email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Proiect de ordin ANAF privind stabilirea termenului de depunere pentru D390 VIES

Proiect de ordin ANAF privind stabilirea termenului de depunere pentru D390 VIES
D390 viesdeclaratie recapitulativadecont precompletat RO e-TVA

Declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare prevazuta la art. 325 dn Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, se depune pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care ia nastere exigibilitatea taxei pentru operatiunile pentru care exista obligatia declararii, respectiv pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care sunt expediate sau transportate bunuri in cadrul regimului de stocuri la dispozitia clientului sau in care intervin modificari ale informatiilor furnizate. In situatia in care data de 25 a lunii este zi nelucratoare, declaratia recapitulativa se depune pana in prima zi lucratoare, inclusiv, ulterioara datei de 25 a lunii.

Prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.70/2024 privind unele masuri de implementare si utilizare a decontului precompletat RO e-TVA si valorificarea datelor si informatiilor prin implementarea unui sistem de guvernanta specific, precum si alte masuri fiscale, cu modificarile si completarile ulterioare, au fost modificate si prevederile art.325 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, prin care era stabilit termenul de depunere al declaratiei recapitulative.

Astfel, potrivit art.17 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.70/2024,  termenul de depunere al declaratiei recapitulative trebuie stabilit prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Prevederile art.17 au intrat in vigoare la data de 1 iulie 2024.

De asemenea, prin prevederile art.15 alin.(1) din aceasta ordonanta s-a prevazut ca, pentru implementarea si operationalizarea decontului precompletat RO e-TVA prin ordin al Presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala pot fi stabilite termene de depunere pentru declaratiile fiscale, respectiv declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare si declaratia informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national ale caror date si informatii sunt necesare precompletarii, inainte de data transmiterii decontului precompletat RO e-TVA catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA.

Prin modificarile aduse prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 87/2024 privind modificarea unor acte normative in domeniul e-Transport, e-TVA si e-Factura, precum si pentru reglementarea unor masuri fiscal-bugetare, s-a prevazut ca decontul precompletat RO e-TVA se transmite, pentru fiecare perioada fiscala de raportare, persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA, prin mijloace electronice, pana la data de 5 inclusiv a lunii urmatoare termenului legal de depunere a decontului de taxa pe valoarea adaugata.

Precizam ca, termenul de depunere al decontului de taxa pe valoarea adaugata (formular 300) de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA este data de 25 a lunii urmatoare celei in care se incheie perioada fiscala, respectiv luna, trimestrul, semestrul sau anul, iar termenul de depunere al declaratiei recapitulative privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare (390 VIES) astfel cum era prevazut la art.325 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, in vigoare anterior datei de 1 iulie 2024, era pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare unei luni calendaristice. 

In aceste conditii, intrucat termenul de transmitere catre persoanele impozabile a decontului precompletat RO e-TVA este ulterior termenului de depunere prevazut pentru depunerea decontului de TVA (formular 300), precizam ca nu se impune modificarea termenului legal de depunere pentru declaratiile recapitulative (390VIES).

Avand in vedere cele de mai sus, precum si necesitatea de a stabili, prin ordin, termenul legal de depunere al declaratiilor recapitulative, ANAF propune ca termenul de depunere pentru declaratiile recapitulative (390VIES) sa fie stabilit identic cu termenul prevazut de prevederile art.325 din Codul fiscal, in vigoare anterior datei de 1 iulie 2024, respectiv pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare unei luni calendaristice. 

Intrucat, potrivit art.19 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.70/2024, declaratia recapitulativa pentru operatiunile pentru care exigibilitatea taxei pe valoarea adaugata intervine in luna iunie 2024, se depune la organele fiscale competente, pana la data de 25 iulie 2024 inclusiv, este necesar ca noul termen de depunere sa se aplice incepand cu luna august 2024, respectiv cu declaratia recapitulativa care se depune pentru operatiunile pentru care exigibilitatea taxei pe valoarea adaugata intervine incepand cu luna iulie 2024.

Foto: pexels.com


de Alina Ilie

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
D390 viesdeclaratie recapitulativadecont precompletat RO e-TVA


Data aparitiei: 17 Iulie 2024

Votati articolul "Proiect de ordin ANAF privind stabilirea termenului de depunere pentru D390 VIES":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X