va prezentam anuntul ANAF referitor la comunicarea mentiunilor privind aplicarea/iesirea din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor.

"Pentru analiza stabilirii plafonului de 500.000 euro in cazul „intreprinderilor legate” avand in vedere modificarile propuse privind „intreprinderile legate” din proiectul de Ordonanta de Urgenta privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative, aflat pe site-ul Ministerului Finantelor din 13 martie 2024, urmeaza ca Ministerul Finantelor sa propuna prorogarea termenului prevazut la art. 55 alin. (2) si la alin. (5) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru comunicarea catre organele fiscale a mentiunilor privind aplicarea/iesirea din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, de la data de 31 martie 2024 la data de 15 aprilie 2024, inclusiv."

Definitia intreprinderilor legate

Va reamintim ca in data de 13 martie, Ministerul Finantelor a propus un proiect de ordonanta de urgenta pentru clarificarea criteriilor conform carora doua firme sunt legate.
Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024. 

Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin. 1) din Codul fiscal. 

Intreprinderi legate: noile reguli

Conform proiectului de OUG, se elimina trimiterea la Legea nr. 346/2004 si se introduce definirea intreprinderilor legate direct in Codul Fiscal. 

Asadar, art. 47 alin. 1^1 din Codul fiscal se va modifica si va avea urmatorul cuprins:

(1^1) In aplicarea prevederilor alin. 1) lit. c) limita privind veniturile realizate, se verifica luand in calcul veniturile realizate de persoana juridica romana, cumulate cu veniturile intreprinderilor legate cu aceasta. In sensul prezentului aliniat, persoana juridica romana care verifica conditia de la alin. 1) lit. c) este legata cu o alta persoana, daca exista oricare dintre urmatoarele raporturi:

a) persoana juridica romana detine la cealalta persoana juridica romana, direct si/sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot sau are dreptul de a numi sau de a revoca majoritatea membrilor consiliului de administratie, de conducere ori de supraveghere ale/ai celeilalte persoane juridice romane;

b)  persoana juridica romana detine la persoana juridica romana care verifica conditia, direct si/sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot sau are dreptul de a numi sau de a revoca majoritatea membrilor consiliului de administratie, de conducere ori de supraveghere ale/ai persoanei juridice romane;

c) persoana juridica romana este legata cu o alta persoana juridica romana daca o persoana detine, in mod direct si/sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot sau are dreptul de a numi sau de a revoca majoritatea membrilor consiliului de administratie, de conducere ori de supraveghere atat la prima persoana juridica, cat si la cea de-a doua persoana juridica;

d) actionarul/asociatul persoanei juridice romane care detine, direct si/sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot ale acestei persoane juridice romane desfasoara activitate economica prin intermediul unei persoane fizice autorizate/intreprinderi individuale/intreprinderi familiale/altei forme de organizare a unei activitati economice, fara personalitate juridica, autorizata potrivit legilor in vigoare. In acest caz, veniturile persoanei fizice autorizate/intreprinderii individuale/ intreprinderii familiale, altei forme de organizare a unei activitati economice fara personalitate juridica,  autorizata potrivit legilor in vigoare,  inregistrate potrivit reglementarilor contabile aplicabile, se cumuleaza cu cele realizate de persoana juridica romana/alte intreprinderi legate;

e) pentru incadrarea in conditia privind nivelul veniturilor realizate de ”intreprinderile legate”, in vederea aplicarii limitei de prevazuta la art. 47 alin. 1) lit. c), se iau in calcul elementele care constituie baza impozabila  prevazuta la art. 53.

Atentie! Pentru a se aplica, proiectul de OUG trebuie adoptat de Guvern si publicat in Monitorul Oficial. 

Foto: pixabay.com


de Alina Ilie

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
intreprinderi legateimpozit microconditii micro 2024


Data aparitiei: 18 Martie 2024
Ultima actualizare: 28 Martie 2024

Votati articolul "ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X