email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Balanta de verificare: cele mai frecvente 5 erori intalnite

Balanta de verificare: cele mai frecvente 5 erori intalnite
Balanta de verificareerori balanta de verificarebalanta contabila

Pe langa functia de control, balantele de verificare servesc si la identificarea erorilor formale de inregistrare care altereaza egalitatile ce trebuie sa existe intre totalurile diferitelor coloanelor si a corelatiilor dintre ele, asigurand astfel exactitatea datelor contabile. Erorile care provoaca lipsa de egalitate intre coloanele balantelor pot fi erori de inregistrare in evidenta sistematica, erori de pregatire a conturilor in vederea intocmirii balantei, erori de intocmire a balantei si de stabilire a sumelor in formulele contabile compuse.

Balanta de verificare: cele mai frecvente 5 erori 

In timpul verificarii si pregatirii balantei de verificare, pot aparea diverse erori care pot afecta exactitatea si integritatea informatiilor financiare. Iata cateva dintre cele mai frecvente erori intalnite in balanta de verificare:

1. Omiterea unei tranzactii

O tranzactie poate fi omisa la inregistrare in contabilitate din diverse motive, cum ar fi o eroare umana, o greseala de inregistrare sau clasica situatie atunci cand spunem ca vom inregistra mai tarziu corectia si uitam complet de ea. Acest lucru poate duce la discrepante intre soldurile contabile si realitatea financiara a companiei.

Exemplu: Descoperim ca ne lipseste o factura de vanzare (nu se respecta cronologia), insa cu toate acestea omitem sa o solicitam/inregistram in contabilitate.

2. Compensarea eronata

Erorile de compensatie constau din transcrierea gresita a sumelor din documentele justificative sau din jurnal in conturi, trecandu-se o suma in plus intr-o parte a unui cont sau a mai multor conturi si o alta suma in minus, de egala valoare cu suma in plus in aceeasi parte a unui cont sau a mai multor conturi, incat pe total sumele in plus cu cele in minus se anuleaza.

Exemplu: In luna curenta se platesc taxele salariale retinute la sursa din salariul angajatului in valoare de 1.617 lei (1.000 lei CAS, 400 lei CASS, 217 lei impozit pe venit) in Contul Unic.
Totusi, la data operarii platii in contabilitate, plata de 1.617 lei se inregistreaza integral ca si CAS. Chiar daca plata respecta reconcilierea extrasului de cont, nu s-a diferentiat corect suma platita pe fiecare cont contabil in parte.

3. Inregistrarea unei tranzactii de doua ori

Unele tranzactii pot fi inregistrate dublat in contabilitate, fie dintr-o eroare umana, fie dintr-o greseala de sistem. Acest lucru poate duce la dublarea sumelor si la dezechilibrul balantei de verificare.

Spre exemplu, o societatea emite bon fiscal catre un client pentru vanzarea unui pix. Ulterior, clientul solicita factura fiscala. Este important ca societatea sa verifice ca venitul nu va dubla in contabilitate, prin inregistrarea rapoartelor Z, respectiv facturilor fiscale.

4. Erori de calcul

Erorile matematice in inregistrarile contabile sau in calcularea soldurilor conturilor pot duce la discrepante in balanta de verificare. De exemplu, o adunare sau o scadere gresita poate genera sume incorecte in balanta.

Spre exemplu, scrierea sumei cu cifre inversate.

5. Inregistrarea unei tranzactii intr-un cont gresit

Este posibil ca o tranzactie sa fie inregistrata intr-un cont gresit, ceea ce poate duce la neconcordante in balanta de verificare.

Spre exemplu, plata CAM-ului poate fi operata din greseala in debitul contului 426 „Drepturi de personal neridicate”, in loc de contul 436 „Contributia asiguratorie pentru munca”.

Cum sa “citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila

Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz iti aduce acum nu doar toata aceasta cunostere legislativa referitoare la conturile existente, dar iti si exemplifica prin situatii explicite, modul corect de inregistrare in contabilitate! Te ajuta sa:
- stii intotdeauna cum sa procedezi corect, unde sa intervii;
- gasesti solutii avantajoase pentru buzunarul firmei tale;
- eviti erorile din inregistrarile contabile si amenzile aferente;
- stii cum sa ajustezi corect o balanta pentru a convinge inspectorii de profesionalismul tau;
- economisesti timp, bani si energie!

Comanda acum exemplarul tau! Alege solutiile inteligente oferite de expertii contabili - autori ai lucrarii! Foloseste experienta lor in lucrul cu balantele de verificare! Capata aceeasi dexteritate in „citirea” si intrepretarea lor! Ia masuri inteligente pentru finatele firmei tale sau ale clientului tau!

Foto: pexels.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Balanta de verificareerori balanta de verificarebalanta contabila


Data aparitiei: 21 Martie 2024
Ultima actualizare: 22 Martie 2024

Votati articolul "Balanta de verificare: cele mai frecvente 5 erori intalnite":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X