email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Editorialul zilei: A fi sau a nu fi sincer

liviu plesoianu

N-am ce face! Stiu ca subiectul asta a fost dezbatut de miliarde de ori in trecut. Proximitatea unui anumit eveniment din viata mea ma determina insa a relua o tema la fel de veche precum umanitatea.

Putina lume cunoaste adevaratul inteles al zicerii lui Aristotel: Omul este un animal politic.. Afirmatia asta n-are nici o treaba, de fapt, cu politica. Ma rog, cu ceea ce se intelege la momentul actual prin politica. Cand se referea la animalul politic, Aristotel avea in vedere polisul, orasul antic grecesc, cu alte cuvinte societatea umana. De aceea, termenul de animal politic, tradus in acceptiunea contemporana, inseamna mai mult animal social.

Omul este animal social, el nu poate supravietui, ca om adevarat, in lipsa relatiilor cu lumea, cu oamenii din jurul sau. Pentru a fi om in deplinatatea sa, el are nevoie de contact, de apropiere, de interconectivitate. Omul nu e om decat atunci cand intra in legatura cu un alt om.

Dar merita, oare, sa sacrifici orice principiu, orice convingere a ta pentru a ramane in relatie cu acei oameni de care te leaga mai presus de toate sentimentul minunat al prieteniei? Ce mai ramane din puritatea acestui cadou facut umanitatii de catre zei atunci cand, pentru a-l pastra, ucizi in tine si, implicit, in lume alta calitate esentiala care ne defineste la un nivel mai inalt sinceritatea?

De fapt, se mai poate, in general, vorbi de prietenie atunci cand sinceritatea a murit? Ii mai esti unui om prieten atunci cand refuzi sa-i spui ceea ce crezi si ceea ce vezi? Temandu-te ca, altminteri, se va indeparta de tine si va inceta sa te mai considere prieten?

Am intalnit, pana in prezent, extrem de putini oameni care nu se tem sa spuna adevarului pe nume (chiar daca, de cele mai multe ori, este doar adevarul lor). Invatam inca din copilarie ca a spune adevarul poate avea urmari grave.

Pe de o parte, copilul este incurajat sa spuna mereu adevarul. Pe de alta, atunci cand il spune, este de cele mai multe ori pedepsit, de parinti, de invatatori, de profesori, de toata lumea. Motiv pentru care, foarte repede, invata sa fie diplomat, sa se ascunda in spatele unor raspunsuri prefabricate pentru a-si salva (la propriu, din pacate) pielea.

Cel mai greu imi este sa constat cum oameni dezinvolti si liberi in gandire se transforma, pe masura ce inainteaza in varsta, in roci rigide si pietre de moara.


Oameni pe care ii considerai apogeul in materie de naturalete, sinceritate si autenticitate ti se reveleaza, dintr-o data, intr-o noua lumina. Erau, intr-adevar, sinceri. Insa numai in ceea ce ii priveste pe ceilalti. O singura incursiune ceva mai piezisa pe taramurile egoului lor cutremura dintr-o data intreaga relatie. Cu alte cuvinte: Suntem prieteni foarte buni, dar ai mare grija ce imi spui despre mine!...

Liviu Plesoianu
liviup@rs.ro

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
liviu plesoianu


Data aparitiei: 19 Octombrie 2009

Votati articolul "Editorialul zilei: A fi sau a nu fi sincer":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X