email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce obligatii are un PFA in luna martie 2016?

declaratii pfa 2016activitati independenteanul fiscal 2016depunere declaratii 25 martie 2016

In randurile urmatoare sunt prezentate, in detaliu, de catre economistul Irina Dumitrescu, obligatiile declarative si de plata pe care le are un PFA pentru luna martie 2016:

1. Efectuarea platilor anticipate privind impozitul pe venit aferente trimestrului I 2016. Termen de plata – 25 martie 2016

Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente sunt obligati sa efectueze in cursul anului plati anticipate cu titlu de impozit, cu exceptia persoanelor fizice cu handicap grav sau accentuat care realizeaza venituri din activitati independente scutite de impozit pe venit.

Platile anticipate se efectueaza in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru, iar plata impozitului anual se efectueaza potrivit deciziei de impunere.

Astfel, pana la 25 martie 2016 persoanele fizice autorizate (PFA) au obligatia sa efectueze plata anticipata pentru trimestrul I 2016.  Platile anticipate se stabilesc de organul fiscal competent pe fiecare sursa de venit, luandu-se ca baza de calcul venitul anual estimat (daca s-a depuns declaratia 220) sau venitul net realizat in anul precedent, dupa caz, prin emiterea unei decizii care se comunica contribuabililor, potrivit legii.

Daca pana la 25 martie nu primesc decizia de impunere contribuabilii au obligatia efectuarii platilor anticipate la nivelul sumei datorate pentru ultimul termen de plata al anului precedent urmand ca diferenta dintre impozitul anual calculat asupra venitului net realizat in anul precedent si suma reprezentand plati anticipate datorate la nivelul trimestrului IV din anul anterior sa se repartizeze pe termenele de plata urmatoare din anul 2016.

In cazul contribuabililor impusi pe baza de norme de venit, stabilirea platilor anticipate se face pe baza normelor de venit aprobate pentru anul de impunere, corespunzator activitatii desfasurate.


2. Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, aferenta trimestrului I 2016. Termen de plata – 25 martie 2016


Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitați independente, care determina venitul net anual in sistem real și/sau pe baza normelor anuale de venit au obligatia de a efectua plati anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale de sanatate.

Platile anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale de sanatate se stabilesc de organul fiscal competent, prin decizie de impunere, pe fiecare sursa de venit, pe baza declaratiei de venit estimat/norma de venit sau a declaratiei privind venitul realizat, dupa caz.

Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate prevazute in decizia de impunere se evidentiaza lunar, iar plata se efectueaza trimestrial, in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.


3. Efectuarea platilor anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale pentru trimestrul I 2016.  Termen de plata – 25 martie 2016

Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente, care determina venitul net anual in sistem real si/sau pe baza normelor anuale de venit, sunt obligate sa efectueze in cursul anului plati anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale care se stabilesc de organul fiscal competent, prin decizie de impunere, pe baza declaratiei 600.
In decizia de impunere baza de calcul al contributiei de asigurari sociale se evidentiaza lunar, iar plata acestei contributii se efectueaza trimestrial, in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.
 
Pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente si care determina venitul net anual in sistem real, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale, in cazul platilor anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale, o reprezinta echivalentul a 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat in vigoare in anul pentru care se stabilesc platile anticipate.

In 2016 salariul mediu brut este de 2.681 lei. Ca urmare baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale, in cazul platilor anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale este 938 lei.

Contribuabilii care nu au optat pentru cota de 10,5% vor plati 294 lei (938 x 10,5%= 98 lei/luna; 98 lei/luna x 3 luni = 294 lei)  pentru trimestrul I, respectiv 1.176 lei/an (98 lei/luna x 12 luni).

Contribuabilii care au optat prin declaratia 600 pentru cota de 26,3% vor plati 741 lei pentru trimestrul I (938 x 26,3%= 247 lei/luna; 247 lei/luna x 3 luni = 741 lei) pentru trimestrul I , respectiv 2.964 lei/an (247 lei/luna x 12 luni).

In cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din activitati independente si care determina venitul net anual pe baza normelor anuale de venit, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale o reprezinta valoarea anuala a normei de venit raportata la numarul de luni in care se desfasoara activitatea si nu poate fi mai mica decat echivalentul reprezentand 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat in vigoare in anul pentru care se stabilesc platile anticipate, si nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori acest castig.


Pentru noutati fiscale si dezbateri pe teme contabile si fiscale, va asteptam si pe pagina noastra de Facebook, precum si in Grupul Contabililor din Romania!
 


de Irina Dumitrescu

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratii pfa 2016activitati independenteanul fiscal 2016depunere declaratii 25 martie 2016


Data aparitiei: 08 Martie 2016

Votati articolul "Ce obligatii are un PFA in luna martie 2016?":
Rating:

Nota: 4.21 din 5 din 26 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X