email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

6.1. Raspunderea contractuala

Cuvinte cheie:

  • raspunderea contractuala

Expertii contabili si contabilii autorizati isi pot desfasura activitatea numai pe baze contractuale.

ATENTIE!

Raspunderea contractula se angajeaza in cazul nerespectarii obligatiilor care decurg din contractele incheiate de catre expertul contabil, contabilul autorizat sau societatea de expertiza contabila. Raspunderea contractuala consta in obligatia persoanei in sarcina careia i se stabileste de a suporta consecintele nerespectarii obligatiilor contractuale. Consecintele constau, de regula, in plata de daune, penalitati sau chiar amenzi.

Legislatia aplicabila in materie contractuala stabileste in sarcina persoanelor fizice si juridice o serie de obligatii minimale care revin acestora in urma incheierii contractelor. Aceste obligatii sunt stabilite prin Legea nr. 469/2002 privind unele masuri pentru intarirea disciplinei contractuale.

Consecintele nerespectarii obligatiilor contractuale – in fapt raspunderea contractuala – sunt reglementate de actul normativ mentionat mai sus. Astfel, partile vor conveni conditiile angajarii raspunderii contractuale si modul de calcul al valorii daunelor:

  • in cazul neindeplinirii in termen de 30 de zile de la data scadentei a obligatiilor contractuale, debitorii vor trebui sa plateasca, in afara sumei datorate, penalitati pentru fiecare zi de intarziere. Cuantumul penalitatilor de intarziere se stabileste prin conventia partilor;
  • in afara penalitatilor contractuale pentru compensarea prejudiciului suferit de catre creditor ca urmare a indeplinirii cu intarziere sau a neindeplinirii obligatiilor asumate de debitor, se pot include si daune-interese pentru neexecutarea totala sau partiala a contractului, sub forma daunelor moratorii sau a celor compensatorii.

Legea impune nu numai obligativitatea stabilirii prin contract a modului de determinare a valorii daunelor, dar si limitarea acestora. Asadar, potrivit art. 4 alin. (3) din Legea nr. 469/2002, totalul penalitatilor pentru intarziere si daunelor nu poate depasi cuantumul sumei asupra careia sunt calculate, cu exceptia cazului in care prin contract s-a stipulat contrariul.

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<


Data aparitiei: 10 August 2006

Votati articolul "6.1. Raspunderea contractuala":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X