email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Editorialul de Weekend: Cultul mizeriei la romani

liviu plesoianu

Nu, nu este vorba despre gunoaiele aruncate pe fereastra apartamentului sau din goana autoturismului. Nici de refuzurile organice placute, se pare, atat de mult de stapanii de caini. Cu toate ca ar merita scris si despre absenta cultului curateniei la romani, vreau sa atrag atentia aici asupra unei alte probleme.

Cultul mizeriei, la care ma refer, are a face cu deja un loc comun al cinematografiei romanesti. Este vorba despre agasanta, cel putin pentru mine, rotire a carului de filmare in jurul tomberonului de gunoi. Aproape tot ceea ce apare in filmele romanesti post-decembriste tine de un soi de satisfactie a mucegaiului, de o preferinta cvasipatologica pentru urat.

Aproape fara exceptie, filmele mari romanesti, din 90 si pana astazi, filmele plimbate si premiate pe la renumitele festivaluri internationale de cinematografie sunt creatii care se incapataneaza sa nu prezinte nimic altceva decat patologia urbana, ghena si Gheena romaneasca.

O promiscuitate ubicua inteleneste tot si le arunca pe toate intr-un amestec sordid de neputinta, nepasare si suflet negru. Daca ar fi ca un strain sa isi faca o impresie despre Romania si despre romani avand la dispozitie exclusiv filmele romanesti din ultimii 15 ani, nu ar putea ajunge decat la o singura concluzie: de tara asta trebuie sa te feresti ca de dracu in persoana!

Asa ca nu pot sa ma feresc de urmatoarea dilema: sa ma bucure sau nu succesul fabulos al unui film precum Moartea domnului Lazarescu? Sa fii satisfacut ca un produs cinematografic romanesc este apreciat si vandut atat de bine? Sau sa-ti provoace tristete realitatea pe care o infatiseaza lumii celei mari?

N-am sa ader niciodata la cea mai crasa tampenie vreodata nascocita pe taramul teoretizarilor culturale: arta programatica. Nu cred in a te stradui sa creezi cu scopul precis de a produce un anumit efect, o anume miscare. De asemena, nu cred nici in renumitul dicton Arta pentru arta. Adevarul este ca de obicei? undeva la mijloc. Arta pentru arta ar presupune ca nu vrei sa transmiti nimic personal, ideatic. Ca ceea ce creezi e bun creat si atat.

In vreme ce, la polul opus, arta programatica isi propune sa foloseasca toate mijloacele cultural-artistice pentru a influenta cu orice chip, pentru a ajunge la niste rezultate sociale bine stabilite dintru bun inceput. In realitate, adevarata creatie nu are nimic in comun cu nici una dintre aceste doua extreme. Lira, stiloul sau penelul nu se misca singure, fara aport subiectiv. Dar nu trebuie nici sa devina instrument propagandistic.

Ca atare, nu cred deloc ca ar fi bine ca regizorii romani sa isi propuna (sau sa li se propuna) turnarea unor filme din care sa nu reiasa decat binele, frumosul si purul romanesc. Ar fi ceva ce ar aduce izbitor de mult si de neplacut cu tipul filmului ceausist, de trista amintire, care nu avea permisiunea de a prezenta decat realitatile votate in plenul Congresului.

In acest sens, pot sa inteleg si predilectia pentru mizerie a filmelor romanesti de dupa Revolutie. Aceasta are doua surse pricipale: eliberarea din chingile propagandistice si doctrinare impuse de regimul dictatorial, precum si abordarea cinematografiei din perspectiva unui neorealism radical. Ambele orientari imi par insa eronate. Nu cred nici ca eliberarea are ceva in comun cu scufundarea in alte obsesii, de pol opus, nici ca realismul ca gen cultural are prea multe lucruri in comun cu realitatea.

Imi e cu neputinta sa intrezaresc realitatea romaneasca printre maldarele de benzi pe care se inghesuie inregistrarile intunecarii si ale disoulutiei noastre. Nu un patriotism desuet si reactionar, ci chiar un realism nedisimulat ma obliga sa observ, intr-un film precum Moartea domnului Lazarescu, un simptom de boala nationala. Punem ingrozitor de mult accent pe ceea ce e rau cu noi, pe ceea ce nu ne merge bine. Nici de-ai dracu n-am da, ca prima informatie intr-un ziar sau intr-un buletin de stiri, o relatare despre un eveniment fericit, despre o reusita individuala sau colectiva. Avem prea mult impresia ca a prezenta corect realitatea e a sinonim cu a ne concentra exclusiv pe noroi.

Da! Noroiul e realitate. Atata vreme cat calcam in el si ne murdarim pantofii, e clar ca e realitate. Insa tot din noroi se naste si nufarul, tot din namol prinde viata si floarea de lotus. Pe astea nu le mai vedem! Suntem atat de captivati de noroi incat nu mai vedem diamantul ce-l ascunde, atat de furati de nisip ca nu mai stim sau nu mai vrem sa cautam si firul de apa, oaza racoroasa si binefacatoare.


Liviu Plesoianu,
liviup@rs.ro

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
liviu plesoianu


Data aparitiei: 06 Noiembrie 2009

Votati articolul "Editorialul de Weekend: Cultul mizeriei la romani":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X