Tema sesiunii de asistenta online din 22 februarie anuntata de ANAF a fost Depunerea declaratiei informative privind impozitul retinut la sursa, veniturile din jocuri de noroc, castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit 205 si Depunerea declaratiei informative privind impozitul retinut la sursa/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti 207.
Declaratia 205 se completeaza si se depune de catre platitorii de venituri care au obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului pe veniturile cu regim de retinere la sursa a impozitului, potrivit titlului IV din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru urmatoarele tipuri de venituri:
a) venituri din dividende;
b) venituri din dobanzi;
c) venituri din lichidarea unei persoane juridice;
d) venituri din premii;
e) venituri din jocuri de noroc cu impunere finala;
f) venituri din alte surse.
Click aici pentru Declaratia 205 actualizata de ANAF la 28 februarie 2017!
Contabilitatea organizatiilor non-profit abonament 12 luni 3 luni GRATUITE
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Declaratia 207 se completeaza si se depune de catre platitorul de venit prevazut la art.224, alin.(1) din Codul fiscal, respectiv persoana desemnata din cadrul asocierii/entitatii transparente fiscal prevazuta la art.224, alin.(2) din Codul fiscal, care au obligatia calcularii, retinerii si platii impozitului pe veniturile cu regim de retinere la sursa a impozitului conform titlului VI din Codul fiscal sau conventiilor de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu alte state.
Click AICI pentru declaratia 207 pe anul 2017! >>
Declaratia 207 se completeaza si se depune si pentru veniturile scutite de impozit potrivit titlului VI din Codul fiscal sau conventiilor de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu alte state.
Specialistii nostri de la Directia Generala de Asistenta pentru Contribuabili va stau astazi alaturi, pana la 16.30, pentru a va oferi asistenta in ceea ce priveste tema acestei sesiuni.
Am selectat unele dintre cele mai utile intrebari si raspunsuri furnizate in cadrul sesiunii online de consultanta desfasurata pe pagina de Facebook ANAF.
Intrebare contribuabil:
"Buna ziua, va rog sa imi spuneti daca situatiile urmatoare se declara in F207:
1. Partener din Germania ne factureaza lunar un comision (pe factura scrie provizion), acest comision reprezinta faptul ca ei ne-au gasit un client din Germania, deci serviciul este prestat in Germania, iar in fiecare luna ii platim 10% din ce facturam noi clientului din Germania gasit de ei.
- Trebuie declarat in formularul 207 acest partener caruia ii platim comision, cu suma bruta si impozit 0? Acest caz intra la art. 223 litera f) comisioane de la rezidenti sau la litera k)? Daca e la litera K) inteleg ca nu trebuie declarat deoarece serviciul nu este prestat fizic in Romania.
2. Facturile de Microsoft se declara in 207? Multumesc.
Raspuns Agentia Nationala de Administrare Fiscala:
In formularul 207 se declara veniturile impozabile sau cele scutite de impozit in Romania .
Veniturile obtinute de nerezidenti din servicii prestate in afara Romaniei (cum este cazul serviciilor prestate de catre partenerul german, respectiv de catre Microsoft) nu se declara in formularul 207.
***
Intrebare contribuabil:
"As dori sa-mi raspundeti la 2 intrebari:
1. Veniturile din comisioane obtinute de persoane juridice nerezidente se inscriu in declaratia 207 la capitolul venituri din prestari servicii ?
2. Declaratia 207 inlocuieste declaratia informativa din anii anteriori?
Raspuns Agentia Nationala de Administrare Fiscala:
1. in limita informatiilor oferite mentionam ca in formularul 207, se inscriu veniturile din comisioane, realizate de beneficiari de venit nerezidenti, impozabile potrivit art. 223 alin. (1) lit. f) si g) din Codul fiscal sau potrivit conventiilor de evitare a dublei impuneri incheiate de România cu alte state, dupa caz, pentru care platitorii de astfel de venituri aveau obligatia de retinere la sursa a impozitului.
2. formularul 207 inlocuieste de fapt Declaratia informativa privind impozitul retinut pentru veniturile cu regim de retinere la sursa/venituri scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti care era ca anexa la HG 1/2016
***
Intrebare contribuabil:
"Se declara in D207 servicii prestate de nerezidenti (audit, servicii reparatii pe teritoriul Romaniei, servicii publicitate Google) pt care nu s-a retinut si nu s-a platit impozit in Romania in baza conventiei de evitare a dublei impuneri si a certificatului de rezidenta fiscala a prestatorilor?"
Raspuns Agentia Nationala de Administrare Fiscala:
Veniturile obtinute de nerezidenti, care in Romania sunt neimpozabile, potrivit conventiilor de evitare a dublei impuneri,nu se declara in formularul 207.
***
Intrebare contribuabil:
"Buna ziua. O societate comerciala din Romania are un cont bancar deschis la o banca din Austria prin care deruleaza tranzactii clasice, suportand comisioane bancare. Aceste comisioane sunt subiect al impozitului pe nerezidenti? Pentru anul 2016 avem certificat rezidenta fiscala - se declara in D207 aceste comisioane bancare? Dar daca nu am fi fost in posesia unui certificat de rezidenta fiscala? Compania din Romania ar fi datorat impozit pe venit obtinut din Romania de nerezidenti si calculat prin metoda gross-up? Multumesc."
Raspuns Agentia Nationala de Administrare Fiscala:
Avand in vedere prevederile art.223 alin.(1) lit.f) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit carora " Veniturile impozabile obtinute din Romania, indiferent daca veniturile sunt primite in Romania sau in strainatate, sunt: (.........), f): comisioane de la un rezident, " , coroborate cu prevederile cap.I pct.3.1 lit.d) din Instructiunile privind completarea formularului 207 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti", societatea comerciala din Romania la care faceti referire are obligatia completarii si depunerii formularului 207 pentru comisioanele platite societatii bancare din Austria daca aceste venituri, potrivit conventiei de evitare a dublei impuneri, sunt impozabile in Romania.
Pentru celelalte solicitari ale dvs., va rugam sa utilizati formularul pentru asistenta prin e-mail, pe care il gasiti la urmatorul link: https://www.anaf.ro/.../persoane_fizice/asistenta_prin_email, unde puteti transmite aceaste intrebari insotite eventual de mai multe detalii in legatura cu situatia prezentata.
***
Intrebare contribuabil:
"Sa intelegem ca D 205 pentru veniturile din salarii angajatorul nu este obligat sa depuna nici pentru anul fiscal 2016?"
Raspuns Agentia Nationala de Administrare Fiscala:
Intr-adevar, pentru anul 2016 platitorii de venituri din salarii si asimilate salariilor sunt exceptati de la obligativitatea depunerii formularului 205 "Declaratia informativa privind impozitul retinut la sursa, veniturile din jocuri de noroc si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit". (art.132 alin.(2) din Codul fiscal)